3 vitamin, amit evés előtt, és 4, amit utána kell bevenni: ettől függ, melyiket mikor érdemes

Bizonyos vitaminokat evés előtt, éhgyomorra kell bevenni, míg másokat evés után - te tudod, melyek ezek?

A vitaminokat mikor kell bevenni?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges életmód fontos részét képezik a vitaminok és táplálékkiegészítők, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mikor érdemes őket bevinni a legjobb felszívódás érdekében - a megfelelő időzítés nagyban befolyásolja a hatékonyságukat. 

Mikor kell bevenni a vitaminokat?

Az egyik legfontosabb szempont, amikor a vitaminok időzítéséről van szó, az, hogy milyen típusú - erről részletes táblázatot itt találsz. Például a zsírban oldódó vitaminokat, mint a D-, A- és K-vitamint, legjobb zsírosabb ételekkel együtt bevenni, míg a vízben oldódó vitaminokat, mint például a C-, B12- és B6-vitamin, reggel, éhgyomorra ajánlott fogyasztani - bizonyos fajtákat kifejezetten veszélyes egyszerre szedni, erről bővebben itt olvashatsz!

A vitaminokat mikor kell bevenni 2
Fotó: Anastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Fontos megjegyezni, hogy bár a napszak nem befolyásolja jelentősen a táplálékkiegészítők felszívódását, az, hogy étkezés közben vagy étkezés után vesszük-e be őket, igenis számít. 

Érdemes megemlíteni, hogy egyesek érzékenyebbek lehetnek a vitaminokra, és ha azok vízben oldódóak, mint a C-vitamin, akár gyomorproblémákat is okozhatnak. Ebben az esetben azokat is inkább étkezéssel együtt vegyék be, ami ugyan csökkenti a felszívódást, de kevésbé irritálja a gyomor nyálkahártyáját. C-vitamin-hiányra utaló jelek a bőrön is megmutatkozhatnak, kattints ide a részletekért!

Mindenesetre a vízben oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat éhgyomorra célszerű szedni, mivel így könnyebben felszívódnak és metabolizálódnak a szervezetben. Ezek közé tartozik a C-vitamin és az összes B-vitamin. Fontos, hogy legalább 2 deciliter vízzel vegyük be őket, hogy segítsük azok lebontását és felszívódását.

A B-vitaminok különösen hatékonyak reggelente, mivel feltöltenek energiával, és javítják a hangulatot azoknál, akik hiányt szenvednek belőlük. Egy 2020-as kutatás szerint a B- és C-vitaminok, valamint a vas és magnézium hiánya fáradtságot okozhat, de pótlásukkal ez a probléma megoldható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vasat szintén a legjobb éhgyomorra bevinni, mivel bizonyos ételek, különösen a tejtermékek gátolhatják a felszívódását, és a probiotikumokat is a legjobb 30 perccel az étkezések előtt beszedni.

Az E-vitamint, D-vitamint, A-vitamint és K-vitamint azonban zsírtartalmú ételekkel együtt érdemes bevenni a megfelelő felszívódás érdekében. Az étkezés közben bevitt táplálékkiegészítők segítenek az optimális mennyiségű epe- és hasnyálmirigyenzimek felszabadításában a gyomorban, melyek szükségesek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Az ásványi anyagok közül a magnézium elősegíti az alvást, így azt a vacsoránál érdemes bevenni, és szintén nem ajánlott éhgyomorra, mert hashajtó hatású lehet.

A várandós nők esetében a "terhesvitaminok" fogyasztása különösen fontos, de ezeket is az étkezések alatt vagy után kell bevenni, mivel így a terhesség során gyakran előforduló gyomorpanaszok kockázatát csökkentik. Akár egy kis maréknyi étel is elengedő, amiben van egy kis zsír, hogy elősegítse az optimális felszívódást, de a kismamák minden esetben kövessék a kezelőorvosuk étkezési javaslatait.

A vitaminokat mikor kell bevenni 1
Fotó: puhhha / Getty Images Hungary

Összességében elmondható, hogy a vízben oldódó vitaminokat éhgyomorra célszerű bevenni, míg a zsírban oldódókat étkezés közben vagy után a megfelelő felszívódás érdekében. A multivitaminok vagy terhesvitaminok fogyasztását szintén ajánlott az étkezésekre időzíteni.

Az 5 legfontosabb tápanyag 60 éves kor felett: komoly problémák kialakulását akadályozzák

Ezen vitaminok és ásványi anyagok pótlására különösen érdemes hatvanéves kor felett figyelni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük