A vitaminok és ásványi anyagok nem csak az egészség megőrzése szempontjából fontosak, a diéta során is szükség van rájuk.
A fogyáshoz nem csak a megfelelő testmozgásra és kalóriacsökentett étrendre van szükség, de olyan ételekre is, amelyek ásványi anyagokban gazdagok: ezzel nem csak a fellépő hiánybetegségeket kerülheted el, de segítségükkel a pluszkilók is gyorsabban olvadnak majd, mert hozzájárulnak az emésztés és az anyagcsere megfelelő működéséhez.
8 ásványi anyag, ami nélkül megy a fogyás
Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg.

A krómnak kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, stabilizálja és szinten tartja a vércukorszintet azáltal, hogy javítja az inzulin hatását, valamint csökkenti az étvágyat és a koleszterinszintet is. Olyan ételeket fogyassz, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, brokkoli, paradicsom vagy marhahús.
Fotó: IngaNielsen / Getty Images Hungary

A kálium úgy segíti a fogyást, hogy kihajtja a felesleges vizet a szervezetből, valamint az izomműködéshez kifejezetten fontos, hiánya izomgyengeséggel, izomfájdalommal járhat. A leveles zöldségekben, hüvelyesekben található, de a lazac, banán is tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból.

A megnövelt kalciumbevitel nem csak a csontjaidnak tesz jót, de segíthet a súlyfelesleg leadásában, mivel csökkenti a felszívódó zsír mennyiségét. Válassz alacsony zsírtartalmú tejtermékeket - sajtot, joghurtot, tejet - a kosaradba.

A magnézium többek között részt vesz az izmok, a szív és az idegrendszer helyes működésében, valamint segíti a zsírok és szénhidrátok felszívódását. A legbiztosabb forrása a zöldborsó, olajos magvak vagy a zöld leveles zöldségek.

A vas létfontosságú ásványi anyag az izmok oxigénnel való ellátásban és segít a fáradékonyság, kimerültség leküzdésében. A tengeri herkentyűk, a sovány húsok, a máj, a gabonák és álgabonák - quinoa, amaránt - is rendelkeznek vastartalommal.
Fotó: GMVozd / Getty Images Hungary

A vas a jóddal együtt aktívan részt vesz a zsírégetésben: mindkettő lipolitikus anyag, amely közreműködik a zsírlebontásban és a zsírégetésben. Az áfonya, tengeri halak, de a tojás és az eper is tartalmaz belőle.

A cink az immunrendszer működésében, a fehérjék építésében és a zsíranyagcserében vesz részt. Az ásványi anyag megtalálható a disznóhúsban, csirkében, olajos magvakban vagy hüvelyesekben.
Fotó: NightAndDayImages / Getty Images Hungary

A szervezetbe a fehérjemolekulákkal érkező kén felelős a csontok és ízületek egészségéért, valamint kihajtja a felesleges vizet a szervezetből. Forrásai a tojás, a hal, a hagyma és a fokhagyma.
Fotó: karandaev / Getty Images Hungary
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary