9 isteni süti piskótás alappal: mást készíthetsz sima, vajas vagy olajos tésztából

A legfinomabb sütik piskótás alappal készülnek: nézd meg, hányféleképpen állíthatod össze őket!

Sütemények piskótából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A puha, légies piskóta alapja lehet emeletes tortáknak, gyümölcsös sütiknek, de készíthetsz belőle krémmel, lekvárral töltött tekercset is. Az alaprecept szerint nem kell a tésztába más, csak liszt, cukor és tojás, de a különböző sütikhez szükség lehet még emellé vízre, olajra vagy vajra is.

Eredeti formájában a piskótához a tojásokat ketté kell választani és a fehérjét habbá verni. Ennek köszönhető, hogy a tészta sütőpor nélkül is szép magasra megnő. Újabban előfordul, hogy néhány recept nem írja elő a tojások kettéválasztását: ha ezt a módszert választod, legalább öt percig kell a cukorral együtt robotgéppel keverni őket, amíg a térfogatuk megnő, a színük pedig kifehéredik. 

Sütik piskótás alappal

A piskóta alapreceptjét attól függően variáld, milyen típusú sütit szeretnél készíteni. A tekercsekhez valamivel kevesebb lisztet használj, hogy könnyebb legyen őket felcsavarni. Az emeletes torták tésztájához pedig vajas piskóta való, ez ugyanis nem esik össze a krém súlya alatt.

Ha még soha nem készítettél piskótát, ezzel a recepttel kezdj: a hagyományos hattojásos változat az alapja mindennek.
Az olajos tésztának megvan az a jó tulajdonsága, hogy a napok múlásával csak puhább lesz. Dobd fel szezonális gyümölcsökkel!
Kukoricalisztből is készíthetsz piskótát! A gluténmentes finomság mindig jól jön egy csésze kávé vagy tea mellé.
A piskótatekercs sokféle töltelékkel készülhet: próbáld ki ezt a kókuszos változatot is!
Vastag, tömött piskótalapok, köztük vaníliapuding, a tetején csoki: a bostoni krémtorta igazi édes kényeztetés.
A vizes piskótából készülő savanykás citromtortának bármelyik szülinapos örülni fog.
Darált mandula az alapja ennek a szuperfinom nápolyi tortának: bár gluténmentes, nem csak azok fogják imádni, akik diétán vannak.
A túró és a gyümölcsök találkozásából mindig valami csoda születik: ebbe a változatba meggy kerül.
És a végére egy igazi különlegesség: a japán sajttorta tésztájába lágy krémsajt kerül.

Ha már profi módon készítesz piskótát, a következő lépés a kelt tészta!

Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz élesztős tésztát. Ha egyszer megtanulod, mennyei, foszlós és puha sütiket állíthatsz össze.

Kelttészta-alaprecept lépésről lépésre: így a kezdőknek is sikerülni fog

A következőkben lépésről lépésre mutatjuk meg neked a kelt tészta alapreceptjét, amelynek segítségével te is mennyei péksüteményeket készíthetsz.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük