9 isteni süti piskótás alappal: mást készíthetsz sima, vajas vagy olajos tésztából
A legfinomabb sütik piskótás alappal készülnek: nézd meg, hányféleképpen állíthatod össze őket!

A puha, légies piskóta alapja lehet emeletes tortáknak, gyümölcsös sütiknek, de készíthetsz belőle krémmel, lekvárral töltött tekercset is. Az alaprecept szerint nem kell a tésztába más, csak liszt, cukor és tojás, de a különböző sütikhez szükség lehet még emellé vízre, olajra vagy vajra is.
Eredeti formájában a piskótához a tojásokat ketté kell választani és a fehérjét habbá verni. Ennek köszönhető, hogy a tészta sütőpor nélkül is szép magasra megnő. Újabban előfordul, hogy néhány recept nem írja elő a tojások kettéválasztását: ha ezt a módszert választod, legalább öt percig kell a cukorral együtt robotgéppel keverni őket, amíg a térfogatuk megnő, a színük pedig kifehéredik.
Sütik piskótás alappal
A piskóta alapreceptjét attól függően variáld, milyen típusú sütit szeretnél készíteni. A tekercsekhez valamivel kevesebb lisztet használj, hogy könnyebb legyen őket felcsavarni. Az emeletes torták tésztájához pedig vajas piskóta való, ez ugyanis nem esik össze a krém súlya alatt.
Ha már profi módon készítesz piskótát, a következő lépés a kelt tészta!
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz élesztős tésztát. Ha egyszer megtanulod, mennyei, foszlós és puha sütiket állíthatsz össze.
Kelttészta-alaprecept lépésről lépésre: így a kezdőknek is sikerülni fog
A következőkben lépésről lépésre mutatjuk meg neked a kelt tészta alapreceptjét, amelynek segítségével te is mennyei péksüteményeket készíthetsz.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!

- puding
- sütemény
8 fantasztikus pudingos sütemény: a piskótától a Fanta-szeletig

- sárgabarack
- panna cotta
A 8 kedvenc receptünk sárgabarackból: nem csak sütibe jó az édes gyümölcs

- bögrés mákos
- bögrés süti