Kelttészta-alaprecept lépésről lépésre: így a kezdőknek is sikerülni fog
A következőkben lépésről lépésre mutatjuk meg neked a kelt tészta alapreceptjét, amelynek segítségével te is mennyei péksüteményeket készíthetsz.

kelt teszta
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha eddig mindig féltél a kelt tészta készítésétől, most megmutatjuk neked az alapreceptet, amely később bármilyen péksütemény készítésekor jól fog jönni. Ha egyszer megpróbálod, rá fogsz jönni, hogy tényleg nem különösebben bonyolult folyamatról van szó.

Kelt tészta alapreceptje

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A jó kelt tészta egyik titka, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen, ezért vedd ki őket felhasználás előtt a hűtőből. A tejet langyosítsd meg. Adj hozzá fél evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg felfut, vagyis megduzzadva feljön a tej tetejére. Ha ez tíz perc alatt nem következik be, azért van, mert az élesztő nem volt friss, ebben az esetben felesleges tovább várni, inkább bonts fel egy újabb csomaggal.

A lisztet szitáld át, hogy a tészta jó levegős legyen, és sózd meg. A vajat olvaszd fel, és hagyd kicsit kihűlni. A liszthez add hozzá a tojást, a maradék cukrot és az élesztős tejet, és először fakanállal, utána kézzel gyúrj sima tésztát belőle. Amikor összeállt, fokozatosan csorgasd hozzá a vajat is, és így gyúrd addig, amíg a felszíne sima és fényes lesz, és az egész a tál oldalától elválik. Ez néhány percet fog igénybe venni, és nem egy túl nehéz munka. Ekkor takard le egy konyharuhával, állítsd langyos, nem huzatos helyre, és pihentesd egy órát. Ez idő alatt a tészta pont a duplájára fog nőni.

A megkelt tésztát vedd ki a tálból, és lisztezett deszkán formázd, és töltsd meg az alapján, amit sütnél belőle. Az így összeállított, feldarabolt, megtöltött tésztát helyezd el abban a tepsiben, amelyben ki fogod sütni. Ha a recept megkívánja, kend le tojással, tejjel vagy olvasztott vajjal, és letakarva újra keleszd fél órát. Ezalatt a sütőt melegítsd elő az előírt hőfokra, és süsd a péksütiket aranyszínűre.

Kelt tésztából hihetetlen finom péksütik készülhetnek. Ez az alapja a fonott kalácsnak, és a fahéjas csigának, ha pedig inkább sós péksütire vágysz, hasonló technikával, csak minimális cukorral készíthesz teljes kiőrlésű házi zsemlét vagy klasszikus, foszlós sajtos pogácsát is.

 

 

Ez a kelt tészta rengeteg édes péksüti alapja lehet: a nagyiféle foszlós diós csiga is ilyen technikával készül.

Ezt is szeretjük