Klasszikus sajtos pogácsa kelt tésztából: így készítették régen a nagymamák
Sokféleképpen süthetsz sajtos pogácsát, az igazi azonban mindig a kelt tésztából készített változat marad.

elesztos pogacsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legfinomabb sajtos pogácsa kelt tésztából készül valódi vajjal, friss élesztővel és tejföllel. Sok családban még ma is elmaradhatatlan kísérője a bablevesnek a frissen sült pogácsa, érdemes ezért bátran megpróbálkozni vele.

Sajtos pogácsa kelt tésztából

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 0.75 dl kefir
  • 0.5 evőkanál
  • 0.5 dl tej
  • egy marék reszelt sajt

A tetejére

  • 7.5 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál tej
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, add hozzá a cukrot, és várd meg, amíg az élesztő tíz perc alatt feljön a tetejére. Közben a lisztet szitáld egy tálba. Morzsold el a vajjal, add hozzá a zsírt, a tojást, a kefirt, a tejfölt, a sót, egy kevés reszelt sajtot, majd öntsd bele az élesztős tejet, és előbb fakanállal, utána kézzel dolgozd össze. Takard le, és meleg helyen keleszd egy órát, amíg a duplájára nő.

Ha a kelesztési idő letelt, újra gyúrd át, majd nyújtsd ki egy centi vastagra. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki, mindegyik darab tetejét vagdosd be, helyezd őket egymás mellé egy tepsibe, majd újra takard le, és keleszd további fél órát. A sütőt közben melegítsd elő 200 fokra. A pihentetési idő leteltével kend meg a pogikat tejben felvert tojással, szórd meg a tetejüket reszelt sajttal, és told a sütőbe 20 percre, amíg aranyszínt kapnak.

Hasonlóan finom, klasszikus fogás a libatepertős pogácsa - ezzel bárhol sikert arathatsz.

Ezt is szeretjük