Ropogós házi sütésű zsemle teljes kiőrlésű lisztből: egészségesebb, mint a hagyományos
Érdemes házilag sütni a zsemlét, teljes kiőrlésű lisztből pedig egészségesebb is.

zsemle
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szereted a friss, meleg pékárut, különösen érdemes otthon sütnöd, így nem kell attól félned, hogy a pékségben elkapkodják előled a legszebb darabokat. Hacsak lehet, használj teljes kiőrlésű lisztet, ami a búza összes értékes összetevőjét tartalmazza. A szárított élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak össze kell gyúrni a többi hozzávalóval.

Teljes kiőrlésű zsemle

Hozzávalók

  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 5 g instant élesztő
  • 1.5 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál
  • olaj a tál kikenéséhez
  • magvak a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálat vékonyan kenj ki olajjal, és szitáld bele a kétféle lisztet. Adj hozzá sót, az élesztőt, és fokozatosan önts bele annyi langyos vizet, hogy nyúlós, ragadós tésztát kapj. Kézzel öt perc alatt dagaszd ki, majd takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd egy órát, amíg a duplájára nő. Amikor megkelt, formálj belőle öt gombócot, újra takard le, és így keleszd még fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 220 fokra. A zsemlék tetejét keresztben vagdosd be, szórd meg magvakkal, spricceld meg vízzel, tedd őket egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 20-25 perc alatt süsd ropogósra.
 

Ha már jól belejöttél a házi sütésbe, legközelebb készíts ropogós bagettet!

Ezt is szeretjük