Eddig áll el a hús a mélyhűtőben: ha utána eszed meg, durva ételmérgezésed lehet

Utánajártunk, mit meddig lehet fagyasztóban tárolni.

Te is voltál már úgy, hogy nem tudtad eldönteni, megeheted-e még azt a húst, amit pár napja a hűtőbe tettél? Annak, aki nem szeret pazarolni, mindig nehéz arra szavaznia, hogy inkább kidobja az ételt. De vannak esetek, amikor sokkal jobbat teszel magadnak, ha inkább megszabadulsz egy-egy kérdéses ételtől. Melyek ezek az esetek? Alábbi galériánkban összegyűjtöttük, hogy melyik húsfajtát mennyi idő után kell a kukába tenni, vagy inkább mennyi időn belül kell elfogyasztani.

A nyers vörös húsok 3-5 napig biztonsággal tárolhatóak a hűtőszekrényekben, míg a mélyhűtőben egy évig állnak el. Azonban ha a hús le van darálva, akkor ez az idő mindkét esetben rövidebb: hűtőben csak 1-2 napig tárolható sütés előtt, míg mélyhűtőben 3-4 hónapig áll el.

Ha az ebéd vagy a vacsora maradékát akarod eltenni, akkor a húsokat 3-4 napig tárolhatod a hűtőben, míg ha le akarod fagyasztani, akkor a főtt húsokat 2-6 hónapig tárolhatod, a sülteket 1-3 hónapig.

Bár a bacont ritkán fagyasztjuk, ha mégis el akarod tenni, akkor 1 hónapig őrzi meg a minőségét. A hűtőben tárolásnál a csomagoláson feltüntetett dátum legyen a mérvadó számodra.

A felvágottak a hűtőszekrényben 3-5 napig őrzik meg a minőségüket, amennyiben vákuumcsomagolt terméket vásárolsz, akkor az a felbontásig biztosan megőrzi a szavatosságát a csomagoláson jelzett időpontig. 

Ha a csemegepultban vásárolt vagy a felbontott vákuumcsomagolt felvágottat le szeretnéd fagyasztani, akkor 1-2 hónapot nyersz, ezen időn belül érdemes elfogyasztanod, míg utána inkább dobd ki.

A grillezéshez készült kolbászokat javarészt zárt csomagolásban árulják, ha ezt felbontod, onnantól kezdve a hűtőszekrényben a darált húsokhoz hasonlóan csak 1-2 napig tudod tárolni, míg a mélyhűtőben 1-2 hónapig áll el.

A halak húsa magas víztartalma miatt sokkal romlandóbb, ezért mélyhűtőben a nyers hal csak 2-3 hónapig tárolható anélkül, hogy húsának minősége romolni kezdjen. A hűtőszekrényben csak 1-2 napig ajánlott tárolni a sütés-főzés előtt.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük