Az epernek már az illata is elvarázsol, hát még az íze! A késő tavasz és a kora nyár kedvenc gyümölcse jó C-vitamin-, rost-, folsav- és káliumforrás, ellenben nagyon alacsony a zsír- és kalóriatartalma. Érdemes belőle minél többet fogyasztani és sütés-főzés során felhasználni. Jobbnál jobb édességeket készíthetsz a piros szemekkel.
A boltokban, a piacokon sokféle eper közül választhatsz. Az olcsóbb spanyol, görög gyümölcs kevésbé ízletes, mint a mézédes szabadföldi magyar. Fontos, hogy csak egészséges szemeket válogass, mert könnyen és gyorsan megromlik. Nehéz otthon jól tárolni, érdemes legkésőbb a vásárlást követő napon felhasználni.
A legfinomabb epres sütik receptekkel
Az eper jól megy a süteményekbe, így a különféle piskótákba, a pitékbe, a brownie-ba, sőt csodás tortákat is készíthetsz a piros szemekkel. Akkor is kapóra jön, ha sütés nélküli desszerttel rukkolnál ki, hisz a tiramisu és a sajttorta is finomabb lesz tőle. Jól illik hozzá a tejszín és a csoki is. Ha szívesen kipróbálnál új recepteket, nézd meg összeállításunkat!

Ilyenkor
az epres tiramisu jobban esik a kávés változatnál, és legalább annyira felfrissít. Fantasztikusan krémes, és ez is mascarponéval készül. Percek alatt összedobod, viszont feltétlenül pihentesd legalább négy-hat órán át a hűtőben.

A szezon kihagyhatatlan sztárja,
az omlós, illatos epres muffin villámgyors desszert, ami olyan egyszerű, hogy a kezdők is bátran bevállalhatják. 30 perc alatt elkészül, magyar eperrel, tejszínhabbal a legfinomabb.

A piskóta megunhatatlan süti, amit könnyen feldobhatsz eperrel.
A vizes tésztával biztosra mehetsz, hisz szép magas lesz a sütemény. A gyümölcs miatt érdemes kevés sütőport is keverni hozzá.

Ha még a piha-puha piskótánál is lágyabb sütire vágysz,
az epres tejes pite kitűnő választás. A belseje szinte rezgős. Vaníliás fagyival vagy tejszínnel tálalva mennyei élvezet.

A pitével mindig biztos a siker, hát még, ha eperrel is feldobod. Az édes gyümölcs mellé a savanykás rebarbara is illik. A pitét nem tudod elrontani, ha betartasz néhány szabályt. Az egyik, hogy gyorsan dolgozz, és a vaj hidegen kerüljön a tésztába. Nagyon dekoratív lesz, ha a tetejére virágokat szaggatsz.

Az epres sajttortával bárkit lenyűgözhetsz. A legegyszerűbb, sütés nélküli változat is álomfinom. A mascarponés réteget a tejszín csábítóan selymessé teszi. Érdemes kapcsos tortaformában készíteni, hogy könnyebb legyen kivenni.

Ha kora nyári szülinapra vagy más jeles eseményre készülsz,
a házi készítésű epertorta kitűnő választás. Az alapja pihe-puha piskóta, amibe jól illik a könnyed mascarponés krém.