A 10 legfinomabb, hagyományos karácsonyi főétel, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

A töltött káposztától kezdve a halászlén át egészen a karácsonyi rántott húsig mindenre van receptünk.

Hagyományos karácsonyi főételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsonykor kicsit mindig zavarban vagyunk, mi lenne a legideálisabb menüsor a családnak. Ragaszkodunk a hagyományokhoz, de szeretnénk picit újítani is, hiszen a szeretet ünnepén a számunkra legfontosabbaknak készítjük el a finom fogásokat. 

Bár ma már egyre több modern, merész, a hagyományoktól elrugaszkodó karácsonyi menü létezik, vannak olyan kötelező alapreceptek, melyeket mindenkinek ismernie kell.

Hagyományos karácsonyi főételek 

Mi ezeket a klasszikusokat gyűjtöttük egy csokorba - egy-két apró újítással -, mindenki megtalálhatja köztük a neki tetsző fogást. A töltött káposztától kezdve a halászlén át egészen a karácsonyi rántott húsig mindenre van receptünk.

Kezdjük egy igazi klasszikussal, a húslevessel. Ez az ünnepi verzió marhahússal, sok zöldséggel és egy kis gyömbérrel készül, hogy a karácsony ízeit is belecsempésszük a levesbe. Bár jó sokáig fő, részünkről nem igényel sok munkát - mégis az ünnepi asztal éke lesz.
Az omlós kacsacomb már önmagában is kiváló választás, azonban ez a fehérboros, birsalmás változat igazán eszményi főételt eredményez. A gyümölcs és a bor gondoskodik arról, hogy a hús szaftos maradjon, ráadásul az ízeiket is átadják a kacsának.
A rántott hús nemcsak a vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke, az ünnepi asztalról sem hiányozhat. Elég egy kis csavar, és máris igazán különleges főétel válik belőle. Ha diós bundában készítjük a húst, kívül ropogós, belül omlós lesz a végeredmény.
Ha karácsony, akkor halászlé. Az ünnepi leves gyufaszáltésztával az igazi, ez a recept egy igazán különleges, félig bajai, félig vajdasági változat. A halat nem passzíroztuk, a paprikás levet egy kis paradicsomlé lágyítja, és a sok-sok hagyma adja meg az ízes alapot.
Lehet, hogy nem annyira hagyományos ünnepi étel, mint az eddigiek, de a sült fácán, főleg, ha szalonnával van megspékelve, még a pulykasültet is lekörözi. A szaftos, omlós fácánhúst a fehérbor védi meg a kiszáradástól, ráadásul a kész fogást egy tejszínes öntet is megkoronázza.
A felsorolásból nem maradhat ki a töltött káposzta sem. Ez a verzió a legkönnyebb, legegyszerűbb és legkevésbé zsíros változata ennek az ételnek - füstölt hússal és szaftos, rizses-húsos töltelékkel. A fűszerek közül mehet bele babérlevél, de egy kis római kömény is jót tesz neki.
Hogy a vegetáriánusoknak is kedvezzünk, elhoztuk a töltött káposzta húsmentes verzióját is. Mivel ízvilágában teljesen eltér a hagyományostól, a húsevőknek is bátran ajánljuk. A sütőben sült, gombával töltött káposztatekercseket a fűszeres paradicsomszósz koronázza meg.
A hal nemcsak halászlé formájában kerülhet a karácsonyi asztalra, rántva, egy tökéletes bundában is megállja a helyét az ünnepi menüsorban. Ha bepácoljuk a halat, omlós lesz a húsa, ha duplán panírozzuk, ropogós lesz a bundája.
Egy egyszerű étel is lehet az ünnepi asztal éke: ha a kacsamell rózsaszínre és szaftosra sül, miközben a bőre ropogós marad, felejthetetlen ízélményt ad. A jelszó a türelem és az odafigyelés.
Aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell is gyakran kerül az ünnepi asztalra. A titka, hogy a gyümölcsöket, legyen az szilva, mazsola vagy sárgabarack, borba kell áztatni. A hústekercs tetejét pirított dió díszíti, ettől nemcsak gusztusos lesz, de igazi karácsonyi fogás válik belőle.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Képek: Getty Images Hungary.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük