Karácsonykor kicsit mindig zavarban vagyunk, mi lenne a legideálisabb menüsor a családnak. Ragaszkodunk a hagyományokhoz, de szeretnénk picit újítani is, hiszen a szeretet ünnepén a számunkra legfontosabbaknak készítjük el a finom fogásokat.
Bár ma már egyre több modern, merész, a hagyományoktól elrugaszkodó karácsonyi menü létezik, vannak olyan kötelező alapreceptek, melyeket mindenkinek ismernie kell.
Hagyományos karácsonyi főételek
Mi ezeket a klasszikusokat gyűjtöttük egy csokorba - egy-két apró újítással -, mindenki megtalálhatja köztük a neki tetsző fogást. A töltött káposztától kezdve a halászlén át egészen a karácsonyi rántott húsig mindenre van receptünk.

Kezdjük egy igazi klasszikussal, a húslevessel. Ez
az ünnepi verzió marhahússal, sok zöldséggel és egy kis gyömbérrel készül, hogy a karácsony ízeit is belecsempésszük a levesbe. Bár jó sokáig fő, részünkről nem igényel sok munkát - mégis az ünnepi asztal éke lesz.

Az omlós kacsacomb már önmagában is kiváló választás, azonban ez a
fehérboros, birsalmás változat igazán eszményi főételt eredményez. A gyümölcs és a bor gondoskodik arról, hogy a hús szaftos maradjon, ráadásul az ízeiket is átadják a kacsának.

A rántott hús nemcsak a vasárnapi ebéd elengedhetetlen kelléke, az ünnepi asztalról sem hiányozhat. Elég egy kis csavar, és máris igazán különleges főétel válik belőle. Ha
diós bundában készítjük a húst, kívül ropogós, belül omlós lesz a végeredmény.

Ha karácsony, akkor halászlé. Az ünnepi leves gyufaszáltésztával az igazi,
ez a recept egy igazán különleges, félig bajai, félig vajdasági változat. A halat nem passzíroztuk, a paprikás levet egy kis paradicsomlé lágyítja, és a sok-sok hagyma adja meg az ízes alapot.

Lehet, hogy nem annyira hagyományos ünnepi étel, mint az eddigiek, de a
sült fácán, főleg, ha szalonnával van megspékelve, még a pulykasültet is lekörözi. A szaftos, omlós fácánhúst a fehérbor védi meg a kiszáradástól, ráadásul a kész fogást egy tejszínes öntet is megkoronázza.

A felsorolásból nem maradhat ki a töltött káposzta sem.
Ez a verzió a legkönnyebb, legegyszerűbb és legkevésbé zsíros változata ennek az ételnek - füstölt hússal és szaftos, rizses-húsos töltelékkel. A fűszerek közül mehet bele babérlevél, de egy kis római kömény is jót tesz neki.

Hogy a vegetáriánusoknak is kedvezzünk, elhoztuk a töltött káposzta
húsmentes verzióját is. Mivel ízvilágában teljesen eltér a hagyományostól, a húsevőknek is bátran ajánljuk. A sütőben sült, gombával töltött káposztatekercseket a fűszeres paradicsomszósz koronázza meg.

A hal nemcsak halászlé formájában kerülhet a karácsonyi asztalra,
rántva, egy tökéletes bundában is megállja a helyét az ünnepi menüsorban. Ha bepácoljuk a halat, omlós lesz a húsa, ha duplán panírozzuk, ropogós lesz a bundája.

Egy egyszerű étel is lehet az ünnepi asztal éke: ha a
kacsamell rózsaszínre és szaftosra sül, miközben a bőre ropogós marad, felejthetetlen ízélményt ad. A jelszó a türelem és az odafigyelés.

Aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell is gyakran kerül az ünnepi asztalra. A titka, hogy a gyümölcsöket, legyen az szilva, mazsola vagy sárgabarack, borba kell áztatni. A hústekercs tetejét pirított dió díszíti, ettől nemcsak gusztusos lesz, de igazi karácsonyi fogás válik belőle.
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Képek: Getty Images Hungary.