Kellemetlen tüneteket okozhat az alma és a dió, még akkor is, ha nem ezekre vagy allergiás
Mi okozhat allergiát karácsonykor? Az allergológus elmondta, mire kell figyelni.

alma-dio
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a gyakori allergéneket.

Allergének a levegőben

Télen többet tartózkodunk a lakásban, a belső, gyakran párás levegőben pedig a háziporatka-allergia tünetei még intenzívebben jelentkezhetnek. Allergiás, asztmás betegeknél panaszokat okozhat az egyébként igen hangulatos kandallók levegőbe jutó égésterméke is, de az ünnepre hangolódás jegyében előkerülő mécsesek, illóolajok, párologtatók és illatos gyertyák is sokak számára irritálóak lehetnek. Allergiás, asztmás beteg környezetében kerülendő a használatuk, mert a légutakba jutva köhögést, tüsszögést, nehézlégzést okozhatnak.

Alma, dió, mogyoró

Keresztallergia a nyírfaallergiás betegek egy részénél csak pollenszezonban jelentkezik, de sokan egész évben szenvednek tőle. A panaszokat az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága okozza, aminek következtében az allergiás szervezet nem tesz különbséget köztük, és mindkettőre tünetekkel reagál. A nyírfapollenre allergiás betegek esetében leggyakrabban az alma fogyasztása jár kellemetlen tünetekkel: okozhat bizsergő, égő érzést a szájban, viszkető érzést a torokban. A betegek jellemzően a csonthéjasokat sem tudják fogyasztani, van, aki sülve, főve sem.

Karácsonyfa, mint allergénforrás

A fenyőfa törzsén penészgombák telepedhetnek meg, melyek aztán az otthon levegőjébe bekerülve légúti panaszokat okozhatnak. Erős túlérzékenység esetén a lakásba kerülő kis mennyiségű penész is tüneteket okozhat, ezért ilyen esetekben jobb megoldás a műfenyő. Fontos megbízható helyről vásárolni, a csomagolásból frissen kibontva át kell szellőztetni a szabadban, a későbbi években pedig használat előtt mindig portalanítani.

Adalékanyagok és ízfokozók

A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévő tartósítószerek és különböző adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák. Előfordulhat az is, hogy két összetevő külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoznak. Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén vagy a felsőtesten bőrpír vagy csalánkiütés formájában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ünnepi stressz

A leggondosabb előkészületek mellett is megeshet, hogy nem a tervek szerint sikerülnek a dolgok. A stressz köztudottan gyengíti a szervezet védekezőképességét: aki idegeskedik, könnyebben kap el fertőzéseket. Stressz hatására az allergiás tünetek is felerősödhetnek. Ne akard tökéletesre szervezni az ünnepeket, ne vállald túl magadat, és hagyj időt a pihenésre is!

Kiemelt kép: Getty Images Hungary.

Kínos karácsonyi fotók a családról

Nem csak akkor lehet előnytelen a családi fotó, ha allergiától duzzadt szemekkel és vörös orral feszít rajta az ember. Összegyűjtöttük a legfurább képeket az ünnepi albumokból!

Ezt is szeretjük