Erre a 3 dologra nagyon figyelj a munkahelyeden karácsonykor - Később megbánhatod, ha nem vagy óvatos

Mindegy, hol dolgozol: karácsonyhoz közeledve egyre több a buktató, ami rossz munkahelyi viszonyokhoz vezethet.

iroda karácsony kollégák munkahely (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb munkahelyen a decemberről az év végi hajtás jut a dolgozók eszébe, hiszen az utolsó hetekben még van lehetőség javítani a számokon, növelni a bevételt, rendbe tenni az évet.

De év végén természetesen a munkahelyeken is megünneplik a karácsonyt, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Bár ilyenkor a legtöbben kicsit ellazulnak, nem árt odafigyelni néhány dologra, mert bizony rossz vége is lehet a túlzott vidámkodásnak.

December az irodában

Egy munkahelyre dolgozni járnak az emberek, nem azért, hogy egymás hobbijait elviseljék, úgyhogy nem tanácsos maximális hangerőn hallgatni az All I Want For Christmas Is You végtelenített verzióját sem fülhallgatóval, sem anélkül. Egy cuki karácsonyi dekoráció az íróasztalon teljesen rendben, de fontos, hogy mást ne zavarjon a munkában, ne lógjon át, ne legyen hangos, és ne villóddzon.

Ezekben az irodákban mindenki karácsony mániás: külön versenyt hirdetnek évről évre, ki téliesíti legjobban íróasztalát.
Ezekben az irodákban mindenki karácsony mániás: külön versenyt hirdetnek évről évre, ki téliesíti legjobban íróasztalát.

Természetesen a karácsonyi díszítés szuper összekovácsoló erő is lehet - viszont jó előre egyeztetni a kollégákkal, ki hogyan képzeli el a decemberi dekort, és az alapján állítsatok karácsonyfát vagy akasszatok girlandokat a polcokra. Az illatosítókkal sem árt csínján bánni: nem mindenki rajong a narancs és a szegfűszeg vagy éppen az alma és a fahéj kettőséért.

Szuper viszont, ha a téli hangulathoz néhány konyhai aprósággal járulsz hozzá: például szerezz be egy mézeskalács fűszerkeveréket, amivel bárki készíthet ünnepi kávét. De ha szeretsz sütögetni, akkor senki nem utasít vissza egy kis mézeskalácsot vagy hókiflit.

A karácsonyi bónuszokról, esetleges juttatásokról pedig csak azokkal a kollégákkal beszélj, akik valóban közel állnak hozzád!

Ajándékozás a munkahelyen

A legtöbb cégnél bevett szokás az iskolákból átemelt húzás, vagyis egymás megajándékozása. A legtöbb helyen meghatározzák, mennyit szánjon az ember az ajándékra, van, ahol csak saját készítésű meglepetést illik adni, sőt olyat is hallottunk, hogy verset adtak egymásnak a kollégák. A lényeg, hogy ne sablonos, unalmas legyen az ajándék. Ha nem ismered jól, akit húztál, finoman puhatolózz a hozzá közelebb álló kollégáknál, minek örülne. Ha pedig jól ismered, ne rettenj vissza egy-egy belsős poéntól sem!

iroda ajándék kollégák munkahely karácsony

Céges buli

Mindenki hallott már vicces, egyben kínos történeteket a céges karácsonyról, elég csak Bridget Jonesra gondolni. A legfontosabb alapszabály, hogy a bárt ne érezd magadénak: a féktelen ivásnak akkor sincs jó vége, ha a barátaiddal szórakozol, és ez nincs máshogy a kollégákkal sem. A munkatársak körében a feszültségoldó italok gyorsabban csúsznak, mint az éhségcsökkentő falatok: az alkohol pedig megbosszulja az üres gyomrot, a buli előtt egy kiadós vacsora, ha egyébként nincs a programban, sok mindentől megvédhet.

Nem illik partnert vinni, ha ez nincs a meghívóban, rákérdezni sem érdemes, legyen ez az este a kollégáké. Bár biztosan szóba kerül a munka, nem kell túlzásba vinni a munkahelyi sztorizást, a konfliktusok felemlegetése helyett pedig jobb, ha az eredményeket veszitek számba. Az este előrehaladtával mindenki oldódik egy kicsit, de itt sem szabad átlépni egy határt, ne a főnököd vállán sírd el a szerelmi bánatodat. A viták helyszíne szintén nem a céges karácsony, érdemes inkább elkerülni azt, akivel nem vagy jóban, felesleges a túlzott jópofizás, és az sem szerencsés, ha ilyenkor akarod megoldani a köztetek feszülő ellentétet.

baratok

A munkahelyi flörtök ilyenkor csúcsosodhatnak ki, de nagyon óvatosan szabad bármibe is belemenni. Gondold át, hogy később is szeretnél-e valamit az adott kollégától, mert nem biztos, hogy okos dolog feláldozni a jó viszonyt egy futókalandért.

A stílusos érkezés és távozás időpontja nagyon fontos: tíz perc késés belefér, annál később befutni viszont illetlenség, taxit pedig ne a buli vége után kezdj el hívogatni - Hamupipőke csodája is abban rejlett, hogy nem ő maradt legtovább, járjon előtted példaként!

Munkahelyváltás

Ha fikarcnyi kedvet sem érzel magadban, hogy részt vegyél a cég életében vagy bármilyen közösségi eseményen, és egyáltalán nem motivál, hogy az utolsó hetekben még jobban odatedd magad a szakterületeden, lehet, hogy érdemes új munkahely után nézned: a lelki egészséged tartsd szem előtt, ne kizárólag azt, hogy hol ígérnek magasabb fizetést! Ha nem érzed jól magad, ahol vagy, az új évet fogd fel egy új lehetőségként, amikor továbblépsz, és olyan pozícióban helyezkedsz el, ahol mentálisan is kielégülsz.

Karácsonyi csúnya pulcsik

Hazánkban is egyre divatosabb a karácsonyi csúnya pulcsik viselése az ünnepekkor. Ha csak egy kép kedvéért is, de mókásan mutatnak a csicsásabbnál csicsásabb, vicces, saját készítésű vagy boltban vásárolt darabok.

Ezt is szeretjük