A magyar nők 40%-ának a stresszt jelenti a karácsony: meglepő kutatási eredmények
Nem nálunk a legstresszesebbek a nők karácsony előtt, és nem a rokonok okozzák a legnagyobb szorongást.

frusztralt-no-karacsony
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyerekként a karácsonyhoz olyan kellemes asszociációk társulnak, mint a mákos bejgli illata, a lelkeket melegítő ünnepi fények vagy a családi hóemberépítés. A szerencsésebbeknek felnőttként is hasonló képek villannak be a háromnapos ünnepről, ám sok nő számára a karácsony egyenlő a stresszel - derül ki egy, a Nielsen által készített nemzetközi kutatásból.

Idegtépő karácsonyi előkészületek

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a karácsony, a kutatók által megkérdezett magyar nők 40%-a válaszolta, hogy stresszt. A legkomolyabb stresszfaktorként pedig nem a rokonokat, hanem a karácsonyi előkészületeket - tervezést, ajándékbeszerzést, főzést - jelölték meg: a magyar nők 44%-a voksolt erre.

A hazai nők egyébként ezzel az eredménnyel szerencsére nem számíthatnak dobogós helyre a stresszversenyben. Bár a nemzetközi átlagot jelentő 43%-on éppen túlteszünk, ennél jóval nagyobb arányban érzik magukat feszültnek a karácsonyt megelőző időszakban a német, a brit, az amerikai, az osztrák vagy ír nők, akik 55%-a válaszolta, hogy stresszben telnek a karácsony előtti napok, hetek. A helyzeten lehetne, és valószínűleg kell is változtatni. Az alábbiakban ehhez szeretnénk pár tippet adni.

Ne legyen tökéletes!

Mindenkiben él a karácsonnyal kapcsolatos idilli kép, melyben valószínűleg nagy pelyhekben hull a hó, a boldog család a fa körül ülve bontogatja az ajándékokat, a terített asztal pedig rogyásig van finomabbnál finomabb ételekkel, süteményekkel. Ennek eléréséhez azonban túl sok feltételnek kell megfelelni, ráadásul egy ember számára gyakorlatilag teljesíthetetlen feladat. Támassz magaddal és az ünneppel szemben kevesebb elvárást! Nem az a lényeg, hogy tökéletes legyen a karácsonyi menü, hanem, hogy végre jusson energiád azokra, akikkel a hétköznapok során szeretnél több időt eltölteni. Jó hangulatú borozós beszélgetések, szőnyegen hasalós társasjátékozások - erről szóljon a karácsony!

Gondos tervezés

Ha nagyon ragaszkodnál a nagymamádnál gyerekkorodban megszokott dínomdánomhoz, ne kövesd el azt a hibát, hogy egyedül akarod megvalósítani. Az efféle vállalkozásoknak rendszerint december 24-i idegösszeomlás vagy cseppet sem szentestéhez illő családi sárdobálás a vége. Fontos, hogy időben kezdjetek hozzá, és előre tisztázzátok, hogy kinek mi a feladata. Ki veszi meg az ajándékot a nagyszülőknek, ki a testvéreknek, ki főzi a halászlét, ki süti a zserbót. Ne vállalj mindent magadra csak azért, mert valahol legbelül szentül hiszed, hogy egy nőnek bírnia kell ezt. Az előttünk álló karácsony nemcsak a családé, hanem a tiéd is! Ha nagy összejövetelt terveztek, akár azt is megbeszélhetitek előre, hogy ki viszi a majonézes salátát, ki a halat, ki felel a vaníliás kifliért és a gyümölcskenyérért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Karácsonyi menü - házhoz szállítva

Egyre többen belátják, hogy a munkahelyi év végi hajrá, a karácsonyi nagytakarítás és az ajándékok beszerzése mellett úgysem jut idejük a tökéletes ünnepi menüvel foglalkozni. Nem véletlen, hogy népszerűvé vált a következő szókombináció a Google-ben: 'karácsonyi ételrendelés’. Hogy eretnek dolognak tűnik egyszerűen fizetni a karácsonyi menüért - vagy annak egy részéért? Lehet. De gondolj csak bele, mekkora ajándék karácsonyi hangulatban várni a szentestét, úgy időt tölteni a szeretteiddel, hogy az idegeid nem feszültek pattanásig az előkészületek során, ráadásul nem leszel hullafáradt, mire végre az ünnepé a főszerep.

Ezt is szeretjük