Védi a szívet és segít fogyni - Ezért szuperegészséges a vörös levelű saláta
A vörös levelű saláta könnyen beilleszthető az étrendbe, és rendkívül egészséges is.
A vörös levelű saláta sok alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ugyanakkor nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Mindenképp érdemes beiktatni az étrendbe, azt is elmeséljük, hogy miért.
A vörös levelű saláta egészségügyi előnyei
Hasonlít más népszerű leveles zöldségekhez, mint a zöld leveles salátához, a római és a jégsalátához, bár utóbbitól néhány dologban jelentősen eltér. A vörös saláta több K-vitamint, vasat és kevesebb kalóriát tartalmaz, ugyanakkor a római salátában több a rost, az a A- és a C-vitamin.
Kiváló A-vitamin-forrás
Az A-vitamin a zsírban oldódó vegyületek egy csoportjának általános neve, amelyek részt vesznek az immunrendszer egészségének megőrzésében, a sejtnövekedésben, valamint a szem és látás egészségében. Ez a vitamin központi szerepet játszik számos létfontosságú belső szerv fejlődésében és működésében, beleértve a szívet, a vesét és a tüdőt. A vörös saláta tele van A-vitaminnal, olyannyira, hogy a napi ajánlott A-vitamin-bevitel 127%-át biztosítja mindössze három csésze (85 gramm) aprított levél. Ha az ember csak hetente néhányszor egy-két adag vörös salátát ad hozzá az étrendjéhez, segítheti kielégíteni szervezete A-vitamin iránti szükségleteit, mely vitamin bizonyítottan hízásellenes hatású.
Tele van K-vitaminnal
A vörös saláta kiváló K-vitamin-forrás, a napi ajánlott K-vitamin-bevitel 149%-át biztosítja három csésze (85 gramm) apróra vágott levél. A K-vitamin kulcsfontosságú a véralvadáshoz, illetve a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez. A megfelelő bevitel védelmet nyújthat a csontritkulás és a törések ellen.
Nagyon hidratáló
A megfelelő hidratáció fenntartása fontos az általános egészségi állapot szempontjából. Míg a víz ivása jelentős szerepet játszik a szervezet hidratáltságának megőrzésében, a vízben gazdag ételek is nagy szerepet játszanak ebben. A vörös saláta 96%-a víz. Magas víztartalma segíthet megfékezni az éhséget, és elősegíti a teltségérzetet.
Tele van béta-karotinnal és antocianinokkal
A vörös saláta számos antioxidánssal büszkélkedhet, amelyek megvédik a szervezetet az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Ha túl sok szabad gyök van a szervezetben, az növelheti bizonyos betegségek kockázatát.
A vörös saláta különösen gazdag béta-karotinban, amely egy olyan pigment, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. A megfelelő mennyiségű béta-karotin fogyasztása javíthatja a látást, és csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát, amely állapot látásvesztéshez vezethet. Emellett még fehér zsír helyett a barna zsír termelődését serkenti a szervezetben, ami növeli a kalóriaégetést nyugalmi állapotban is.
A vörös saláta vöröses-lilás árnyalatait az antocianinokból, a flavonoid antioxidánsok egy csoportjából nyeri. Az antocianinban gazdag élelmiszerek segítenek leküzdeni a gyulladást, és összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkenésével, valamint a koleszterinszint javulásával. Ezenkívül a vörös saláta jó forrása a C-vitaminnak, egy másik erős antioxidánsnak. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
Megőrizheti a szív egészségét
Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Bár egyetlen tanulmány sem vizsgálta a vörös saláta közvetlen hatását a szív egészségére, ennek a zöldségnek számos szíverősítő tulajdonsága van. Az ajánlott napi magnéziumbevitelnek 3%-át és a kálium 5%-át biztosítja mindössze három csésze (85 gramm) aprított levél. A kálium és a magnézium fenntartja az egészséges szívverést, és lehetővé teszi a szívizomsejtek ellazulását.
Ezen túlmenően mindkét ásványi anyag hiánya számos szívvel kapcsolatos rendellenességhez kapcsolódik, mint a magas vérnyomás, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség.
Segíthet csökkenteni a vérnyomást
A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a káliumban gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást. A kálium, amely megfelelő mennyiségben található a vörös salátában, csökkenti a vérnyomást azáltal, hogy befolyásolja a nátrium hatását, segíti az erek tágulását. A vörös saláta bevitelének növelése, társítva más, káliumban gazdag élelmiszerekkel, például avokádóval és babbal, segíthet a vérnyomást az egészséges tartományon belül tartani.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Elősegítheti a fogyást
A vörös salátának számos tulajdonsága van, ami fogyókúrabarát élelmiszerré teszi. A zöldség rendkívül alacsony kalória-, de meglehetősen magas rosttartalmú, ami miatt a jóllakottság érzése tovább megmarad. Ráadásul magas víztartalommal bír, így segít megszabadítani a szervezetet a feleslegesen raktározott víztől is. A tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony kalória-, de magas víztartalmú ételekben gazdag étrend jelentősen elősegítheti a fogyást.
Könnyen hozzáadható az étrendhez
Az egészségügyi előnyök mellett a vörös saláta nagyon finom. Fogyaszthatjuk szimplán saláta gyanánt kapros-joghurtos öntettel vagy egyéb dresszinggel, de akár szendvicshez is hozzá lehet adni, hogy extra ízt, ropogósságot és színt kölcsönözzön neki.
Olvass tovább! 8 egészséges, A-vitaminban gazdag étel
Az A-vitamin a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, a szükségletet általában a jól összeállított étrend fedezi.
Erősíti az immunrendszert, megőrzi az éles látást: 8 egészséges, A-vitaminban gazdag étel
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- csontritkulás
- vitamin
Védi a szív működését, erősíti a csontokat: 10 étel, ami tele van K-vitaminnal
- csontritkulás
- csonttörés