
50 év fölött igazán fontos sokat enni belőlük: 8 ételötlet a csontritkulás megelőzéséért
A csontritkulás megelőzésében fontos szerepet kap az étkezés.


A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis kockázata az ötvenéves kor feletti nőknél a legmagasabb, csaknem négyszer olyan veszélyeztetettek a betegség által, mint az azonos korú férfiak. Nagy veszélye, hogy csak későn, előrehaladott állapotban okoz érezhető tüneteket.
A csontritkulás során a csontképződés lassul, a csontozat gyengül, lyukacsossá válik, fontos tünetként tartják számon annak törékenységét, később pedig a csontveszteség súlyosbodásánál görnyedt, púpos testtartás is kialakulhat.
Csontritkulás elleni étrend
A genetika mellett mozgáshiány, hormonális változások, krónikus betegségek és egyes vitaminok hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a foszforban gazdag üdítők fogyasztása is növelheti a kockázatát.
A kalciumban, magnéziumban, D- és K-vitaminban, fehérjében gazdag ételek viszont jelentősen erősíthetik a csontozatot, így ezeknek javasolt ötvenéves kor felett tudatosan helyet adni az étrendben. Jó alapanyagokkal társítva egyúttal a szív és az emésztés védelme is biztosított.
(Képek: Getty Images.)

Teszteld magad otthon!
A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.
Bővebben itt olvashatsz a termékről.
Promóció
- csontritkulás
- csont
- csonttörés
- kalcium
- kalcium tartalmú ételek
- d-vitamin
- egészségügyi diéta
- k-vitamin
- fehérje
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!

- d-vitamin
- immunerősítő
Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, immunerősítő: 10 étel, ami tele van D-vitaminnal

- csontritkulás
- vitamin