50 év fölött igazán fontos sokat enni belőlük: 8 ételötlet a csontritkulás megelőzéséért

A csontritkulás megelőzésében fontos szerepet kap az étkezés.

Csontritkulás elleni ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis kockázata az ötvenéves kor feletti nőknél a legmagasabb, csaknem négyszer olyan veszélyeztetettek a betegség által, mint az azonos korú férfiak. Nagy veszélye, hogy csak későn, előrehaladott állapotban okoz érezhető tüneteket.

A csontritkulás során a csontképződés lassul, a csontozat gyengül, lyukacsossá válik, fontos tünetként tartják számon annak törékenységét, később pedig a csontveszteség súlyosbodásánál görnyedt, púpos testtartás is kialakulhat. 

Csontritkulás elleni étrend

A genetika mellett mozgáshiány, hormonális változások, krónikus betegségek és egyes vitaminok hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a foszforban gazdag üdítők fogyasztása is növelheti a kockázatát. 

A kalciumban, magnéziumban, D- és K-vitaminban, fehérjében gazdag ételek viszont jelentősen erősíthetik a csontozatot, így ezeknek javasolt ötvenéves kor felett tudatosan helyet adni az étrendben. Jó alapanyagokkal társítva egyúttal a szív és az emésztés védelme is biztosított.

(Képek: Getty Images.)

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ezt is szeretjük