Védi a szívet és segít fogyni - Ezért szuperegészséges a vörös levelű saláta

A vörös levelű saláta könnyen beilleszthető az étrendbe, és rendkívül egészséges is.

Vörös levelű saláta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vörös levelű saláta sok alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ugyanakkor nagyon alacsony a kalóriatartalma.

Mindenképp érdemes beiktatni az étrendbe, azt is elmeséljük, hogy miért.

A vörös levelű saláta egészségügyi előnyei

Hasonlít más népszerű leveles zöldségekhez, mint a zöld leveles salátához, a római és a jégsalátához, bár utóbbitól néhány dologban jelentősen eltér. A vörös saláta több K-vitamint, vasat és kevesebb kalóriát tartalmaz, ugyanakkor a római salátában több a rost, az a A- és a C-vitamin.

saláta

Kiváló A-vitamin-forrás

Az A-vitamin a zsírban oldódó vegyületek egy csoportjának általános neve, amelyek részt vesznek az immunrendszer egészségének megőrzésében, a sejtnövekedésben, valamint a szem és látás egészségében. Ez a vitamin központi szerepet játszik számos létfontosságú belső szerv fejlődésében és működésében, beleértve a szívet, a vesét és a tüdőt. A vörös saláta tele van A-vitaminnal, olyannyira, hogy a napi ajánlott A-vitamin-bevitel 127%-át biztosítja mindössze három csésze (85 gramm) aprított levél. Ha az ember csak hetente néhányszor egy-két adag vörös salátát ad hozzá az étrendjéhez, segítheti kielégíteni szervezete A-vitamin iránti szükségleteit, mely vitamin bizonyítottan hízásellenes hatású.

Tele van K-vitaminnal

A vörös saláta kiváló K-vitamin-forrás, a napi ajánlott K-vitamin-bevitel 149%-át biztosítja három csésze (85 gramm) apróra vágott levél. A K-vitamin kulcsfontosságú a véralvadáshoz, illetve a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez. A megfelelő bevitel védelmet nyújthat a csontritkulás és a törések ellen. 

Nagyon hidratáló

A megfelelő hidratáció fenntartása fontos az általános egészségi állapot szempontjából. Míg a víz ivása jelentős szerepet játszik a szervezet hidratáltságának megőrzésében, a vízben gazdag ételek is nagy szerepet játszanak ebben. A vörös saláta 96%-a víz. Magas víztartalma segíthet megfékezni az éhséget, és elősegíti a teltségérzetet.

Tele van béta-karotinnal és antocianinokkal

A vörös saláta számos antioxidánssal büszkélkedhet, amelyek megvédik a szervezetet az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Ha túl sok szabad gyök van a szervezetben, az növelheti bizonyos betegségek kockázatát.

ssaláta 2

A vörös saláta különösen gazdag béta-karotinban, amely egy olyan pigment, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. A megfelelő mennyiségű béta-karotin fogyasztása javíthatja a látást, és csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát, amely állapot látásvesztéshez vezethet. Emellett még fehér zsír helyett a barna zsír termelődését serkenti a szervezetben, ami növeli a kalóriaégetést nyugalmi állapotban is. 

A vörös saláta vöröses-lilás árnyalatait az antocianinokból, a flavonoid antioxidánsok egy csoportjából nyeri. Az antocianinban gazdag élelmiszerek segítenek leküzdeni a gyulladást, és összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkenésével, valamint a koleszterinszint javulásával. Ezenkívül a vörös saláta jó forrása a C-vitaminnak, egy másik erős antioxidánsnak. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Megőrizheti a szív egészségét

Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Bár egyetlen tanulmány sem vizsgálta a vörös saláta közvetlen hatását a szív egészségére, ennek a zöldségnek számos szíverősítő tulajdonsága van. Az ajánlott napi magnéziumbevitelnek 3%-át és a kálium 5%-át biztosítja mindössze három csésze (85 gramm) aprított levél. A kálium és a magnézium fenntartja az egészséges szívverést, és lehetővé teszi a szívizomsejtek ellazulását.

Ezen túlmenően mindkét ásványi anyag hiánya számos szívvel kapcsolatos rendellenességhez kapcsolódik, mint a magas vérnyomás, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség.

Segíthet csökkenteni a vérnyomást

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a káliumban gazdag étrend csökkentheti a vérnyomást. A kálium, amely megfelelő mennyiségben található a vörös salátában, csökkenti a vérnyomást azáltal, hogy befolyásolja a nátrium hatását, segíti az erek tágulását. A vörös saláta bevitelének növelése, társítva más, káliumban gazdag élelmiszerekkel, például avokádóval és babbal, segíthet a vérnyomást az egészséges tartományon belül tartani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Elősegítheti a fogyást

A vörös salátának számos tulajdonsága van, ami fogyókúrabarát élelmiszerré teszi. A zöldség rendkívül alacsony kalória-, de meglehetősen magas rosttartalmú, ami miatt a jóllakottság érzése tovább megmarad. Ráadásul magas víztartalommal bír, így segít megszabadítani a szervezetet a feleslegesen raktározott víztől is. A tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony kalória-, de magas víztartalmú ételekben gazdag étrend jelentősen elősegítheti a fogyást.

Könnyen hozzáadható az étrendhez

Az egészségügyi előnyök mellett a vörös saláta nagyon finom. Fogyaszthatjuk szimplán saláta gyanánt kapros-joghurtos öntettel vagy egyéb dresszinggel, de akár szendvicshez is hozzá lehet adni, hogy extra ízt, ropogósságot és színt kölcsönözzön neki. 

Olvass tovább! 8 egészséges, A-vitaminban gazdag étel

Az A-vitamin a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, a szükségletet általában a jól összeállított étrend fedezi.

Erősíti az immunrendszert, megőrzi az éles látást: 8 egészséges, A-vitaminban gazdag étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük