Ödémás arcot és erős vízvisszatartást okoz ez a 8 étel és ital: lábdagadás is kialakulhat

A mindennapok étrendjében felbukkanó ételek és italok is felvizesedést okozhatnak, ami akár ödémás lábdagadás formájában is megmutatkozhat.

Vízvisszatartást okozó ételek italok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A betegségek, gyógyszerek, genetikai és hormonális okok mellett az étrend is befolyásolhatja a test vízháztartását. 

A test felvizesedésének szemmel látható tünetei vannak, ödéma alakulhat ki, akár még a lábak is bedagadhatnak, ez kezdetben a bokáknál jelentkezik, majd később a lábszáraknál is. A mozgásszegény életmód mellett bizonyos élelmiszerek is súlyosbíthatják a helyzetet.

Vízvisszatartást okozó ételek és italok

A vízvisszatartás valójában azt jelenti, hogy a test szöveteiben folyadék halmozódik fel, ami egyes testrészeknél koncentráltan jelentkezik. A vizenyő később akár belső szerveket is érintheti, így nem szabad felvállról venni, ha nem múlik el, mindenképp orvoshoz kell fordulni vele. Egyszerű módja annak, hogy leteszteld az érintettségedet, hogyha a bőrödet benyomod, marad-e utána egy lenyomat, de akár digitális testzsírmérleggel is ellenőrizhető a szervezetben lévő pangó víz mértéke. Érdemes figyelni az intő és látványos jelre, ami arra utal, hogy minden bizonnyal kevés a mozgás, és túlontúl alacsony a rostfogyasztás - egyes élelmiszerek pedig csak fokozhatják a vízvisszatartást. 

Alapvetően a túlzott sóbevitel boríthatja fel a szervezet vízháztartását, és bővelkednek benne a konzervek és az előre feldolgozott élelmiszerek is. Helyettük érdemes inkább otthon elkészíteni kevesebb só hozzáadásával például a képen látható ízletes gulyáslevest.
A felvágottak, feldolgozott húskészítmények sok esetben tartalmaznak hozzáadott sót, így ezeknek a fogyasztása is jelentősen mérsékelendő. Az összetevők között érdemes ellenőrizni a só mennyiségét.
A telített, transzzsírokat tartalmazó chipsek szintén vizesedést okozhatnak, növelik a testsúlyt és főleg a hastájéki zsírlerakódást, mindezek mellett túlzott sótartalmuk is arra ösztönzi a szervezetet, hogy feleslegesen raktározza el a vizet.
Fotó: Burke/Triolo Productions / Getty Images Hungary
A sajtok is magas sótartalommal bírhatnak, ami felvizesedést eredményezhet. Ezek a tejtermékek javarészt kalóriadúsak, mégis a bennük lévő értékes ásványi anyagok miatt ugyan csak mértékkel, de lehet belőlük fogyasztani.
A boltokban kapható szószok nagyja szintén túl sok só hozzáadásával készül, helyettük érdemes inkább otthon elkészíteni a sokkal olcsóbb és egészségesebb verziót - próbáld ki az ezer sziget öntetet salátadresszingként, ami ráadásul semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz.
Bármennyire meglepő, még a túlzott kávéfogyasztástól is előbb-utóbb vizesedhet a test. Bizonyos mértékben természetes vízhajtóként működik, fokozza az anyagcserét, de ha napi 4-5 kávénál többet iszik valaki, az már épp ellentétes hatást válthat ki - dehidratál, ami ellen a szervezet vízvisszatartással védekezik.
Egy átmulatott éjszaka után akár 24-48 órára is vizesedhet a test, ez az arcon és a hason jelentkezik legtöbbször. A szeszesitalok először vizelethajtóként hatnak, aztán másnap a dehidratáció következtében a szervezet kiszárad, így beindul a vízvisszatartás.
A hozzáadott cukrot, sót tartalmazó üdítők - mint a legtöbb gyümölcslé - gyakori fogyasztása szintén arra ösztönözheti a szervezetet, hogy feleslegesen raktározza el a vizet. Inkább érdemes vizet fogyasztani, abból naponta 2 litert, hogy stabil maradjon a folyadékháztartás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük