Ez lehet a világ legegészségesebb 3 fogásos menüje a tudomány szerint: minden fontos tápanyagot tartalmaz
Egy táplálkozási szakértő szerint ez a háromfogásos menü minden szükséges tápanyagot biztosít – ráadásul még finom is!

Egészségesen étkezni nem mindig könnyű, hiszen a rengeteg ellentmondásos információ között nehéz eligazodni. Egyesek a szuperélelmiszerekre esküsznek, mások a szénhidrátokat száműznék az étrendből, miközben a kiegyensúlyozott táplálkozás valójában sokkal egyszerűbb. Dr. Paul Berryman, a Leatherhead Food Research vezetője több mint 4000 egészségügyi állítást vizsgált meg, hogy megtalálja a lehető legtáplálóbb ételeket. A kutatás eredményeként egy háromfogásos menü született, amely minden alapvető tápanyagot tartalmaz.
A világ legegészségesebb menüje
Előétel: lazacterrine friss salátával. A menü egy ómega-3-zsírsavakban gazdag lazacterrine-nel indul, amelyhez olívaolajjal meglocsolt saláta társul. A lazac nemcsak a szív egészségét támogatja, hanem az agyműködésre és az izomerőre is jótékony hatással van. Az olívaolajban található polifenolok pedig gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak, így tökéletes kiegészítője ennek az egészséges előételnek. Az olívaolaj hatásairól bővebben itt írtunk.

Főétel: csirke-lencse ragu teljes kiőrlésű zsemlével. A főétel egy fehérjében gazdag csirke- és lencseragu, amely állati és növényi eredetű fehérjéket is tartalmaz, így segíti az izmok és a csontok egészségét. A lencse magas rosttartalma révén támogatja az emésztést, és segít fenntartani a normál vércukorszintet. A teljes kiőrlésű zsemle pedig lassan felszívódó szénhidrátokat biztosít, így hosszabb ideig eltelít és energiát ad.
Desszert: élőflórás joghurt dióval. Az étkezést egy élőflórás joghurtból készült blancmange zárja, amely probiotikumokban gazdag, így hozzájárul a bélflóra egészségéhez. A joghurt magas fehérjetartalmú, emellett kalciumforrás is, amely segíti a csontok erősödését. A tetejére szórt dió egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal teszi még táplálóbbá ezt az egyszerű, de ízletes desszertet.
Bár egy háromfogásos menü nem feltétlenül szükséges mindennap, dr. Berryman szerint ez az összeállítás kiváló alapot adhat egy kiegyensúlyozott étrendhez. Nemcsak minden alapvető makrotápanyagot – fehérjét, szénhidrátot és zsírt – tartalmaz, hanem a szükséges mikrotápanyagokat is biztosítja, ráadásul finom és változatos is.
Fehérje, szénhidrát, zsír: ennyit fogyassz belőlük a WHO ajánlása szerint
Elkészült a WHO új ajánlása, melyben leírják, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsírt kellene fogyasztani.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)