Fehérje, szénhidrát, zsír: ennyit fogyassz belőlük a WHO ajánlása szerint

Elkészült a WHO új ajánlása, melyben leírják, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsírt kellene fogyasztani.

Szénhidrát, fehérje és zsír aránya WHO szerint
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég közzétette az új étrendi ajánlását, mely a legfrissebb kutatásokon, tanulmányokon alapszik.

Ebben olvashatóak azon javaslataik is, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsírt kellene fogyasztani napi szinten. 

Szénhidrát-fehérje-zsír arány a WHO szerint

Természetesen nem minden újdonság, amit rögzítettek az ajánlásukban, fehérjefogyasztás tekintetében például nem változott az ajánlásuk: továbbra is 0,83 gramm/testsúlykilogramm az ajánlott napi bevitel, ami a napi kalória 10-35%-át teszi ki. Ugyanakkor, mivel világszerte problémát okoz az elhízás, néhány dologban mégis módosítaniuk kellett. 

GettyImages-1438475085

Az ajánlás szerint a kétéves és annál fiatalabb gyerekeknek leginkább telítetlen zsírokat kellene fogyasztaniuk, de a napi kalóriabevitülnek csak a 10%-át tegyék ki zsírok - ebből maximum 1% lehet transzzsír. Ezek ugyanis nem csak a "rossz" LDL-koleszterin-szintet növelik, hanem az inzulinrezisztencia kockázatát is. Felnőtteknek továbbra is azt javasolják, hogy a napi kalóriabevitelnek kevesebb mint 30%-át tegyék ki a zsírok. 

Telített zsírforrás lehet a vaj, a ghí, a disznózsír, a pálmaolaj és a kókuszolaj is, de elsősorban állati eredetű termékekben található. Bizonyos élelmiszerek veszélyes transzzsírtartalma is magas lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szénhidrátok tekintetében az összetett szénhidrátok fogyasztására kérik az embereket, ilyenek a rostok, melyekben a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőslérű gabonák bővelkednek. Felnőttek és a legalább tízéves gyerekek számára napi 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása a javasolt, 2-5 éves gyerekeknek legalább 250 gramm, 6-9 éves gyerekeknek legalább 350 gramm. Rostfogyasztás tekintetében felnőtteknél és legalább tízéves gyerekeknél napi 25 gramm az ajánlott bevitel, 2-5 éves gyerekeknek naponta 15 gramm rost, 6-9 éves gyerekeknek pedig 21 gramm rost. 

GettyImages-1482240081

Az ajánlást olyan kutatásokra alapozták, melyek bizonyították, hogy akik már fiatalabba korban elkezdenek egészségesen táplálkozni, azoknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezt a szokást a felnőtt éveikben is továbbviszik. 

Olvass tovább: melyik ételnek alacsonyabb a zsírtartalma?

Nem árt tudni az ételek zsírtartalmát, mert nagyban befolyásolja a fogyókúrát a kalóriatartalmuk miatt.

Melyik ételnek alacsonyabb a zsírtartalma? 8 becsapós kérdés, ami a fogyókúrát is befolyásolhatja

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük