A vas a szervezet létfontosságú nyomeleme, hiszen nélkülözhetetlen a sejtek oxigénellátásához, valamint a vérképzéshez. Ha nélkülöznie kell, az a hemoglobinszint csökkenéséhez és vérszegénységhez vezet, ami számos kellemetlen tünettel járhat.
Egy felnőtt ember napi vasszükséglete legalább 15-18 milligramm, várandósság idején ennek a kétszerese is lehet, ami étrend-kiegészítő tabletta formájában és tudatos táplálkozással egyaránt pótolható. Természetes úton szinte lehetetlen túladagolni, tablettáknál kivételes esetben előfordulhat emésztési zavar, gyengeség, vérzékenység.
Vaspótlás természetesen
Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy ha valaki vashiányra utaló tüneteket észlel magán, keresse fel háziorvosát, aki vérvétel útján megállapíthatja a diagnózist. A vashiány tünetei lehetnek az erős szívdobogásérzés, fáradékonyság, gyengeség, hajhullás, fejfájás, szédülés, torokszorítás, nyelési zavarok és a sápadtság is.
Akár gyógyszeres kezelést javasol az orvos, akár nem, az alábbi vasban gazdag ételeket érdemes a mindennapi étrendbe illeszteni, mivel szinten tartják a vasszintet. A felszívódást pedig elősegítheted elegendő C-vitamin, béta-karotin és E-vitamin fogyasztásával.

A mák számtalan jó tulajdonsága mellett egyike a leggazdagabb vasforrásnak, 100 grammonként ugyanis mintegy 20-24 milligrammot tartalmaz.
Sokoldalúan felhasználható, akár a
mákos kölespalacsinta is egészséges desszert.
Fotó: Getty Images Hungary

A csiperkegomba gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás: értékes ásványi sókat, így káliumot, foszfort és 100 grammonként 10 milligramm vasat is tartalmaz.
Egy tányér finom, illatos gombaleves tökéletes egészségmegőrző étel.
Fotó: Getty Images Hungary

Súlyos vashiány esetén érdemes a vaspótló készítményt céklával kiegészíteni, mert a benne található vas könnyen felszívódik, míg bioflavonoidjai segítik a nyomelem felszívódását és hasznosulását.
A céklás turmix vashiányra és pajzsmirigyproblémára is jó.
Fotó: Getty Images Hungary

A hónapos retek rengeteg egészségvédő összetevőt, így C- és B-vitamint, vasat, ként, kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. A
fűszeres sült retek zöldhagymával igazán roppanós és egészséges köret.
Fotó: Getty Images Hungary

Egy tojás 7,2 milligramm vasat tartalmaz, ugyanakkor érdemes inkább a
sárgáját fogyasztani, mert a tojásfehérje úgynevezett inhibitorokat tartalmaz, amik gátolják a vas felszívódását.
Fotó: Getty Images Hungary

A fekete ribizli nemcsak sok vasat, 100 grammonként 4-6 milligrammot, de nagy mennyiségű karotint, B1-, B2-, E- és C-vitamint tartalmaz. Utóbbi pedig segíti a nyomelem felszívódását.
Fotó: Getty Images Hungary

A jó minőségű szardínia nemcsak
omega-3 zsírsavban, hanem vasban is bővelkedik. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, mivel 100 grammjában átlagosan 3 milligramm vas van.
Fotó: Getty Images Hungary

Olajos magvakat, így diót is érdemes fogyasztani, 100 grammjában 4 milligramm van, emellett A-, E-, illetve B-vitaminban gazdag. Egy
almás zellersaláta dióval egész évben jótékony étel az immunrendszernek.
Fotó: Getty Images Hungary

A bárányhús is jó vasforrás, 100 grammonként ugyanis 2-3 milligrammot tartalmaz, és jól hasznosul. A
sült bárány rozmaringgal, citrommal, fokhagymával ízesítve nem csak húsvétkor lehet finom fogás.
Fotó: Getty Images Hungary

A pulykahús vastartalma nem sokkal kevesebb a vörös húsoknál; 100 grammjában 2-3 milligramm található a nyomelemből. A
tejszínes-mustáros pulykamell gyors és egyszerű fogás egy nehéz nap végén.
Fotó: Getty Images Hungary
Képek forrása: Getty Images Hungary