A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból
A kalciumban gazdag mák sósan és édesen is finom.

- Így ügyeskedj a hajszárítóval, hogy ne lapuljon le a frizurád: egyszerű trükk, ami látványosan megemeli a töveket »
- Ezeket nézd meg a farmer fazonján, hogy előnyösen formálja az alakod: a derékszabás és a fenékvarrás is számít »
- Kristen Stewart mindenkit meglepett: a 32 éves színésznő most tényleg elegáns volt »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- Rúzsa Magdi először mindhárom babájával egy fotón: már 4 hónaposak az ikrek
- Átmennél most a földrajzérettségin? 10 kérdés, amire tudni kellett a választ
- Megmenthető Csősz Boglárka házassága? Milliárdos férje ezt nyilatkozta
- Petyhüdtté, ráncossá teszi a bőrt, pattanásokat okoz: mindennap eszed, pedig nagyon öregít
A kalcium számos egészségügyi előnnyel bír a szervezet számára: segít megelőzni a csontritkulást, megőrizni a fogak és a csontok épségét, de a sejtmegújulást, a keringési rendszer, valamint az izmok megfelelő működését, valamint a magnézium felszívódását is támogatja.
A kalcium napi ajánlott beviteli mennyisége 800-1000 milligramm. Hosszabb távú túladagolását ugyan összefüggésbe hozták már az érelmeszesedéssel is, ám étkezéssel lehetetlen túladagolni ezt a fontos ásványi anyagot.
A mák kalciumtartalma
Az első számú kalciumforrásként legtöbbször a tejet szokás említeni, pedig léteznek olyan élelmiszerek, melyek sokkal nagyobb arányban tartalmazzák. Miközben egy deciliter tehéntej 100-120 milligrammot tartalmaz, a mák 100 grammonként 1400 milligrammot, ami laktóz- és tejfehérje-érzékenyeknek is fontos adat. A D-vitamin pótlására azonban fontos figyelni mellette, ez támogatja ugyanis a kalcium megfelelő felszívódását.
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- megelőzés
- csontritkulás
10 étel, ami segít megelőzni a csontritkulást: már fiatalon fogyasztani kell őket

- d-vitamin
- immunerősítő