Ilyen színű a tojássárgája, ha igazán egészséges: ha másmilyen, az kevésbé jó a szervezetednek
Tényleg van összefüggés?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tojást nem véletlenül tartják sokan a lehető legegészségesebb állati eredetű tápláléknak, hiszen rengeteg értékes tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, B2-, D- és E-vitamint, emellett pedig karotinoidokat.

Bár szinte bármilyen tyúktojást szokás általánosságban is szupertápláléknak nevezni, korántsem mindegy, milyen típusról van szó, az ugyanis, hogy miként tartják az állatokat, a tojás minőségére is kihathat, például azt is befolyásolja, milyen színű a tojássárgája.

Melyik szín a legegészségesebb?

A tojás sárgájának színe sok mindenről árulkodhat, elsősorban azonban arról, milyen táplálékforráshoz jutnak hozzá a tyúkok, a sárgája ugyanis annál élénkebb színű, minél nagyobb mennyiségben vannak jelen benne a karotinoidok - antioxidánsok, melyek az A-vitamin képzésében is szerepet játszanak -, ez pedig azon múlik, mivel etetik az állatokat.

Ha például kifejezetten gabonával, illetve átlagos táppal, a tojássárgája színe halvány marad, minél változatosabb azonban a tyúk étrendje, annál teltebb és élénkebb lehet a tojássárgájának a sárga színe. Az olyan tyúkok esetében például, akiknek az étrendje tartalmaz kukoricát, többféle növényt, illetve rovarokat is - például, mert a szabadban is mozoghatnak, kapirgálhatnak -, egészen narancssárgás is lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy gazdagabb tápanyagokban, tehát egészségesebb.

Bár vannak, akik ezt az összefüggést nem tartják olyan fontosnak, és nem gondolják úgy, hogy a szín és a minőség között bármiféle lényeges kapcsolat lenne - tény továbbá, hogy az állatoknak adott táplálékkiegészítőkkel gyakran trükköznek is a szín kapcsán -, nem véletlen, hogy a szabadon tartott tyúkok tojása sokkal szebb és teltebb színű, mint ahogy az sem, hogy számos szakember van hasonló véleményen - kattints ide, ha részletesebben is kíváncsi vagy rá.

Figyelj a tojáson található jelzésre is!

A tojássárgája színétől függetlenül is érdemes figyelni arra, milyen tojást veszel, amiről sok mindent elárulnak a dobozon található jelzések is. A számjelzés a legfontosabb. A 3-as szám arra utal, hogy a tyúkokat ipari körülmények között tartják, drótketrecekben, zsúfolt körülmények között, gyógyszereket és vegyszeres tápot is adnak nekik, illetve csőrüket is levágják.

A 2-es szám mélyalmos tartást jelent, nagyobb épületben, mélyalomban, rudakon tartott, szintén csőrlevágott állatokat, akik azonban kissé már szabadabban mozoghatnak. Az 1-es szám olyan tyúkok tojásait jelöli, akiket hagyományosan tartanak, a szabadban is mozoghatnak, viszont esetenként gyógyszeres-vegyszeres tápot is kapnak.

A 0 a legideálisabb, ez ugyanis a természetes, biogazdálkodást jelöli, a tyúkokat nagy területen tartják, vegyszermentes takarmányt kapnak, és természetes viselkedésükben nem korlátozzák őket. Mondani sem kell, hogy - amellett, hogy mindez etikai szempontból sem elhanyagolható - minél jobb körülmények között tartanak egy tyúkot, annál valószínűbb, hogy a tojásai egészségesek és vegyszermentesek.

Ezt is szeretjük