Fáradtságot, koncentrációzavart és fejfájást okozhat a hiánya: vaspótlás helyesen, 4 lépésben

Mutatjuk, mik a fokozatai a vashiány kezelésének.

A vashiány kezelésének lépcsőfokai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mire a vashiányt diagnosztizálják, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottabbá válik, ami komolyabb kezelést igényel.

Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

A vashiány kezelésének lépcsőfokai

Szinte nincs is olyan ember, aki időről időre ne tapasztalná meg azt, hogy reggelente nehezére esik felkelni, húzza az ágy, vagy, hogy délutánonként legszívesebben beiktatna egy plusz alvást, mert majd' leragad a szeme. Az is lehet, hogy az illető vissza-visszatérő fejfájásoktól szenved, esetleg koncentrációzavar miatt nem képes munkáját 100%-ban ellátni. Ezek a panaszok majdnem mindenkinél jelentkeznek, ám rendszerint el is múlnak viszonylag rövid időn belül. Amennyiben mégsem, akkor érdemes vashiányra gyanakodni, mivel gyakran ez áll a kellemetlen panaszok hátterében. De még mielőtt valaki a vaspótlás bármely formájába belekezdene, fontos a vashiány okának és fokának megállapítása. 

faradt no szobabiciklin

Vannak olyan természetes állapotok, amikor a szervezetnek eleve több vasra van szüksége - ilyen a várandósság, a versenysport, az erős fizikai megterhelés, a serdülőkor, melyek során plusz vasbevitelre van szükség. Ilyenkor többnyire elegendő az étrenden változtatni. 

Sajnos az is lehet, hogy valamilyen betegség, kóros folyamat áll a kiürült vasraktárak hátterében. Ilyen például a vérzékenység, de a felszívódási zavarokkal járó bélbetegség, a daganatos betegség, a gyógyszerek mellékhatása, az erős menstruáció, az intenzív sportolás, a nem megfelelő táplálkozás is ok lehet.

Első lépcsőfok: megfelelő étrend kialakítása

Amennyiben vérvétel útján diagnosztizálták a vashiányt, úgy annak mértéke dönti el, hogy milyen kezelést kell alkalmazni. Legenyhébb esetben, amikor még nincs vérszegénység, csak vashiány, első lépcsőfok gyanánt vasban gazdag étrendet szükséges kialakítani. A legjobb vasforrás az állati eredetű fehérje, mivel abban hem-kötés található, és ez előnyt jelent a felszívódásban. 

Természetesen a növényekben is sok használható vas van, hiszen a zöld főzelékek, saláták, továbbá a bab, borsó, lencse és zab mind remek vasforrások. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a C-vitamin, a folsav támogatják, míg a magnézium, a magas rosttartalmú ételek, a kávé, a tea pedig csökkentik a vas felszívódását. 

Amennyiben valaki vegetáriánus, célszerű dietetikus segítségét kérni az étrend összeállításához, hogy semmiből se szenvedjen hiányt!

vitamin kapszula

Második lépcsőfok: étrend-kiegészítők

A vaspótlás második fokán az étrend-kiegészítők alkalmazása áll. Ezeket be lehet szerezni vény nélkül a gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban. Jellemzően nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségű vasat, mint a receptre kapható készítmények. 

Felnőtteknek büntetlenül lehet szedni őket, de gyerekeknek nem, mert a túltelítődés lehetősége áll fenn. Fontos, hogy lehetőleg C-vitaminnal és folsavval együtt használd ezeket, vagy olyan terméket válassz, melyben mindegyik megtalálható. Ha mellette magnéziumot, kalciumot, esetleg gyógyszert is szedsz, a kettő bevétele között minimum két órát hagyj.

Harmadik lépcsőfok: vényre kapható gyógyszerek 

Ha a vashiány nagyobb mértékű, úgy receptre kapható készítményre is szükség lehet. Ehhez fontos, hogy a kezelőorvos ismerje laboreredményeidet és egyéb betegségeidet, hiszen a dózist és a kezelés időtartamát csakis ezek tudatában lehet meghatározni. Általában pár hét, esetleg egy-két hónap után már normalizálódik a vérkép. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A kiürült vasraktárak feltöltődéséhez még tovább kellhet szedni a vaskészítményt, akár négy-hat hónapig is. Természetesen a kezelés után is szükséges a vasban gazdag táplálkozás követése - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Negyedik lépcsőfok: vaspótlás intravénásan

Amennyiben súlyos a vashiány, és a vas felszívódása különböző betegségek miatt akadályozott, vagy például közeli a szülési terminus, halaszthatatlan műtétre van szükség, akkor indokolt lehet az intravénás vaspótlás, melyet kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni. 

Ennél kiemelt figyelmet igényel a helyes dózis megállapítása, hogy el lehessen kerülni a túltelítődést, mely igen komoly tünetekkel járhat! Éppen ezért a vénás vaspótlásnak szigorú indikációi vannak, és az injekció beadásának körülményeit is szigorúan szabályozzák.

Ha vasat szedsz, ezeket kerüld!

Mutatjuk azokat az ételeket és italokat, melyeket semmiképpen sem szabad egyszerre fogyasztanod a vastablettával.

Vasat szedsz? 4 étel és ital, amit soha ne fogyassz együtt vele

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük