Fontos tápanyag felszívódását gátolja az étel: hiánybetegséghez vezethet fogyasztása

Egészségesnek tartják, mégis figyelni kell rá.

tejtermek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vas létfontosságú ásványi anyag az emberi szervezetben, hiszen kulcsszerepet játszik a sejtek oxigénellátásában: segíti a hemoglobint abban, hogy a tüdőből a testbe oxigént, onnan kifelé pedig szén-dioxidot szállítson. Ha a szervezetben hiány lép fel belőle, a vérben található hemoglobinszint csökkenni kezd, ami idővel vérszegénységhez vezet.

Egy egyéves gyermek napi vasszükséglete 8 milligramm, ez tízéves korra fokozatosan 12 milligrammra nő, ami később, felnőttkorban is elégséges mennyiség, egy terhes és vagy szoptató nőnek viszont 15 milligrammra is szüksége van belőle, ami sok esetben a vashiány kialakulásához vezet.

De okozhat vashiányt az egyoldalú étkezés, az erős menstruáció, a gyomorbetegség, a C-vitamin hiánya, de a vegetáriánus étrend esetén is figyelni kell a bevitelre. A hiányt vaskészítményekkel és étrendváltoztatással is lehet orvosolni, nem mindegy azonban, hogy a bevitt élelmiszerekkel fokozod vagy gátolod-e a felszívódásukat.

A vas felszívódását gátolják

Ahhoz, hogy a bevitt vas a lehető legjobban hasznosuljon a szervezetben, tisztában kell lenni azzal, hogy pontosan mely ételek és italok fogyasztását kell visszaszorítanod egy időre. Ezek nem feltétlenül egészségtelenek, de a felszívódásban akadályt jelentenek, így ilyenkor nem ajánlottak.

A vaspótlás idején ajánlott korlátozni a tejtermékek fogyasztását, hiszen azok bomlástermékei a vasat megelőzve szívódnak fel, és csökkentik a ferritin jelenlétét a szervezetben, ami az ásványi anyag tartalékát biztosítja. Nem ajánlott továbbá a gabonafélék és a hüvelyesek, így a szója nagy mennyiségű fogyasztása sem ilyenkor, hiszen ezek fitátokat és lektineket tartalmaznak, amik megkötik a vasat, ezáltal akadályozzák a felszívódást.

Érdemes továbbá arra is odafigyelni, hogy a szóját a nemcsak magában fogyasztod el, a legtöbbször tudtod nélkül viszed be a szervezetedbe, hiszen rengeteg étel gyártásához felhasználják, így a konzerv- és húsáruktól kezdve a csokoládéig több áruban jelen van.

Gátló anyagokat tartalmaz a kávé és a tea is, a bennük található koffein és csersav ugyanis szintén megköti a vasat, illetve akadályozza a hasznosulást. Ezeket az élelmiszereket és italokat természetesen nem kell teljes egészében kiiktatnod az étrendedből, de ha vashiányt állapítanak meg nálad vagy gyermekednél, szorítsd minimálisra a bevitelt! A tejből például két pohár még a negatív következmények nélkül elfogyasztható.

A vas felszívódását segítik

A vas hasznosulásáért nem csak úgy tehetsz, hogy a fent említett ételeket és italokat elkerülöd. Egyes tápanyagok ugyanis fokozni is képesek a vas felszívódását. Ilyen például a C-vitamin, ami segít megkötni a fitátokat, ezzel pedig lehetővé teszi, hogy helyére a vas léphessen. A vas szedését ezért minden esetben ki kell egészíteni a C-vitamin pótlásával is. Hasonlóképpen működik a béta-karotin, de az E-vitamin is hasznos lehet vashiány, illetve abból kialakuló vérszegénység esetén.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük