Elképesztően jót tesz a szívvel ez az egyszerű ételcsere: 30 éven át tartó vizsgálat eredményei

Egy apró változtatás az étrendben akár negyedére is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Szívbetegségek kockázatát csökkentő ételcsere

A szívbetegségek megelőzésének egyik kulcsa az étrend egyszerű módosításában rejlik – derül ki a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola friss kutatásából. A 30 éven át tartó tanulmány szerint a növényi eredetű fehérjék fogyasztásának növelése jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a koszorúér-betegségek (CHD) kialakulásának kockázatát.

A szívbetegségek kockázatát csökkentő ételcsere

A kutatás több mint 200 ezer, egészséges résztvevő adatait vizsgálta, akik rendszeresen beszámoltak étrendjükről és egészségi állapotukról. Az eredmények szerint azoknál, akik nagyobb arányban fogyasztottak növényi fehérjéket az állati eredetűekhez képest, 19%-kal kisebb eséllyel alakult ki szív- és érrendszeri betegség, míg a koszorúér-betegségek kockázata 27%-kal volt alacsonyabb.

Szívbetegségek kockázatát csökkentő ételcsere 2
Fotó: Mediterranean / Getty Images Hungary

A kutatók szerint a növényi fehérjék jótékony hatásai több tényezőnek is köszönhetők. A növényi alapú ételek gyakran rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és egészséges zsírokban bővelkednek, amelyek javítják a vér lipidprofilját, csökkentik a gyulladást és a vérnyomást.

Az ajánlások alapján az optimális növényi-állati fehérje aránya a szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében 1:2 (CVD esetén), míg koszorúér-betegségek megelőzésére 1:1,3. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az étrend apró módosítása is látványos eredményeket hozhat. Például a vörös húsok egy részének helyettesítése hüvelyesekkel, lencsével vagy csicseriborsóval, már elegendő lehet.

John Higgins, a houstoni UTHealth kardiológusa azt javasolja, hogy a vörös hús fogyasztását csökkentsük, és helyette válasszunk növényi alapú fehérjeforrásokat, például dióféléket, tofut vagy babot. Ezek az élelmiszerek nemcsak a szív egészségének megőrzéséhez járulnak hozzá, hanem csökkentik bizonyos daganatos betegségek kockázatát és javítják a kognitív funkciókat is.

Bár a kutatás eredményei ígéretesek, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy további vizsgálatok szükségesek a növényi és állati fehérjék arányának pontos meghatározásához. Az azonban biztos, hogy a növényi fehérjék növelése az étrendben könnyen megvalósítható és hosszú távon is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

Ha ezt meg tudod csinálni 50 felett, az nagyon jót jelent: a szív-érrendszer egészségéről árulkodik

Az egyszerűnek tűnő mozdulat többet mondhat az egészségedről, mint gondolnád, különösen 50 felett.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük