Székrekedés, fáradtság és ínyvérzés ellen
Még mire jó a rebarbara?
Ismerj meg néhány remek rebarbarareceptet, melyek nem csupán finomak, de egészségesek is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rebarbara a keserűfűfélék - latinul Polygonaceae - családjába tartozik. Tipikus ismertetőjegyei az igen nagy, tenyeresen karéjos ráncos levelek, valamint a vöröses szár. A rebarbara - Rheum rhabarbarum - különös neve állítólag arra vezethető vissza, hogy a barbárok a Volgától - amelyet az antik korban még Rha néven ismertek - rablóhadjáratok során vitték magukkal a római állam területére.

A növény egészségügyi szempontból számos előnyös tulajdonsággal bír. Érdemes ezeket a sajátosságait kihasználnod emésztési problémák, krónikus fáradtság, illetve akár ínyproblémák esetén is.

Mit tartalmaz?

A rebarbara bokorrá növő, évelő növény, mely akár hat-hét évig is jól hajt. A savanykás ízű, frissítő zöldség rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban. A rebarbara erőteljes szára sok A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Ezenkívül gazdag kalciumban, káliumban, továbbá biztos mangán- és a magnéziumforrás is.

Tartalmaz még likopint, ami antioxidáns hatásából adódóan segít megelőzni a daganatos betegségeket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. A rebarbarában lévő flavonoid vegyületek - a lutein és a zeaxantin - pedig látásod élességéhez szükségesek. Amennyiben sok időt töltesz monitor előtt, vagy tartasz az UV-sugárzás okozta szemkárosodástól, fogyassz több rebarbarát.

Természetes megoldás székrekedésre

A rebarbara antranol-glikozidokat tartalmaz, amelyeknek aglikonjai, az emodinok hashajtó hatásúak - így a növényt bátran fogyaszthatod székrekedés esetén. Magas élelmirost-tartalmából adódóan, valamint a levélnyélben található oxálsav miatt ugyancsak emésztésserkentő hatású. A rebarbara talán legismertebb felhasználási formája a rebarbarakompót.

Rebarbarakompót

  • 3 dl víz
  • csipet fahéj
  • 1 kg rebarbara
  • 5 evőkanál cukor
  • 2-3 szem szegfűbors

Tisztítsd meg a rebarbarát, majd aprítsd fel kis darabokra. Önts hozzá 3 dl vizet, ízesítsd cukorral, fahéjjal, szegfűborssal. Forrald fel, főzd körülbelül 10 percig, vagy amíg puha nem lesz. Hidegen fogyaszthatod.

Táplálkozz egészségesebben!

Dietetikus szakértőnkkel készült videónkból megtudhatod, még mit tehetsz annak érdekében, hogy étrended kiegyensúlyozott legyen.

Így szabadulj meg a fáradtságtól!

A rebarbarát már kora tavasztól fogyaszthatod. Legjobb olyan szálakat választanod, melyek enyhén pirosak. A benne lévő számos vitamin és ásványi anyag új erővel tölt fel, segít megszabadulni a fáradtságtól. A növény levele ne, csupán a szár és a levélnyél kerüljön bele a rebarbaraszörpbe.

Frissítő rebarbaraszörp

  • 1 l víz
  • 1 kg cukor
  • 15 szál rebarbara

Tisztítsd meg a rebarbarát, aprítsd fel, majd főzd 10 percig 1 l vízben. Sűrű szűrőn kell átszűrnöd, majd mérd le a folyadékot.

Ugyanannyi súlyú cukorral még további 15 percig főzd. A tetejéről szedd le a habot, tedd alaposan átmosott üvegekbe, majd zárd le.

Ínyvérzés ellen

A rebarbara magas oxálsavtartalmából adódóan érösszehúzó és enyhe fertőtlenítő hatással is bír. Épp ezért bátran alkalmazhatod ínyvérzés, valamint kisebb szájfertőzések - például afta - esetén. A benne lévő antrakinonok ugyancsak érösszehúzó, továbbá fertőtlenítő hatásúak. Vásárolj a gyógyszertárban vagy drogériában olyan alkoholos szájöblítő oldatot, mely tartalmazza a növény hasznos hatóanyagait.

Esetleges mellékhatások

A rebarbara a zöldségfélék közül az egyik legmagasabb oxálsavtartalmú növény. Ha tehát hajlamos vagy a vesekőképződésre, ne fogyassz belőle túl nagy mennyiséget. Június közepétől megugrik a rebarbara oxálsavtartalma, mely a kalciummal együtt kalcium-oxalátot képez - ami megnöveli a kőképződés esélyét.

Ezt is szeretjük