Így szüntesd meg az ínyvérzést és a fogínygyulladást!

Fogínygyulladástól szenvedsz? Nem kell rögtön kétségbeesned, még mindig nem késő tenni ellene.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már sokszor megfogadtad, hogy ezentúl lelkiismeretesen törődsz a fogaiddal, de az elhatározást nem követte cselekvés? Ha eddig nem vetted elég komolyan a napi háromszori fogmosást, és már kialakult fogínygyulladással állsz szemben, sürgősen cselekedned kell.

Túlzott riadalomra semmi ok, rendszeres tisztítással és odafigyeléssel még orvosolhatod a gyulladást és az íny vérzését. Mindenképp érdemes foglalkoznod a dologgal, mert a probléma elhanyagolása könnyen fogínybetegség kialakulásához vez ethet, ez pedig a fogak elvesztésének elsődleges okozója.

Nem mindegy, hogyan mosol fogat

A fogmosásnak akkor van értelme, ha alapos munkát végzel. Bármennyire unalmas is, a folyamat tartson három-öt percen keresztül, és ismételd  naponta háromszor.A tisztítás során ne hagyd ki a fogíny és a fog találkozásánál lévő területeket, mert innen indul ki az ínygyulladás, és a fogkő is itt képződik.

A kefét azonban körkörösen és ne oldalirányba mozgasd, mert így kevésbé kopik el a zománc az így és a fog találkozásánál. Ne feledkezz meg a nyelvedről se, távolítsd el róla a lepedéket - az itt tanyázó baktériumok ugyanis nagyban elősegíthetik a gyulladás kialakulását.
Érdemes beruháznod egy elektromos fogkefére is. Ennek használata csaknem 100%-os tisztaságot biztosít. Korábbi cikkünkből megtudhatod,  milyen terméket érdemes választanod.

Némi plusz törődés a fogakért

Nem igényel mindennapos használatot, de a szájzuhany és a szájvíz időnkénti alkalmazása segítheti a fogínygyulladás gyógyulását. A zuhany a fogak közé irányított vízsugárral járul hozzá azok tisztaságához, míg a szájvíz a baktériumok szaporodását gátolja, és enyhíti a gyulladással járó fájdalmat is.

Ez utóbbiból olyat válassz, ami timolt, illetve cetilpiridinium-kloridot vagy domifen-bromidot tartalmaz. Mind a szájzuhany, mind a szájvíz remek választás akkor is, ha hajlamos vagy a fogkőképződésre.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Üdítő masszázs, borsmentával fűszerezve

A mindennapos fogmosáson túl alkalmazhatsz egyéb módszereket is. Serkentsd a fogíny vérkeringését egy kis masszázzsal! Ennek legegyszerűbb módja, ha a mutató- és a hüvelykujjad közé fogod az ínyedet, és jó alaposan átdörzsölöd.
Érdemes természetes anyagokat is bevetned, ha fog- és szájápolásról van szó.

A borsmenta nem csupán azért remek választás, mert megszünteti a kellemetlen szagokat, de ínyed vérkeringését is serkentheted vele. Morzsolj szét két ujjad között egy mentalevelet, és dörzsöld át vele az ínyedet.

Vitaminok és életmód

Az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás létfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez - ezáltal pedig erősíti a fogínyt is. Napi öt alkalommal vegyél magadhoz friss zöldséget, gyümölcsöt, és rövid időn belül tapasztalod majd az ínygyulladás csökkenését. Elsősorban a C-vitamin-bevitelre kell odafigyelned. Fogyassz minél több citrusfélét és zöldpaprikát.

A dohányzás nem csupán sárgítja a fogakat, de csökkenti a test vitamin- és ásványianyag-szintjét - így kedvez az ínybetegségek kialakulásának is. Ha rendszeresen küzdesz ínygyulladással, mindenképpen érdemes letenned a cigarettát. Korábbi cikkünk segítséget nyújt a leszokásban.

Cikkünk a Reader's Digest Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük