Nagy szájvízkörkép árakkal
Ha összezavarodtál a fogápolási termékek hatalmas választékától, segítünk eligazodni. Ismerd meg a legjobb szájvizeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi szájban több millió baktérium bújik meg. A kórokozók elszaporodva nem csupán a szuvasodásért és a rossz leheletért felelősek, de összefüggésbe hozhatók a fertőző betegségek - például a mandulagyulladás - kialakulásával is.

A napi kétszeri fogmosás a baktériumok elpusztításához legtöbbször kevés, épp ezért egyre több fog- és szájápolási termék jelenik meg a piacon.

Az elektromos fogkefék, a szájzuhanyok, a különféle nyelvtisztító eszközök és a szájvizek mind abban segítenek, hogy a napi szájápolás alaposabbá váljon. Ha nehezen választasz a termékek színes kavalkádjából, segítünk egy kicsit.

Miért fontos a szájvíz?

A fogak a szájüregnek mindössze 25%-át teszik ki - tehát nem elég csupán a fogmosással törődnöd. Akármilyen alaposan ápolod is a fogaidat, a nyelveden és a szájüreg nehezen elérhető területein maradhatnak olyan mikroorganizmusok, melyek nem kevés veszélyt rejtenek magukban. Egyrészt felelősek a rossz leheletért, másrészt a fogak felszínén megtapadva fogíny-, illetve fogágybetegséget okozhatnak. A szájvíz - ellentétben a fogkefével - a szájüreg teljes területén képes elpusztítani a kórokozókat, megelőzi a lepedékképződést, és óvja fogaid egészségét.

Listerine - a baktériumgyilkos

A Listerine szájvíz hihetetlenül nagy múltra tekint vissza. Joseph Lister, egy angol felcser a 19. század végén kezdte forgalmazni termékét, melyet először a gyógyászatban használtak sebfertőtlenítő szerként. A vegyületet Lister amerikai kollégája, Jordan Wheat Lambert szelídítette meg, és ily módon vált alkalmassá otthoni használatra - apróbb sérülések kezelésére, arcvízként, majd 1985-ben kiderült, hogy szájvíznek is alkalmas.

A szájvíz napi kétszeri használata teljes körű védelmet biztosít a lepedékképződés ellen. Hatékonyan pusztítja a baktériumokat, gátolja a fogak között megtelepedő kórokozók szaporodását, ily módon pedig hatékonyan veszi fel a harcot a fogágybetegségekkel. A Listerine szájvíznek több fajtája - mentolos, fluoridos - is létezik, mindegyik antiszeptikus hatású.

A tudományos vizsgálatok szerint használatának köszönhetően 56%-kal kevesebb lepedék képződik a szájüregben, illetve 23%-kal csökkenti a fogínygyulladás kialakulásának valószínűségét is. A 250 ml-es termék ára fajtától és gyógyszertártól - illetve drogériától - függően 1000-2500 forint között változhat.

Sensodyne - érzékeny fogakra

A Sensodyne szájvizet kifejezetten érzékeny fogakra fejlesztették ki. Ha rendszeresen felszisszensz egy csésze forró kávé vagy egy gombóc fagylalt elfogyasztása közben, érdemes kipróbálnod. A benne lévő fluorid még a szabadon maradt fognyak számára is védelmet biztosít a káros külső hatásokkal szemben. Kálium-hidroxid-tartalmának köszönhetően is alkalmas az érzékeny fogak ápolására. Antibakteriális hatóanyagaival elpusztítja a fogkövet okozó baktériumokat, használatával így megelőzheted a fogínygyulladás, valamint az ínysorvadás kialakulását. A 300 ml-es kiszerelés drogériánként 1200-1800 forint között változik.

Curasept - gyulladáscsökkentő

A speciális - kizárólag gyógyszertárban kapható - Curaseptet kifejezetten a szájüregben kialakuló gyulladások kezelésére fejlesztették ki. A termék klórhexidint tartalmaz, és három különböző koncentrációban kapható. A gyulladás súlyosságától függően fogorvosod a megfelelő fajtát javasolja majd. Használata során a fogak nem színeződnek el, és nem változik az ízérzékelés sem. Ráadásul - mivel nem tartalmaz alkoholt - a nyálkahártyát sem károsítja. Használata a kellemetlen, gyulladásos tünetek megszűnéséig, illetve legfeljebb egy hónapig javasolt. Megakadályozza a plakk-képződést, illetve segít a fogszuvasodás megelőzésében is. 200 ml-es kiszerelése 2500 forint körül mozog.

Aquafresh - jóízű megelőzés

Ha nincs semmilyen fogászati problémád, akkor sem szabad megfeledkezned a szükséges védelemről. Mivel a fogkeféd kevés ahhoz, hogy a szájüreg egész területének higiéniáját biztosítsd vele, érdemes szájvizet is használnod. Az Aquafresh Mint szájvíz kellemes mentolos ízével tökéletes kiegészítője a napi fogápolásnak. Fogmosás után öblögess vele - használatával megelőzheted a fogszuvasodás kialakulását, az ínygyulladást, ráadásul kellemes leheletet biztosít. A 300 ml-es kiszerelés ára 7-800 forint körül mozog.

Ezt is szeretjük