4 természetes gyógymód vérző íny és érzékeny fogak ellen

Az íny vérzékenységével járó betegség komoly következményekkel járhat. Cselekedj időben!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az íny gyulladásával és érzékenységével járó ínybetegségnek két gyakori típusa az ínygyulladás és a fogágygyulladás. A kellemetlen tünetekkel járó betegség okozója a szájban lévő baktériumok segítségével a fogakon és ínyen lerakódó lepedék.

Ha nem távolítják el, a lepedékből fogkő lesz, mely betüremkedik az íny és a fog közé. A keletkezett résben ételmaradék maradhat vissza, baktériumok telepedhetnek meg. Ez a probléma idővel sokkal súlyosabb és nehezebben kezelhető fogágybetegséggé alakul, minek következtében a gyulladás a fogakat rögzítő csontra terjed át.

A fogágybetegség tünetei

  • Fogmosás után vérző íny.
  • Vörös, duzzadt, érzékeny íny.
  • Fogfájás, ami forró, túl hideg vagy édes ételek és italok hatására rosszabbodik.
  • Krónikusan rossz lehelet vagy rossz szájíz.
  • Meglazult vagy kieső fogak.

Mi okozza?

Az ínybetegségek legfőbb oka a nem kielégítő szájhigiénia, a fogmosás, fogselyem és a szájöblítők használatának elmulasztása. Az egyéb okok között említhető még a cukorban gazdag, viszont C-vitaminban és más tápanyagokban szegény étrend, valamint a dohányzás. Egyes, a nyálelválasztást csökkentő gyógyszerek súlyosbíthatják az ínybetegségeket, mivel a nyál segít lemosni a fogazatról és az ínyről a cukrot és a baktériumokat, valamint tisztán tartja a szájat.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tovább növelhetik az ínybetegségre való hajlamot bizonyos örökletes tényezők is, melyek különösen érzékennyé tehetnek az ínybetegségekre. A nők gyakran a terhesség idején vagy változókorban vannak a szokásosnál is nagyobb veszélyben, de a szervezet általános védekezőképességét rontó betegségek - például a cukorbetegség - szintén növelik a kockázatot.

Természetes gyógymód otthon

A szakember felkeresése mellett te is sokat tehetsz annak érdekében, hogy enyhítsd az ínybetegségekkel járó panaszokat. Többféle vitamin és étrend-kiegészítő is ismert, melyek együtt alkalmazva gyógyítják a fájó és vérző ínyt. A kedvező hatás már két héten belül megmutatkozhat, ha azonban hajlamos vagy a betegségre, akkor megelőzés céljából hosszabb távon is érdemes szedned bizonyos vitaminokat.
A C-vitamin, a flavonoidok és a Q-10 koenzim hatékony antioxidánsok: védik az ínyt, és elősegítik a gyógyulást. Az immunrendszer működését is erősítik, így nem csupán fogaid egészségét őrizheted meg, ez a tulajdonságuk a szervezet baktériumok elleni harcában is jól jöhet.

A 15 legjobb vitaminforrás

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Q-10 koenzimmel folytatott vizsgálatok azt mutatják, hogy alkalmazása csökkenti a fogak körül kialakuló tasakok mélységét, ami stabilizálja a fogat, és egy esetleges fogászati műtét után gyorsítja a gyógyulást. Más tanulmányok szerint a C-vitamin és a flavonoidok együtt szedve a leghatásosabbak, mivel erősítik az íny kötőszöveteit, és csökkentik a gyulladást.

Tudtad?
Az ivóvíz fluorozása nagymértékben csökkenti a fogvesztés kockázatát. A fluor nevű nyomelem keményebbé teszi a fogzománcot, és így 50-70%-kal is csökkentheti a fog szuvasodását.

Nyugtató és gyógyító hatás

Az íny gyulladását és vérzését többféle helyileg alkalmazható, természetes orvosság is csökkentheti. Minden második nap nyiss ki egy E-vitamin-kapszulát, és olajos tartalmát dörzsöld szét a gyulladt szöveten. Te is érzékeled majd, hogy nyugtató és gyógyulást elősegítő hatása van. A következő napokon gyapot fültisztítóval kenj folsavoldatot az ínyedre, majd nagyon puha fogkefével gyengéden dörzsöld bele a C-vitamin-port. Ezeket a helyi kezeléseket naponta kétszer, a fogmosást követően végezd el.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tehetsz még?

Naponta legalább egyszer használj fogselymet, és puha sörtéjű fogkefével legalább kétszer moss fogat. Fogaid egészsége érdekében fontos, hogy a fogmosásnál a helyes technikát alkalmazd. Ügyelj arra, hogy a nyelvedet is alaposan mosd meg, mivel a fogra tapadó baktériumok ott is jelen vannak. A szájápolást soha ne siesd el, hagyj minden alkalommal legalább öt percet a műveletre. Ha teheted, mellőzd a cukros vagy cukorban gazdag, ragadós ételek fogyasztását, ha azonban mégis elcsábulnál, akkor fogyasztásuk után a lehető leghamarabb moss fogat.

Cikkünk a Reader's Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük