6 pofonegyszerű trükk, amivel végleg leszokhatsz a cigiről

A dohányzáshoz kötődő tevékenységek újra és újra előhívják a cigaretta utáni vágyat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dohányzás nem egyszerűen leküzdhető szokás, hanem szokások gyűjteménye. Ha már próbálkoztál a leszokással, nyilván feltűnt, hogy bizonyos napközbeni események vagy cselekvések - például telefonálás, stresszhelyzet vagy alkoholfogyasztás - igen erősen váltják ki a dohányzás utáni vágyat.

Ezek mindegyikével külön kell megküzdened, ha végleg le akarsz szokni a cigiről, és meg akarod óvni egészségedet.

Variáld a reggeli sorrendet!

Sokaknak a napi első szál cigaretta nem elszívása jelenti a legnagyobb kihívást. Ha számodra is gondot okoz a reggeli cigi elhagyása, változtass a napindító teendőid sorrendjén!

Ha a tevékenységeid sorrendje felöltözés, kávé és cigaretta, aztán irány a munka, akkor válts: először igyál narancslevet, és olvass újságot, utána öltözz fel. Ha a sorrend cigaretta, tea és pirítós, akkor helyette hallgass rádiót teaivás közben, és lekvárral edd a pirítósod. Változtathatsz étkezési szokásaidon is, a lényeg, hogy megzavard a cigarettázási szertartást kiváltó tényezőket!

Oldd a stresszt másképp!

Stresszhelyzetben szinte minden dohányos rágyújt. A legújabb vizsgálatok szerint a nikotin nem nyugtató hatású, a cigarettázás idegcsillapító ereje abban rejlik, hogy az újabb szál cigi megszünteti az elvonási tüneteket.

A stressz csökkentésének vagy legalábbis kezelésének sokkal hatékonyabb módja a jóga, a meditáció vagy a vizualizáció. Ideális esetben nyugodt helyet kellene találnod a technikák elvégzésére, de az egyszerűbb stresszoldó gyakorlatok majdnem mindenhol elvégezhetők. Az alapokat érdemes egy tanfolyamon elsajátítanod, ezután már egyedül is gyakorolhatod a stresszoldást.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy rövid gyakorlat

Stressz hatására hajlamos vagy összegömbölyödni: ilyenkor izmaid összehúzódnak, vállad előreesik, hátad merevvé válik. Mindez megnehezíti a testen belüli energiaáramlást, és feszültté, fáradttá tehet. Ilyenkor cigi helyett érdemesebb egy néhány perces mozdulatsorral javítani a helyzeten. Ahelyett, hogy elszívnál egy stresszoldó cigarettát, álló helyzetben egyik karodat emeld a mennyezet felé, miközben tested egész súlyát erre az oldalra helyezed. Maradj egy percen át ebben a testhelyzetben, majd válts oldalt.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Változtass a telefonálási szokásokon!

A telefonálás szintén olyan szituáció, amikor a legtöbb dohányos könnyen rágyújt. Ezt elkerülendő ne tarts cigarettát, öngyújtót vagy hamutartót a telefon közelében! Inkább legyen egy jegyzetfüzeted és egy tollad, amivel játszhatsz. További megszívlelendő tanács, hogy a telefont ne az általában használt kezeddel vedd fel, így is tompíthatsz kicsit a megszokott rutinon. Ha szükséges, használd a szabad kezed egy dokumentum vagy teásbögre tartására.

Vess be trükköket étkezés után!

Ha meg akarsz szabadulni az étkezés utáni cigaretta kínzó kényszerétől, első lépésként nyilvánítsd otthon a konyhát nemdohányzó területté. Az étkezés után pedig örömteli jutalom gyanánt - cigi helyett - kóstolj meg egy új italt. Ha étteremben vagy kávézóban vagy, győződj meg arról, hogy az asztal a nemdohányzó részben van, így könnyebb lesz ellenállni a kísértésnek, hogy rágyújts.

Így kerüld a leszokást követő székrekedést!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Változtass az alkoholfogyasztási szokásokon!

Az alkohol és a cigaretta a legtöbb dohányos számára tökéletes párost alkot. Ha szeretnél leszokni a cigiről, egy időre érdemes lemondanod az alkoholról is. Ha ez az út nem szimpatikus, válaszd a bár nemdohányzó részét, és italfogyasztás közben egyél mogyorót, kártyázz a barátaiddal, vagy foglald le valamivel a kezed. Ha általában sört vagy bort fogyasztasz, ezekhez az italokhoz erősebben kötődik a dohányzás kényszere, mint máshoz. Így tehát a leszokás ideje alatt érdemes kipróbálnod néhány koktélt.

A napi utolsó szál helyett: figyelemelterelés

A napi utolsó jutalomcigiről szintén nem egyszerű lemondani. Itt már nem segít más, csak a figyelemelterelés. Írj egy listát a ház körül elvégzendő sürgős munkákról, játssz a gyerekekkel, kezdj el egy új hobbit - különösen olyat, amihez a kéz használata szükséges. Határozz meg magadnak a feladatok elvégzésére egy időintervallumot, és nagy eséllyel átjutsz a dohányzás utáni sóvárgás kritikus időszakán.

Cikkünk Peter Cross és Clive Hopwood Hagyd abba a dohányzást! című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük