A 4 leggyakoribb félelem, amiért nem szoksz le a dohányzásról

Hiába tudod, hogy a cigarettafüst káros és rákkeltő, nehéz megszabadulnod a rossz szokástól.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nikotinfüggőség könnyen kialakul, és idővel a dohányzás euforikus érzést vált ki. A nikotin serkenti a mellékvesét, és adrenalint szabadít fel - fokozza a vérnyomást és a pulzusszámot. Emellett a dopamin termelését is felgyorsítja, így egy szál cigi elszívása pozitív érzéseket vált ki. Ugyanakkor, ha dohányzol, idővel egyre több negatívummal is szembesülnöd kell: amellett, hogy a ruháid illata nem lesz éppen a legfrissebb, köhögsz, fáradékonyabbá válsz, és romlik a közérzeted. Ráadásul tisztában vagy a cigaretta rákkeltő hatásával is, ami csak még tovább növelheti a rossz érzést.

A dohányzás káros hatásai

  • Rákkeltő.
  • Sárgítja a fogakat.
  • Szívbetegségekhez vezet.
  • Gyengíti az immunrendszert.

Idővel egyre gyakrabban gondolsz rá, hogy le kellene szoknod, ám mindig van valami, ami meggátol ebben. Valószínűleg túlságosan tartasz attól, hogy a cigaretta hiánya egy egészen új helyzetet teremt az életedben, és esetleg nem tudsz megbirkózni ezzel a feladattal. Íme, a leggyakoribb félelmek, melyek megakadályoznak.

Tartasz a kudarctól

Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha elsőre nem sikerül leszoknod a dohányzásról, ha azonban a kudarctól való félelem miatt meg sem próbálod, azzal csak magaddal tolsz ki. Nézd más szemszögből a helyzetet: a semmi elől próbálsz elbújni. A legrosszabb, ami történhet, hogy elbuksz, ami azt jelenti, hogy ugyanott vagy, mint most. Gondold el, milyen nagyszerű lenne, ha sikerülne! Ha meg sem kísérled, azzal garantálod a bukást.

Félsz, hogy meghízol

Sok dohányos ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy azért nem mond le káros szokásáról, mert, ha leteszi a cigit, felszed néhány plusz kilót. Egyfelől jogos az aggodalom, hiszen a cigarettának van némi anyagcsere-serkentő hatása. Másfelől legtöbben nem azért híznak meg a leszokást követően, mert letették a cigit, hanem azért, mert a nikotinelvonás tünetei nagyon hasonlítanak az éhségére.

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget eszel. Ezzel csillapíthatod az éhségérzetet, valamint serkentheted az emésztést is, hiszen ezeknek a táplálékoknak magas a rosttartalma.
Sokak félelmei között szerepel ugyanis, hogy anyagcseréjük már nem lesz a régi a reggeli cigaretta nélkül.

Állandóan a dohányzásra gondolsz majd

Teljesen természetes, hogy sokáig nem tudsz szabadulni a dohányzás gondolatától, és nyomorultul érzed magad. A helyzet pontosan olyan, mint amikor próbálsz elaludni este: minél jobban erőlteted, annál kevésbé megy. Nem kell, hogy kiiktasd életedből a cigarettával kapcsolatos gondolatokat, az a fontos, amit erről gondolsz. Ha az jár a fejedben, hogy nagyon szeretnél elszívni egy szálat, rosszul érzed majd magad. Ha azonban arra gondolsz, hogy végre szabad vagy, hiszen már nincs rá szükséged, hogy bizonyos szituációkban kényszeresen rágyújts, boldoggá tesz majd.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Félsz, hogy kimaradsz az életből

Számtalan olyan szituáció van az életben, amiről úgy gondolod, sokkal jobban élvezi egy dohányos, mint egy nemdohányzó. Ilyen a reggeli kávészünet a munkatársakkal vagy a péntek esti buli a barátokkal. Attól tartasz, ha letennéd a cigit, ezután sóvárogva néznéd mindazokat a barátokat és kollégákat, akik még dohányoznak. Pedig az egészhez csak egy kis szemléletváltás kell.

Ha a tested sóvárog is a cigaretta után, élvezheted az étkezést, a társasági életet. Menj emberek közé akkor is, ha ott a dohányosok vannak többségben. Ne feledd, nem te vagy az, akit megfosztottak valamitől, hanem ők. Biztos, hogy sokan vágynak közülük arra, hogy a helyedben legyenek. Ilyenkor tehát nincs más dolgod, mint élvezni, hogy neked sikerült először, hogy rád figyelnek.

A leszokás kiváló beszédtéma, különösen akkor, ha a többi dohányos azt látja rajtad, hogy boldog és kiegyensúlyozott vagy. Különlegesnek tartanak majd. Az a lényeg, hogy élvezd megújult életed az első pillanattól. Nem kell irigykedned rájuk, előbb-utóbb ők lesznek irigyek rád.

Cikkünk Allen Carr Rövid úton leszokni a dohányzásról című könyve segítségével készült.

Ezt is szeretjük