Így szüntesd meg az ínyvérzést és a fogínygyulladást!

Fogínygyulladástól szenvedsz? Nem kell rögtön kétségbeesned, még mindig nem késő tenni ellene.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már sokszor megfogadtad, hogy ezentúl lelkiismeretesen törődsz a fogaiddal, de az elhatározást nem követte cselekvés? Ha eddig nem vetted elég komolyan a napi háromszori fogmosást, és már kialakult fogínygyulladással állsz szemben, sürgősen cselekedned kell.

Túlzott riadalomra semmi ok, rendszeres tisztítással és odafigyeléssel még orvosolhatod a gyulladást és az íny vérzését. Mindenképp érdemes foglalkoznod a dologgal, mert a probléma elhanyagolása könnyen fogínybetegség kialakulásához vez ethet, ez pedig a fogak elvesztésének elsődleges okozója.

Nem mindegy, hogyan mosol fogat

A fogmosásnak akkor van értelme, ha alapos munkát végzel. Bármennyire unalmas is, a folyamat tartson három-öt percen keresztül, és ismételd  naponta háromszor.A tisztítás során ne hagyd ki a fogíny és a fog találkozásánál lévő területeket, mert innen indul ki az ínygyulladás, és a fogkő is itt képződik.

A kefét azonban körkörösen és ne oldalirányba mozgasd, mert így kevésbé kopik el a zománc az így és a fog találkozásánál. Ne feledkezz meg a nyelvedről se, távolítsd el róla a lepedéket - az itt tanyázó baktériumok ugyanis nagyban elősegíthetik a gyulladás kialakulását.
Érdemes beruháznod egy elektromos fogkefére is. Ennek használata csaknem 100%-os tisztaságot biztosít. Korábbi cikkünkből megtudhatod,  milyen terméket érdemes választanod.

Némi plusz törődés a fogakért

Nem igényel mindennapos használatot, de a szájzuhany és a szájvíz időnkénti alkalmazása segítheti a fogínygyulladás gyógyulását. A zuhany a fogak közé irányított vízsugárral járul hozzá azok tisztaságához, míg a szájvíz a baktériumok szaporodását gátolja, és enyhíti a gyulladással járó fájdalmat is.

Ez utóbbiból olyat válassz, ami timolt, illetve cetilpiridinium-kloridot vagy domifen-bromidot tartalmaz. Mind a szájzuhany, mind a szájvíz remek választás akkor is, ha hajlamos vagy a fogkőképződésre.

Üdítő masszázs, borsmentával fűszerezve

A mindennapos fogmosáson túl alkalmazhatsz egyéb módszereket is. Serkentsd a fogíny vérkeringését egy kis masszázzsal! Ennek legegyszerűbb módja, ha a mutató- és a hüvelykujjad közé fogod az ínyedet, és jó alaposan átdörzsölöd.
Érdemes természetes anyagokat is bevetned, ha fog- és szájápolásról van szó.

A borsmenta nem csupán azért remek választás, mert megszünteti a kellemetlen szagokat, de ínyed vérkeringését is serkentheted vele. Morzsolj szét két ujjad között egy mentalevelet, és dörzsöld át vele az ínyedet.

Vitaminok és életmód

Az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás létfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez - ezáltal pedig erősíti a fogínyt is. Napi öt alkalommal vegyél magadhoz friss zöldséget, gyümölcsöt, és rövid időn belül tapasztalod majd az ínygyulladás csökkenését. Elsősorban a C-vitamin-bevitelre kell odafigyelned. Fogyassz minél több citrusfélét és zöldpaprikát.

A dohányzás nem csupán sárgítja a fogakat, de csökkenti a test vitamin- és ásványianyag-szintjét - így kedvez az ínybetegségek kialakulásának is. Ha rendszeresen küzdesz ínygyulladással, mindenképpen érdemes letenned a cigarettát. Korábbi cikkünk segítséget nyújt a leszokásban.

Cikkünk a Reader's Digest Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük