Minden romlandó, nem azonnal fogyasztott, kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszeren köteles a gyártó feltüntetni a pontos szavatossági időt, mely azt az időszakot határozza meg, míg megfelelő tárolási körülmények mellett garantáltan eltartható. Az időn túl a jogszabályok szerint a terméket forgalmazni nem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy nem is fogyasztható biztonsággal.
Rengeteg élelmiszer kerül csak azért a szemétbe, mert a csomagolásán feltüntetett időpont lejárt, ami indokolatlan pazarláshoz vezet. Sokkal találóbb megfogalmazás lenne nálunk is az angol best before jelzés a csomagolásokon, ami a nevével is azt sugallja, hogy a feltüntetett határidő előtt a legjobb minőségű a termék, nem pedig azt, hogy azon túl már fogyaszthatatlan.
Lejárt ételek a konyhában
Egyes élelmiszereknél nagyon fontos komolyan venni a minőségmegőrzési időt, így a gombával, a húsokkal, különösen a belsőségekkel vagy a nyers tejjel sem szabad kísérletezni, ugyanis könnyen ételmérgezéshez vezethetnek. Másoknál azonban az érzékeidre hagyatkozz: ha látszólag frissek, nincs rajtuk penész, nem változott meg az ízük vagy a szaguk, még bátran fogyaszthatók néhány napig vagy hétig is.

A tojást sokan nem merik felhasználni a szavatossági idő lejárta után, pedig hűtőben tárolva két-három hétig még biztonsággal fogyasztható. Tiramisuba már ne tedd, helyette főzd keményre, vagy süsd süteménybe! Azt, ha a tojás már megzápult,
megismerheted a szagáról vagy vízbe téve is.
Fotó: Pexels

A húsokkal óvatosan kell bánni lejárat után, de a valódi füstöléssel tartósított kolbász, sonka sokáig eláll, a lejárati időn túl is hetekig, míg nem penészes vagy kellemetlen ízű.
Fotó: OlgaMiltsova / Getty Images Hungary

Általában a kenyéren is jóval szigorúbban jelölik a lejárati dátumot, mint indokolt lenne. Bár a frissességéből veszít, ha nem penészes, pirítósnak,
bundás kenyérnek tökéletes még három-négy napig is. Ha pedig sok maradt belőle, fagyaszd le!
Fotó: Kuvona / Getty Images Hungary

A nyers tejnél és a lágy sajtoknál óvatosnak kell lenni, de a kemény sajtok, a pasztörizált tej és a joghurt is fogyasztható még egy-két hétig. Felbontás után ez valamivel rövidebb, de a savanyú íz árulkodik a megromlásról, így jobb, ha kóstolás után döntesz a termékek sorsáról.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A csomagolt salátamixekre is nagyon rövid szavatossági időt írnak, ezért érdemes még pár napot adni nekik. Ha kicsit megfonnyadtak, de nem penészesek, és nem is keserűek, egy kis jeges vízbe áztatva újra kívánatosabbá teheted őket.
Fotó: krblokhin / Getty Images Hungary

A fagyasztással tartósított zöldségek sem járnak le azonnal a szavatossági idő után, három-négy hétig még nyugodtan fogyaszthatók, de
alaposan főzd meg őket! A hónapok óta lejárt ételeket viszont inkább már ne használd fel!
Fotó: Qwart / Getty Images Hungary

Az ünnepekről megmaradt csokoládé lejáratától sem kell tartanod. Sokan nem szeretik, ha a felületre kiül a kakaóvaj, és fehéres színt kap, de ettől még biztonságosan fogyasztható, csak néhány hónap után veszít az élvezeti értékéből.
Fotó: Jacek Nowak / Getty Images Hungary

A kekszek, rágcsálnivalók kettő-négy hétig még nyugodtan fogyaszthatók a lejárat után, bár előfordulhat, hogy az állaguk vagy az ízük az eredetinél kevésbé lesz kívánatos.
Fotó: kaorinne / Getty Images Hungary

A majonéz, a ketchup és a mustár sem megy tönkre a lejárati dátum után közvetlenül. Előbbi egy hónapig, utóbbiak akár még tovább is fogyaszthatók.
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary

A lekvárok és a befőttek tartós élelmiszerek, hűvös helyen tárolva a lejárati dátum után akár fél évvel is bátran fogyaszthatók, ha az ízük nem utal a megromlásra.
Fotó: grafvision / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)