10 étel, ami biztonsággal fogyasztható a lejárat után is: felesleges azonnal a szemétbe kerülniük
Néhány étel akár hetekkel a szavatossági idő lejárta után is nyugodtan fogyasztható.

kolbasz
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

David Bowie 65 éves özvegye ugyanúgy néz ki, mint 30 évvel ezelőtt: Iman elfelejtett öregedni »

Nőiesen egyszerű, finom smink 50 felett: éveket fiatalít viselőjén »

Csak pár kulcsdarab kell a mindig sikkes és nőies öltözékhez: nyújtják az alakot és karcsúsítanak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Minden romlandó, nem azonnal fogyasztott, kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszeren köteles a gyártó feltüntetni a pontos szavatossági időt, mely azt az időszakot határozza meg, míg megfelelő tárolási körülmények mellett garantáltan eltartható. Az időn túl a jogszabályok szerint a terméket forgalmazni nem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy nem is fogyasztható biztonsággal.

Rengeteg élelmiszer kerül csak azért a szemétbe, mert a csomagolásán feltüntetett időpont lejárt, ami indokolatlan pazarláshoz vezet. Sokkal találóbb megfogalmazás lenne nálunk is az angol best before jelzés a csomagolásokon, ami a nevével is azt sugallja, hogy a feltüntetett határidő előtt a legjobb minőségű a termék, nem pedig azt, hogy azon túl már fogyaszthatatlan.

Lejárt ételek a konyhában

Egyes élelmiszereknél nagyon fontos komolyan venni a minőségmegőrzési időt, így a gombával, a húsokkal, különösen a belsőségekkel vagy a nyers tejjel sem szabad kísérletezni, ugyanis könnyen ételmérgezéshez vezethetnek. Másoknál azonban az érzékeidre hagyatkozz: ha látszólag frissek, nincs rajtuk penész, nem változott meg az ízük vagy a szaguk, még bátran fogyaszthatók néhány napig vagy hétig is.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük