10 étel, ami biztonsággal fogyasztható a lejárat után is: felesleges azonnal a szemétbe kerülniük
Néhány étel akár hetekkel a szavatossági idő lejárta után is nyugodtan fogyasztható.

kolbasz
Ez is érdekelhet

Rendkívüli ajánlatokkal készül a dm! (x)

Nevezz te is a Huawei Next Image nemzetközi mobilfotós versenyre! (x)

Nálad is belefér néha egy kicsivel több? (x)

Szakácskodj a szabadban! (x)

Önmagunk és a ruháink illata fontosabb mint gondolnánk (x)

beauty and style

Ultranőies szalmakalapok nyárra, árakkal és lelőhelyekkel: divatosak és feldobják a megjelenést »

A ’80-as évek gyönyörű modellje 54 évesen is irtó dögös: ilyen szexi ruhában lépett a kifutóra »

Akár súlyos bőrbetegségeket is okozhatnak a hamis sminkek: így ismerhetőek fel a legkönnyebben »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Minden romlandó, nem azonnal fogyasztott, kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszeren köteles a gyártó feltüntetni a pontos szavatossági időt, mely azt az időszakot határozza meg, míg megfelelő tárolási körülmények mellett garantáltan eltartható. Az időn túl a jogszabályok szerint a terméket forgalmazni nem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy nem is fogyasztható biztonsággal.

Rengeteg élelmiszer kerül csak azért a szemétbe, mert a csomagolásán feltüntetett időpont lejárt, ami indokolatlan pazarláshoz vezet. Sokkal találóbb megfogalmazás lenne nálunk is az angol best before jelzés a csomagolásokon, ami a nevével is azt sugallja, hogy a feltüntetett határidő előtt a legjobb minőségű a termék, nem pedig azt, hogy azon túl már fogyaszthatatlan.

Lejárt ételek a konyhában

Egyes élelmiszereknél nagyon fontos komolyan venni a minőségmegőrzési időt, így a gombával, a húsokkal, különösen a belsőségekkel vagy a nyers tejjel sem szabad kísérletezni, ugyanis könnyen ételmérgezéshez vezethetnek. Másoknál azonban az érzékeidre hagyatkozz: ha látszólag frissek, nincs rajtuk penész, nem változott meg az ízük vagy a szaguk, még bátran fogyaszthatók néhány napig vagy hétig is.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük