Szabad kint tartani a vajat, vagy hűtőbe kell tenni? Az élelmiszer-biztonsági szakértő elmondja
Megtudhatod azt is, hogy szabad-e újrahűteni.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Prostitúcióra kényszerült a fiatal anyuka - Szívszorító, mit kell átélniük az iráni nőknek (x)

22 évesnek néz ki, valójában 44 - Az Anamé Program gyakorlatai megváltoztatták az életét (x)

Mit jelez a rendszertelen menstruáció? Elmondjuk, mikor érdemes orvoshoz fordulni (x)

Amikor a PMS megkeseríti az életed: nálad is ennyire szörnyű? - Eszter története (x)

beauty and style

Nem tudod feltenni a műszempillát? A szépségszakértő megmutatja a trükköt »

A világ legszebb vékony ajkú női: nemcsak a telt száj lehet szexi »

Kanálba tette a rúzst, és megolvasztotta - Zseniális ötlet régi sminkkel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Számos háztartásban szokás a vajat szobahőmérsékleten hagyni, mivel a hűtőszekrényben egykettőre kőkeménnyé dermedő darabot sziszifuszi munka a kenyérre varázsolni.

Bár kétségtelen, hogy a gyakorlat célravezető, mégsem ajánlott. Peter Cassell, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal élelmiszer-biztonsági szakértője figyelmeztetett arról, hogy a melegebb hőmérsékleten elkerülhetetlen a gyorsabb romlás, az íz hamar kellemetlenné válik, míg a hűtés csökkenti a romláshoz vezető mikrobák növekedésének ütemét, ezáltal az eltarthatóságot növeli.

Meddig áll el a vaj?

A pasztörizált vaj a hűtőben tartva általában egy hónapig eláll, de nem árt figyelni a szavatossági időt sem. A romlott vajról árulkodhat a szag, az íz és a szín megváltozása, illetve a penészfoltok is. Bár az avas rész eltávolítása után sokan még próbálkoznak az elfogyasztásával, ha az íze megváltozik, inkább szabadulj meg tőle.

A tompa fény, a sárgásfehér vagy világossárga szín, az egynemű állag és a kellemesen savanykás íz jó minőségről árulkodik. Az olvasztás és újrahűtés a vajnál szerencsére nem jelent egészségügyi kockázatot. A vaj ráadásul magas zsírtartalmának köszönhetően jól fagyasztható is, a fagyasztóban hat-kilenc hónapig gond nélkül eláll.

Poharas trükk

Ha a vajat biztonságosan szeretnéd kenhetővé melegíteni, akkor csupán egy egyszerű üvegpohárra lesz szükséged. A pohárba önts forró vizet, vagy tedd 20-30 másodpercre a mikróba, majd vedd ki. 

vaj-pohar

Miután átvette a hőmérsékletet, tedd a vajat egy tálra, és borítsd rá az üvegpoharat. Néhány másodperc elég, hogy a vaj picit megpuhuljon, és könnyebben kezelhetővé váljon.

A kést is melegítheted

Bár jó áron lehet kapni a webshopokban önmagukat egy gombnyomásra melegítő késeket, mindezt te magad is megteheted otthon a kedvenc vágóeszközöddel. Csak néhány másodpercre kell meleg vízbe mártanod, és máris sokkal egyszerűbb dolgod lesz a vaj vágásánál.

Ez a melegítős trükk nem csak a kenésnél működik. Vajból ínycsiklandó házi bevonókat készíthetsz süteményekre, amit viszont kihűlés után már nehéz vágni, hiszen csúnyán töredezik. Mindezt elkerülheted, ha egy nagy pohár vagy tál meleg vizet készítesz az asztalra. Miután belemártogattad a kést, töröld meg picit, majd húzd végig a szeleten. Ismételd meg ezt, ahányszor szükségesnek látod.

Vajas krémes tippek

A vajat nem feltétlenül kell mikróba tenni, ha a süteményekhez szeretné megpuhítani picit az ember. A tenyérben morzsolgatni időigényes, de vízfürdőben pár perc alatt tökéletes állagú lesz. Ehhez egy vízzel teli edénybe egy kisebb, száraz falú edényt vagy tálat kell helyezni úgy, hogy egészen belelógjon a vízbe, de ne süllyedjen el benne. A meleg víz hamar megolvasztja, ezt követően hamar habosra lehet keverni.

A vajas krémmel készült sütemények tárolásánál is nagyon körültekintőnek kell lenni: a hűtőszekrényben legfeljebb öt napig állnak el, mivel pedig könnyen átveszik a szagokat, ezért a legjobb más élelmiszerektől távol, lefedve vagy légmentesen záródó műanyag tárolóban tartani.

Blog.hu ajánló