5 hétköznapi dolog, amitől fiatalabbak lesznek az erek: kevésbé meszesednek
Ha most karbantartod az ereidet, nagyon sok betegséget megelőzhetsz vele a jövőben.

vérvizsgálat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érelmeszesedés betegség valójában nincs, magyarázza dr. Gulyás Tamás,a Vitaminsziget.com orvos-szakértője. A meszes plakkok vagy csomók valóban le tudnak rakódni az érfalakon, és ha ezek megrepednek, akkor az ott keletkező alvadék elzárhatja az eret.

Ha a plakk lassan nő, akkor fokozatosan beszűkíti az eret, de az erek csak úgy nem meszesednek el, hiába sugallja ezt az elnevezés.

Az erek minősége romlik

Az erek falának rugalmassága csökkenhet, romolhat a kisebb erek keringése, de sokszor a vér áramlása romlik, és nem is az erek a hibásak. Van egy-két alapelv, amit érdemes betartani, de nem maga az érelmeszesedés az, amit meg kell célozni, hanem az egész problémakör. A rugalmatlan ereket, a vér rossz áramlási körülményeit, a vérzsírszintek zavarait kell kezelni. Összefoglaló névvel ezeket szív- és érrendszeri betegségeknek nevezzük.

Öt dolog, amit az ereidért tehetsz

A szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikótényezője a mai napig a dohányzás. Éppen ezért annak elhagyása már rövid távon is segít. A hosszú távú dohányos időszakot követően a kockázat öt-tíz év elteltével esik vissza a nemdohányzók szintjére.

A magas koleszterin- és trigliceridszint is fontos tényező a szív- és érrendszeri betegségeknél. A zsíranyagcsere zavarainak hátterében legnagyobbrészt a túlzott cukor- és finomítottszénhidrát-fogyasztás áll. Ezen túlmenően az anyagcsere romlása és a máj anyagcserezavara is fontos tényező. Az anyagcsere szempontjából pedig a pajzsmirigy csökkent működése az, amit kerülni kell.

Az immunerősítő és antioxidáns csírák az emésztőrendszerre is kedvező hatással vannak. 

Nők esetén menopauzát követően az ösztrogén hiánya, férfiak esetén a tesztoszteronszint csökkenése az, ami a kockázatot növelheti. Mindkét esetben érdemes bevetni a fermentált szójaizoflavonokat, illetve intenzív, de nem hosszan tartó testmozgásra kell törekedni.

A krónikus, feldolgozatlan stressz, az időzavar, a rohanás, a feszültségek benntartása és a rejtett agresszió mind kockázati tényezőként szerepelnek. Mindenképp érdemes valamilyen stresszlevezető technikát elsajátítani. Ilyen lehet a jóga, a progresszív relaxáció vagy az autogén tréning.

A keringő vér megfelelő áramlása fontos, főként a kiserek és hajszálerek keringése szempontjából. A megfelelő emésztési folyamatok ennek alapfeltételei. A rostfogyasztás, ami megnöveli a táplálék bélrendszerben maradását, a probiotikumok és az emésztőenzimek pedig javíthatnak a rossz áramlási paramétereken.

Az oxidatív stressz a vérre is hatással van, ami a vértesteket összecsapzódásra készteti, így a megfelelő antioxidáns-bevitel fontos megelőző szereppel bír. A lágylézerrel történő kezelést direkt keringésjavító hatással bír.

Ezt is szeretjük