A cukor és a rák: több típus terjedését is fokozhatja, ha valaki édesszájú
Kutatók megállapították, melyik típusú rák daganatos sejtjeire hat leginkább a cukor.

edesseg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincsenek kevesen azok, akik napi szinten fogyasztanak el nagyobb mennyiségű süteményt vagy más cukros finomságot, így az édességipar virágzik, annak ellenére is, hogy a kutatók régóta próbálják felhívni a figyelmet a finomított cukor veszélyeire.

Utóbbiak között azonban nemcsak az elhízást, a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia kialakulását célszerű megemlíteni, de egyre nagyobb hangsúly helyeződik azokra a vizsgálatokra is, melyek a cukorfogyasztás és a rákos betegségek kialakulása közti kapcsolatra próbálnak rávilágítani.

Cukorból nyernek energiát a ráksejtek

Ahogy arról több hírportál is beszámolt, idén nyáron publikálták a Nature Communications nevű folyóiratban a Dallasban található Texasi Egyetem kutatóinak eredményeit, akik azt bizonyították, hogy léteznek ráksejtek, melyek jóval édesszájúbbak - bármilyen morbid is lehet ezt így kijelenteni -, mint más típusok.

Ezek a ráksejtek a squamous cell carcinoma vagy SCC, vagyis a laphámsejtes rák sejtjei, melyek sokkal inkább érzékenyek a cukorra, és energiaellátásukhoz sokkal nagyobb szükségük van rá, mint más ráktípusok sejtjeinek.

A kutatók 33 ráktípusról gyűjtöttek adatokat több mint 11 ezer pácienst vizsgálva, és összehasonlították őket. A kutatás során megállapították, hogy az a protein, mely a glükóz sejtekhez szállításáért felelős - ez jelenti az energiát a sejtek anyagcseréjéhez -, magasabb szinten volt jelen a tüdőrák SCC típusában, mint más típusoknál.

A magasabb szint nemcsak a tüdőrák ezen típusánál, de a SCC más típusainál is megnyilvánul, legyen szó a fej-nyaki daganatokról, a nyelőcsőrákról vagy a méhnyakrákról.

Bár korábban is léteztek a cukorfogyasztás és a rákkockázat növekedésének kapcsolatát bizonyító tanulmányok, a jelen kutatás során maguk a tudósok is megdöbbentek, hogy léteznek olyan ráktípusok, melyek esetében ez ilyen speciálisan is igaz.

A kutatók a jövőben azt kívánják vizsgálni, a cukor visszaszorítása az étrendben megállítja-e a tüdő rákos sejtjeinek növekedését, új utakat nyitva  ezzel a rákterápiában és fokozottan felhívva a figyelmet a ilyen jellegű diéta kiemelt szerepére. Bővebb információért kattints ide!

Ezt is szeretjük