A cukor és a rák: több típus terjedését is fokozhatja, ha valaki édesszájú
Kutatók megállapították, melyik típusú rák daganatos sejtjeire hat leginkább a cukor.

edesseg
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Csak pár kulcsdarab kell a mindig sikkes és nőies öltözékhez: nyújtják az alakot és karcsúsítanak »

Ezeket edd rendszeresen a teltebb, rugalmasabb arcbőrért: minden megvan bennük, ami segíti a feszességet »

Rebel Wilson rátalált az egészséges fogyás receptjére: remek formában van a 40 éves színésznő »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nincsenek kevesen azok, akik napi szinten fogyasztanak el nagyobb mennyiségű süteményt vagy más cukros finomságot, így az édességipar virágzik, annak ellenére is, hogy a kutatók régóta próbálják felhívni a figyelmet a finomított cukor veszélyeire.

Utóbbiak között azonban nemcsak az elhízást, a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia kialakulását célszerű megemlíteni, de egyre nagyobb hangsúly helyeződik azokra a vizsgálatokra is, melyek a cukorfogyasztás és a rákos betegségek kialakulása közti kapcsolatra próbálnak rávilágítani.

Cukorból nyernek energiát a ráksejtek

Ahogy arról több hírportál is beszámolt, idén nyáron publikálták a Nature Communications nevű folyóiratban a Dallasban található Texasi Egyetem kutatóinak eredményeit, akik azt bizonyították, hogy léteznek ráksejtek, melyek jóval édesszájúbbak - bármilyen morbid is lehet ezt így kijelenteni -, mint más típusok.

Ezek a ráksejtek a squamous cell carcinoma vagy SCC, vagyis a laphámsejtes rák sejtjei, melyek sokkal inkább érzékenyek a cukorra, és energiaellátásukhoz sokkal nagyobb szükségük van rá, mint más ráktípusok sejtjeinek.

A kutatók 33 ráktípusról gyűjtöttek adatokat több mint 11 ezer pácienst vizsgálva, és összehasonlították őket. A kutatás során megállapították, hogy az a protein, mely a glükóz sejtekhez szállításáért felelős - ez jelenti az energiát a sejtek anyagcseréjéhez -, magasabb szinten volt jelen a tüdőrák SCC típusában, mint más típusoknál.

A magasabb szint nemcsak a tüdőrák ezen típusánál, de a SCC más típusainál is megnyilvánul, legyen szó a fej-nyaki daganatokról, a nyelőcsőrákról vagy a méhnyakrákról.

Bár korábban is léteztek a cukorfogyasztás és a rákkockázat növekedésének kapcsolatát bizonyító tanulmányok, a jelen kutatás során maguk a tudósok is megdöbbentek, hogy léteznek olyan ráktípusok, melyek esetében ez ilyen speciálisan is igaz.

A kutatók a jövőben azt kívánják vizsgálni, a cukor visszaszorítása az étrendben megállítja-e a tüdő rákos sejtjeinek növekedését, új utakat nyitva  ezzel a rákterápiában és fokozottan felhívva a figyelmet a ilyen jellegű diéta kiemelt szerepére. Bővebb információért kattints ide!

Ezt is szeretjük