6 komoly betegség, amit az éjszakai izzadás jelez: nem csak a hőség okozhatja
A melegben nehéz aludni, de nem mindig szabad arra fogni a fokozott verítékezést.

éjszakai izzadás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Most, hogy elérkeztek a melegebb napok, a vastag paplanok és pizsamák helyét átvették a vékony plédek és a könnyű alvóruhák. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egy-egy éjszakát tönkretesz a hőség és a miatta fellépő fokozott izzadás. 

Ez mindenkivel megesik, de ha a nyári hónapok eljövetele egyet jelent az alvászavarral és a csökkent melegtűréssel, akkor érdemes utánajárni annak, mi is okozza a problémát. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa szerint a panaszt gyakran pajzsmirigy-túlműködés okozza.

Betegségek az izzadás mögött

Az éjszakai izzadásnál az sem ritka, amikor az ember kénytelen az éjszaka közepén felkelni és átöltözni. Ez megtörténhet időtől függetlenül, ám lényegesen gyakoribb a nyári hőségben. A problémát általában a lazább hálóruha és ágynemű megoldja, de ha a panasz újra előjön, akkor érdemes betegségre gyanakodni. Ez lehet egyszerű lázzal járó fertőzés, klimax, pszichés zavar és sok stressz, hormonális probléma, de akár rosszindulatú daganat, például limfóma jelenléte, ezért érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. Sokszor már egy vérkép is adhat használható információt.

Gyakran a pajzsmirigy okozza

A pajzsmirigy bár kicsi szerv, igen kellemetlen és sokrétű panaszokat okozhat. Amennyiben túl sok hormont termel, vagyis a pajzsmirigy túlműködik, úgy az anyagcsere fokozott üzemmódra kapcsol. Az emésztés felgyorsul, a pulzus szaporábbá válik, a vérnyomás megemelkedik, menstruációs zavarok lépnek fel, hasmenés és fogyás jelentkezik. Emellett csökken a beteg melegtűrése és fokozottabbá válik a verejtéktermelődése is. 

A különféle testrészeken meglátszik a hormonális probléma, de az arcon különösen látható a pajzsmirigy rendellenes működése. 

Ilyen tüneteknél célszerű laborvizsgálattal megbizonyosodni a TSH, T3, T4 szintjéről, melyet kiegészíthet az ATPO szintjének ellenőrzése és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is. A pajzsmirigy-túlműködést gyakran autoimmun eredetű Graves-Basedow kór váltja ki, de okozhatja a mirigy gyulladásos állapota is, hipofíziszavar, daganat, túl sok jód bevitele, valamint a pajzsmirigy-alulműködés túlkezelése is. Kezelése általában gyógyszeres terápiával történik, ám daganat esetén műtéti beavatkozásra lehet szükség. 

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyógynövényekkel kiegészítheted a kezelést

A pajzsmirigy-túlműködés esetén alkalmazott terápiát nagyszerűen kiegészíthetik különböző gyógynövények is. Segít normalizálni a pajzsmirigy hormontermelését például a vízi peszérce, a szúrós gyöngyajak, valamint a citromfű, ez utóbbi ráadásul az alvászavarokon is segít. Ám még a táplálékkiegészítők és gyógyteák használata előtt javasolt konzultálni az orvossal, mivel figyelembe kell venni a probléma kiváltó okát és az esetlegesen fennálló egyéb betegségeket is.

Ezt is szeretjük