Hízol normál étkezés mellett? Ha megfelelő kezelést kapsz, megindul a fogyás
Ha nem segít a diéta és a mozgás sem, más lehet a háttérben.

nagykep?cikkid=170614&kep=hormonproblema-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan például a túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget.

Pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa mondja el.

Normál étkezés melletti hízás

A hormonrendszer zavarai szinte mindig hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Ezért figyelhető meg bizonyos betegségek esetén az, hogy normál és egészséges étkezés mellett az illető vagy túlsúllyal küzd, vagy éppen veszít testtömegéből. Ilyenkor érdemes endokrinológushoz fordulni, mert a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, illetve az inzulin-hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok és meddőség

A menstruációs zavarok hátterében rengeteg ok állhat, ám gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséghez is vezethet. Leggyakrabban progeszteronhiányra, inzulinrezisztenciára és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Az esetek többségében gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására a kóros állapotok könnyen orvosolhatóak, ám a betegnek folyamatos kontroll javasolt.

Fáradékonyság és aluszékonyság

Időről időre az emberen úrrá lesz a fáradtság, és legszívesebben egész nap csak aludna. Ez főleg a téli, napfényhiányos hónapokra jellemző, melynek során a D-vitamin-raktárak is lemerülnek. Azonban emellett olyan hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, mint a pajzsmirigy-alulműködés, a Cushing-szindróma, de a mellékvese-fáradtság is depressziót eredményezhet. A krónikus fáradtság okának kiderítésére érdemes laborvizsgálatot végeztetni.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Köröm-, haj- és bőrproblémák

Nemcsak vitaminhiány tünete lehet, hanem az endokrin rendszer zavara is válthat ki hajhullást, a körmök töredezettségét és a zsíros, pattanásos bőrt. Tesztoszteron-túltengés, inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavar, mellékvese-problémák is megnyilvánulhatnak hasonló tünetekben.

Izzadás és hőhullámok

A nyári kánikulában nem meglepő, hogy az ember kénytelen többször izzadásgátlóhoz nyúlni. Viszont ha a hőség elmúlt, és még akkor is a normálisnál többet izzad az illető, esetleg hőhullámok gyötrik, úgy az pajzsmirigyzavarral járó betegséget vagy menopauzát jelezhet. Ugyanúgy hormonzavar meglétére adhat gyanút ennek ellenkezője, vagyis a csökkent hidegtűrés is, ezért ilyen esetekben érdemes endokrinológust felkeresni.

Megfelelő kezeléssel elmúlnak a panaszok

Laborvizsgálat útján lehet fényt deríteni arra, hogy pontosan mi okozza a panaszokat. Ezt kiegészíthetik különböző képalkotó vizsgálatok is. Ilyen esetekben érdemes ellenőriztetni többek között a pajzsmirigy-, a mellékvese-funkciókat, a nemi hormonok mennyiségét, valamint a cukor- és inzulinszintet.

Szerencsére az esetek többségében életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel sokat lehet tenni a gyógyulásért, illetve a tünetek megszűnése érdekében, ám ritkán az is előfordulhat, hogy endokrinológiai műtétre van szükség.

Ezt is szeretjük