A tojás szavatossága: meddig jó nyersen, és meddig főtten?

Te tudod, hogyan állapíthatod meg, hogy valóban fogyasztásra alkalmatlan-e a tojás?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az angol best before legtöbbször sokkal hívebben tükrözi az élelmiszerek szavatossági idejét, mint a nálunk használt minőségét megőrzi kifejezés.

Előbbi ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy egy adott termék a csomagoláson feltüntetett dátum napjáig a legjobb. Nem pedig azt, hogy másnaptól kezdve ehetetlen. Hogy áll a helyzet a tojással?

Meddig jó a tojás?

Természetesen fontos figyelni a lejárati dátumot, de, ha pár nappal vagy akár pár héttel kicsúsztál ebből, nem biztos, hogy ki kell dobni a tojást. Ha megfelelően, hűtőben tároltad, akár két-három héttel a lejárati idő után is fogyasztható a tojás - írja az Eatbydate nevű, élelmiszerek szavatossági idejével foglalkozó portál.

Hosszabbítsd meg az élettartamát!

Amennyiben ennél óvatosabb vagy, ám sok tojás van a hűtődben, és egyszerre járnának le, érdemes megfőznöd őket - ebben az állapotban ugyanis nagyobb biztonsággal állnak el. A Svájci Egészségügyi Hatóság korábbi kiadványa szerint az otthon főzött tojás akár egy hónapig is fogyasztható - különösen, ha hűtőben tartod. Azt azonban tudnod kell, hogy a főzés utáni hideg vizes öblítés jelentősen rontja az eltarthatóságot.

Így állapítható meg, ha romlott a tojás

A tojás esetében nyugodtan hagyatkozhatsz az érzékszerveidre. Ha a feltört tojás kellemetlen, szokatlan szagú, az egyértelmű jelzés: már dobhatod is ki. Ha a szaglásteszten átment, érdemes egy pohárba tenned a tojást: vizsgáld meg a fehérjét! Amennyiben zavaros vagy furcsa színű - például rózsaszínes - a fehérje, ugyancsak búcsút kell venned tőle.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Úszó teszt

Ha nem szeretnéd feltörni a tojást, mert főtten vagy lágy formájában fogyasztanád, érdemes bevetned az úszó tesztet. Az a tojás, ami főzés közben feljön a víz felszínére, jó eséllyel nem alkalmas fogyasztásra. A lebegés oka ugyanis, hogy a baktériumok működésének köszönhetően gázképződés indult meg a tojásban.

Ezt is szeretjük