A tojás szavatossága: meddig jó nyersen, és meddig főtten?
Te tudod, hogyan állapíthatod meg, hogy valóban fogyasztásra alkalmatlan-e a tojás?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az angol best before legtöbbször sokkal hívebben tükrözi az élelmiszerek szavatossági idejét, mint a nálunk használt minőségét megőrzi kifejezés.

Előbbi ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy egy adott termék a csomagoláson feltüntetett dátum napjáig a legjobb. Nem pedig azt, hogy másnaptól kezdve ehetetlen. Hogy áll a helyzet a tojással?

Meddig jó a tojás?

Természetesen fontos figyelni a lejárati dátumot, de, ha pár nappal vagy akár pár héttel kicsúsztál ebből, nem biztos, hogy ki kell dobni a tojást. Ha megfelelően, hűtőben tároltad, akár két-három héttel a lejárati idő után is fogyasztható a tojás - írja az Eatbydate nevű, élelmiszerek szavatossági idejével foglalkozó portál.

Hosszabbítsd meg az élettartamát!

Amennyiben ennél óvatosabb vagy, ám sok tojás van a hűtődben, és egyszerre járnának le, érdemes megfőznöd őket - ebben az állapotban ugyanis nagyobb biztonsággal állnak el. A Svájci Egészségügyi Hatóság korábbi kiadványa szerint az otthon főzött tojás akár egy hónapig is fogyasztható - különösen, ha hűtőben tartod. Azt azonban tudnod kell, hogy a főzés utáni hideg vizes öblítés jelentősen rontja az eltarthatóságot.

Így állapítható meg, ha romlott a tojás

A tojás esetében nyugodtan hagyatkozhatsz az érzékszerveidre. Ha a feltört tojás kellemetlen, szokatlan szagú, az egyértelmű jelzés: már dobhatod is ki. Ha a szaglásteszten átment, érdemes egy pohárba tenned a tojást: vizsgáld meg a fehérjét! Amennyiben zavaros vagy furcsa színű - például rózsaszínes - a fehérje, ugyancsak búcsút kell venned tőle.

Úszó teszt

Ha nem szeretnéd feltörni a tojást, mert főtten vagy lágy formájában fogyasztanád, érdemes bevetned az úszó tesztet. Az a tojás, ami főzés közben feljön a víz felszínére, jó eséllyel nem alkalmas fogyasztásra. A lebegés oka ugyanis, hogy a baktériumok működésének köszönhetően gázképződés indult meg a tojásban.

Ezt is szeretjük