A tojás szavatossága: meddig jó nyersen, és meddig főtten?
Te tudod, hogyan állapíthatod meg, hogy valóban fogyasztásra alkalmatlan-e a tojás?

Ez is érdekelhet

Távolból csukni-nyitni? Hasznos és kényelmes választás az okos tetőablak (x)

A magyar irodalom gyöngyszeme (x)

Teszteld le bőröd állapotát! (x)

Figyelem: neked sem egyenesek a lábujjaid? (x)

Önmagunk és a ruháink illata fontosabb mint gondolnánk (x)

beauty and style

Nyugtatja és ápolja a bőrt, káros anyagok nélkül: házi arckrém levendulával és aloe verával »

Ez a nadrágfazon az idei év nagy trendje: szuperkényelmes, mégis nőies – Árakkal és lelőhelyekkel »

Így lesz a vasalt haj mindig egészséges és gyönyörű: egyszerű aranyszabályok a ragyogó tincsekért »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az angol best before legtöbbször sokkal hívebben tükrözi az élelmiszerek szavatossági idejét, mint a nálunk használt minőségét megőrzi kifejezés.

Előbbi ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy egy adott termék a csomagoláson feltüntetett dátum napjáig a legjobb. Nem pedig azt, hogy másnaptól kezdve ehetetlen. Hogy áll a helyzet a tojással?

Meddig jó a tojás?

Természetesen fontos figyelni a lejárati dátumot, de, ha pár nappal vagy akár pár héttel kicsúsztál ebből, nem biztos, hogy ki kell dobni a tojást. Ha megfelelően, hűtőben tároltad, akár két-három héttel a lejárati idő után is fogyasztható a tojás - írja az Eatbydate nevű, élelmiszerek szavatossági idejével foglalkozó portál.

Hosszabbítsd meg az élettartamát!

Amennyiben ennél óvatosabb vagy, ám sok tojás van a hűtődben, és egyszerre járnának le, érdemes megfőznöd őket - ebben az állapotban ugyanis nagyobb biztonsággal állnak el. A Svájci Egészségügyi Hatóság korábbi kiadványa szerint az otthon főzött tojás akár egy hónapig is fogyasztható - különösen, ha hűtőben tartod. Azt azonban tudnod kell, hogy a főzés utáni hideg vizes öblítés jelentősen rontja az eltarthatóságot.

Így állapítható meg, ha romlott a tojás

A tojás esetében nyugodtan hagyatkozhatsz az érzékszerveidre. Ha a feltört tojás kellemetlen, szokatlan szagú, az egyértelmű jelzés: már dobhatod is ki. Ha a szaglásteszten átment, érdemes egy pohárba tenned a tojást: vizsgáld meg a fehérjét! Amennyiben zavaros vagy furcsa színű - például rózsaszínes - a fehérje, ugyancsak búcsút kell venned tőle.

Úszó teszt

Ha nem szeretnéd feltörni a tojást, mert főtten vagy lágy formájában fogyasztanád, érdemes bevetned az úszó tesztet. Az a tojás, ami főzés közben feljön a víz felszínére, jó eséllyel nem alkalmas fogyasztásra. A lebegés oka ugyanis, hogy a baktériumok működésének köszönhetően gázképződés indult meg a tojásban.

Ezt is szeretjük