A tojás szavatossága: meddig jó nyersen, és meddig főtten?
Te tudod, hogyan állapíthatod meg, hogy valóban fogyasztásra alkalmatlan-e a tojás?

Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Hogyan lesz az irodai outfit fantáziadús? 6 nélkülözhetetlen ruhadarabot mutatunk »

A legjobb hajerősítő szer, mégis csak ritkán hallunk róla: görögszéna hajhullás ellen »

10 tipp a tiszta arcbőrért: egyszerű lépések az instant szépségért »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az angol best before legtöbbször sokkal hívebben tükrözi az élelmiszerek szavatossági idejét, mint a nálunk használt minőségét megőrzi kifejezés.

Előbbi ugyanis nagyjából azt jelenti, hogy egy adott termék a csomagoláson feltüntetett dátum napjáig a legjobb. Nem pedig azt, hogy másnaptól kezdve ehetetlen. Hogy áll a helyzet a tojással?

Meddig jó a tojás?

Természetesen fontos figyelni a lejárati dátumot, de, ha pár nappal vagy akár pár héttel kicsúsztál ebből, nem biztos, hogy ki kell dobni a tojást. Ha megfelelően, hűtőben tároltad, akár két-három héttel a lejárati idő után is fogyasztható a tojás - írja az Eatbydate nevű, élelmiszerek szavatossági idejével foglalkozó portál.

Hosszabbítsd meg az élettartamát!

Amennyiben ennél óvatosabb vagy, ám sok tojás van a hűtődben, és egyszerre járnának le, érdemes megfőznöd őket - ebben az állapotban ugyanis nagyobb biztonsággal állnak el. A Svájci Egészségügyi Hatóság korábbi kiadványa szerint az otthon főzött tojás akár egy hónapig is fogyasztható - különösen, ha hűtőben tartod. Azt azonban tudnod kell, hogy a főzés utáni hideg vizes öblítés jelentősen rontja az eltarthatóságot.

Így állapítható meg, ha romlott a tojás

A tojás esetében nyugodtan hagyatkozhatsz az érzékszerveidre. Ha a feltört tojás kellemetlen, szokatlan szagú, az egyértelmű jelzés: már dobhatod is ki. Ha a szaglásteszten átment, érdemes egy pohárba tenned a tojást: vizsgáld meg a fehérjét! Amennyiben zavaros vagy furcsa színű - például rózsaszínes - a fehérje, ugyancsak búcsút kell venned tőle.

Úszó teszt

Ha nem szeretnéd feltörni a tojást, mert főtten vagy lágy formájában fogyasztanád, érdemes bevetned az úszó tesztet. Az a tojás, ami főzés közben feljön a víz felszínére, jó eséllyel nem alkalmas fogyasztásra. A lebegés oka ugyanis, hogy a baktériumok működésének köszönhetően gázképződés indult meg a tojásban.

Ezt is szeretjük