Tudod, hány perc kell a főtt tojásnak?

Tojásfőzési kisokos

A tökéletes főtt tojás elkészítése nem annyira egyszerű. Néhány másodpercen is sok múlik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojásfőzés az egyik legalapvetőbb konyhai feladat, ugyanakkor amilyen egyszerűnek tűnik, annyira könnyű elrontani.

A tojást nagyon könnyen túl lehet főzni, vagy ha nincs elég ideig a forrásban lévő vízben, akkor az ellenkezője is megeshet, vagyis, hogy nem fő meg. Ha nem szeretnél meglepetéseket húsvétkor, akkor így készítsd el!

Főtt tojás

Hozzávalók:

  • tojás
  • víz

Elkészítés ideje:

Tíz perc.

Elkészítés menete:

Tedd egy lábasba a tojásokat, és engedj rájuk hideg vizet. Annyi vízre van szükség, ami pont ellepi őket, nem kevesebbre és nem is többre, ellenkező esetben vagy nem főnek meg, vagy a tojások veszítenek ízükből.

Tedd fel főni őket, és akkor kezdj bele a főzési idő számításába, mikor a víz forrni kezd. Ha kemény tojást szeretnél, akkor tíz percre lesz szükséged, más esetben viszont ennél kevesebbre.

Lágy tojás

A lágy tojásnak mindössze három percre van szüksége, ekkor a sárgája még folyós marad, de a fehérje picit megkeményedik. Ha ezt két-három perccel tovább húzod, akkor a fehérje már a kemény tojáséhoz hasonló lesz, és a sárgája sem fog annyira folyni, inkább kocsonyás állagúvá válik.

Kemény tojás

A kemény tojásnak pontosan tíz percre van szüksége, ekkor lesz olyan, ahogyan azt a nagykönyvben megírták, azaz egészen kemény és szép, élénk színű.

Túlfőzött kemény tojás

A túlfőzött kemény tojás ismérve, hogy a sárgája és a fehérje között egy vékony, zöldes réteg húzódik meg. Ez azt jelenti, hogy a főzési idő tíz percnél picit tovább tartott, ezért fontos pontosan kiszámolni még a másodperceket is.

Húsvéti ételek

Húsvéti klasszikusokból nincs hiány, íme, néhány étel, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

10 dolog, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük