Tudod, hány perc kell a főtt tojásnak?
A tökéletes főtt tojás elkészítése nem annyira egyszerű. Néhány másodpercen is sok múlik.
A tojásfőzés az egyik legalapvetőbb konyhai feladat, ugyanakkor amilyen egyszerűnek tűnik, annyira könnyű elrontani.
A tojást nagyon könnyen túl lehet főzni, vagy ha nincs elég ideig a forrásban lévő vízben, akkor az ellenkezője is megeshet, vagyis, hogy nem fő meg. Ha nem szeretnél meglepetéseket húsvétkor, akkor így készítsd el!
Főtt tojás
Hozzávalók:
- tojás
- víz
Elkészítés ideje:
Tíz perc.
Elkészítés menete:
Tedd egy lábasba a tojásokat, és engedj rájuk hideg vizet. Annyi vízre van szükség, ami pont ellepi őket, nem kevesebbre és nem is többre, ellenkező esetben vagy nem főnek meg, vagy a tojások veszítenek ízükből.
Tedd fel főni őket, és akkor kezdj bele a főzési idő számításába, mikor a víz forrni kezd. Ha kemény tojást szeretnél, akkor tíz percre lesz szükséged, más esetben viszont ennél kevesebbre.
Lágy tojás
A lágy tojásnak mindössze három percre van szüksége, ekkor a sárgája még folyós marad, de a fehérje picit megkeményedik. Ha ezt két-három perccel tovább húzod, akkor a fehérje már a kemény tojáséhoz hasonló lesz, és a sárgája sem fog annyira folyni, inkább kocsonyás állagúvá válik.
Kemény tojás
A kemény tojásnak pontosan tíz percre van szüksége, ekkor lesz olyan, ahogyan azt a nagykönyvben megírták, azaz egészen kemény és szép, élénk színű.
Túlfőzött kemény tojás
A túlfőzött kemény tojás ismérve, hogy a sárgája és a fehérje között egy vékony, zöldes réteg húzódik meg. Ez azt jelenti, hogy a főzési idő tíz percnél picit tovább tartott, ezért fontos pontosan kiszámolni még a másodperceket is.
Húsvéti ételek
Húsvéti klasszikusokból nincs hiány, íme, néhány étel, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
OLVASD EL EZT IS!
- rétes
- húsvéti receptek
A klasszikus meggyes rétes receptje
- húsvéti receptek
- Húsvét
Így készül a klasszikus sárga túró: húsvéti finomság
- krumpli
- húsvéti receptek