Tudod, hány perc kell a főtt tojásnak?

Tojásfőzési kisokos

A tökéletes főtt tojás elkészítése nem annyira egyszerű. Néhány másodpercen is sok múlik.

A tojásfőzés az egyik legalapvetőbb konyhai feladat, ugyanakkor amilyen egyszerűnek tűnik, annyira könnyű elrontani.

A tojást nagyon könnyen túl lehet főzni, vagy ha nincs elég ideig a forrásban lévő vízben, akkor az ellenkezője is megeshet, vagyis, hogy nem fő meg. Ha nem szeretnél meglepetéseket húsvétkor, akkor így készítsd el!

Főtt tojás

Hozzávalók:

  • tojás
  • víz

Elkészítés ideje:

Tíz perc.

Elkészítés menete:

Tedd egy lábasba a tojásokat, és engedj rájuk hideg vizet. Annyi vízre van szükség, ami pont ellepi őket, nem kevesebbre és nem is többre, ellenkező esetben vagy nem főnek meg, vagy a tojások veszítenek ízükből.

Tedd fel főni őket, és akkor kezdj bele a főzési idő számításába, mikor a víz forrni kezd. Ha kemény tojást szeretnél, akkor tíz percre lesz szükséged, más esetben viszont ennél kevesebbre.

Lágy tojás

A lágy tojásnak mindössze három percre van szüksége, ekkor a sárgája még folyós marad, de a fehérje picit megkeményedik. Ha ezt két-három perccel tovább húzod, akkor a fehérje már a kemény tojáséhoz hasonló lesz, és a sárgája sem fog annyira folyni, inkább kocsonyás állagúvá válik.

Kemény tojás

A kemény tojásnak pontosan tíz percre van szüksége, ekkor lesz olyan, ahogyan azt a nagykönyvben megírták, azaz egészen kemény és szép, élénk színű.

Túlfőzött kemény tojás

A túlfőzött kemény tojás ismérve, hogy a sárgája és a fehérje között egy vékony, zöldes réteg húzódik meg. Ez azt jelenti, hogy a főzési idő tíz percnél picit tovább tartott, ezért fontos pontosan kiszámolni még a másodperceket is.

Húsvéti ételek

Húsvéti klasszikusokból nincs hiány, íme, néhány étel, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról.

10 dolog, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük