Veszélyes a mirelitzöldség, ha megfőzöd? Ezt a kérdést tettük fel a NÉBIH-nek
Minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata a mirelit zöldségek helyes feldolgozásával.

fagyasztott-zoldsegek-parolas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban a bajai fagyasztóüzemből származó, Listeriával fertőzött mirelit zöldségekről szóló hírekkel volt tele a sajtó, a botrányról mi is írtunk. A fagyasztott termékek kilenc halálos áldozattal járó ételmérgezést okoztak, melyben Európa-szerte több ország érintett volt.

A baktérium egyébként sok élelmiszerben jelen lehet bizonyos mennyiségben, a '80-as években előfordult, hogy fertőzött juhürülékkel trágyázott káposzta okozta a halálos mérgezést, de kis mennyiségben akár tejben és lágy sajtokban is előfordulhat, amivel az erős immunrendszer megbirkózik, ám az újszülöttekre veszélyes, ezért ezek a termékek szülés előtt álló kismamák számára tiltólistára kerülhetnek.

Hűtött élelmiszerben is szaporodik

A mérgezést okozó, Listeria monocytogenes nevű baktérium a liszteriózis kórokozója, mely a klinikai esetek 20-30%-ában halálos kimenetelű lehet. Bár a legtöbbféle baktérium 4 °C alatt elpusztul, a Listeria baktérium a hűtött élelmiszerekben is képes szaporodni, és akár -18 °C-ig képes életben maradni. Az említett mirelit zöldségek ezért válhattak veszélyessé a szervezet számára. A fertőzés lehetősége viszont megfelelő feldolgozással jócskán csökkenthető.

A mirelit zöldségek feldolgozására a Listeria-szennyezettségtől függetlenül fontos figyelni. Minden esetben érdemes alaposan átfőzni, megpárolni vagy megsütni a zöldségeket - mondta el Dr. Chris Steele a brit ITV This Morning című műsorában. A legtöbb termék csomagolásán egyébként eleve felhívja a gyártó a figyelmet arra, hogy az élelmiszert nem közvetlen fogyasztásra szánták.

Turmixokba ne kerüljön!

Bár a téli időszakban nehéz friss zöldséget, gyümölcsöt találni, a nem közvetlen fogyasztásra szánt mirelit zöldségek nyersen nem ajánlottak a turmixok készítéséhez. Jobb, ha megpróbálsz frissen beszerezni alapanyagot - amit mindig moss meg alaposan -, vagy magad fagyasztod le és tárolod a növényeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyes zöldségek turmixokba és salátákba is belekerülhetnek megfelelő hőkezelés után. Sütve, párolva vagy főzve kerülhet a turmixba akár sárgarépa, cékla, brokkoli vagy spenót is - így nem okozhat panaszokat. A legsúlyosabb mérgezést a nyers csemegekukorica fogyasztása okozta több országban, ezt semmiképpen nem ajánlott főzés nélkül salátába tenni.

Akadnak olyan fagyasztott gyümölcsök, melyek a csomagolásukon szereplő javaslatok szerint nyersen is fogyaszthatók. Megkérdeztük a NÉBIH-et ezek biztonságos felhasználásáról, illetve a további óvintézkedésekről a fertőzések elkerülése érdekében. 

- A gyorsfagyasztott gyümölcsök nem tartoznak a Listeria szaporodását elősegítő élelmiszerek közé, elsősorban a savas kémhatásuk (pH˂4,4) miatt, ugyanis ez a baktérium savas környezetben nem képes szaporodni. Ezért a gyorsfagyasztott gyümölcsök biztonsággal fogyaszthatók közvetlenül a felengedtetést követően - írták.

- A gyorsfagyasztott zöldségek alapvetően nem közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerek, mivel ezeket a fogyasztás előtt meg kell főzni vagy át kell sütni. (...) A gyorsfagyasztott zöldségek fogyasztásra alkalmas elkészítése akkor tekinthető biztonságosnak, ha az elkészítendő mennyiség olyan mértékű hőkezelést kap, hogy a maghőmérséklete elérje a 75 ⁰C-ot, és legalább 2 percen keresztül ne is csökkenjen ez alá - tette hozzá a Nébih.

- Nyers turmixokhoz csak azokat a gyorsfagyasztott zöldségeket javasoljuk felhasználni felengedtetés után közvetlenül, amelyek csomagolásán feltüntetett jelölés erre utaló felhasználási javaslatot tartalmaz, illetve a termék megnevezésében (vagy annak közelében) megjelenik az „előfőzött” vagy ezzel egyenértékű/rokonértelmű kifejezés. Amennyiben a felhasználási javaslat a fogyasztás előtti hőkezelést írja elő, akkor semmiképpen ne fogyasszuk főzés nélkül. Mindenféle élelmiszer-biztonsági kockázatot kizárhatunk a fagyasztott zöldség fogyasztás előtti tartós hőkezelésével.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük