A világ országait a születéskor várható életkor alapján rangsoroló listákon Japán rendre igen előkelő helyen szerepel. A Wordometer szerint a japánoknál jelenleg 85,03 év a születéskor várható élettartam, ezzel másodikak az összesítésben.
A szigetországhoz tartozik a halhatatlanok szigete elnevezést is kiérdemlő Okinava, ahol a lakók nagy része megéri a száz évet. A kutatókat érthető módon rendkívül foglalkoztatja a japánok hosszú életének titka. Magyarázatként több elmélet is akad, az egyik a kiegyensúlyozott, változatos étrend szerepét hangsúlyozza.
Legegészségesebb japán ételek
A japánoknál nem kifejezetten jellemző a számos egészségügyi probléma rizikótényezőjét jelentő elhízás, ez több dolognak is köszönhető. A szigetország lakói számára fontos a testmozgás, és a túlevést is tudatosan próbálják elkerülni, erre utal a népszerű mondásuk is („hara hachi bun me”), ami arra figyelmezteti őket, hogy csak addig egyenek, amíg 80 százalékban jól nem laktak. A hagyományos japán konyhának számos rendkívül egészséges fogása van, ellenben ritka szereplő az étrendben a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésbe hozott vörös hús.

A nattó fermentált szójabab, a ragacsos, nyúlós állaga sokakat eltántoríthat, egészségügyi hatásai viszont rendkívül meggyőzők. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer támogatásához, a csontok és az emésztés egészségének megőrzéséhez. Gazdag vasban, K-vitaminban és cinkben is.
Fotó: imagenavi / Getty Images Hungary

A szójababból kinyert szójatejből készülő tofu magas fehérjetartalma miatt remek húsalternatíva. A vizsgálatok szerint segíthet a koleszterinszint és így a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésében.
Fotó: Tetra Images / Getty Images Hungary

Az ehető tengeri füvek, algafélék fontos szerephez jutnak a japán gasztronómiában. A belőlük készülő szárított lapok (nori) a szusi elkészítéséhez nélkülözhetetlenek. Rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint a bélflórát tápláló rostokban.
Fotó: Getty Images Hungary

Az onigri noriba csomagolt rizslabda, egészséges és tápláló finomság, amit gyakran erjesztett ételekkel, lazaccal töltenek meg.
Fotó: gyro / Getty Images Hungary

A miszo szójababból, árpából vagy rizsből készülő, erjesztett paszta, gyakran készítenek belőle levest, amibe zöldségeket, tofut, tésztát főznek. Sokan reggelire is ezt fogyasztják, tápanyagdús, könnyű, emésztéstámogató fogás.
Fotó: PamelaJoeMcFarlane / Getty Images Hungary

A japán konyha hagyományos fogása a szasimi, ami friss, nyers, szeletelt halat jelent. A leggyakrabban tonhalból és lazacból készül, általában szójaszósszal fogyasztják, előétel gyanánt. A hal omega-3 zsírsavban gazdag, hozzájárul a szív védelméhez és a normál agyműködéshez is.
Fotó: Getty Images Hungary

A soba tészta hajdinalisztből készül, B-vitaminokban és rostokban gazdagabb, lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, mint a fehér, finomított lisztből készült tésztafélék.
Fotó: Adachi Kobi / EyeEm / Getty Images Hungary

A japán étrend fontos részét képezik az emésztéssegítő és a vércukorszint szabályozásában is hasznos, probiotikumokban gazdag savanyúságok (tsukemono). Sokféle zöldséget és gyümölcsöt savanyítanak, az itthon is ismert klasszikusok mellett például gyömbért, algát és tavirózsagyökeret is.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)