10 étel, amit a világ legöregebb emberei esznek: a hosszú élet titka rejtőzhet bennük
Lenne mit tanulni tőlük, mert a saját életükkel példázzák a működőképes perspektívát.

kék zóna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Dan Buettner tudós, aki a National Geographicnak is dolgozik, az úgynevezett Kék Zónákat kutatja. Ezek azok a régiók, ahol a demográfiai és halálozási adatok szerint a legtovább élnek az emberek, ráadásul egészségesen. 

Hosszú életük titka elsősorban az életmódban és az étkezésben rejlik. A civilizációs kórnak és elsődleges haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségekből, a daganatos kórképekből és a diabéteszből is jóval kevesebb fordul elő ezekben a zónákban. 

Ezt esznek a Kék Zónákban az emberek?

Noha a Kék Zónák vidékei nem feltétlenül esnek egymáshoz közel, nagyfokú hasonlóság mutatkozik az elfogyasztott élelmiszerek között. Az étel alapvetően mediterrán jellegű, félvegetáriánus, de legalábbis kevés állati eredetű fogást tartalmaz. Az emberek elenyésző mennyiségű feldolgozott terméket esznek, a zöldségeket és gyümölcsöket helyben termesztik, és szezonjukban fogyasztják őket. 

Jellemző a hasonló életvitel is. A Kék Zónák lakói sokat mozognak, de ez mérsékelt intenzitású mozgást jelent. Keveset dohányoznak, de vörösbort sok helyen fogyasztanak. Aktív közösségi életet élnek, és a családjukat mindenek elé helyezik. Szinte minden Kék Zónához tartozó országban nagyon magas a hüvelyes zöldségek fogyasztási aránya. A zónák tanulmányozása jelenleg is folyik, most öt jól elkülöníthető régiót tartanak nyilván: az olasz Szardínia szigetét és azon a szélességi körön Acciarolit, a görög Ikária szigetét, a japán Okinawa szigetet, Nicoya település környékét Costa Ricán, illetve Kaliforniában Loma Linda város körzetét. 

Ezt is szeretjük