10 étel, amit a világ legöregebb emberei esznek: a hosszú élet titka rejtőzhet bennük
Lenne mit tanulni tőlük, mert a saját életükkel példázzák a működőképes perspektívát.

kék zóna
Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

A kávéfilter erre is jó: olcsó trükk a smink tökéletesítésére »

Magyar márka táskái New Yorkban: a Nini Molnar nemzetközi sikerekre tör »

Felejtsd el az uncsi karácsonyi zoknit: ajándékozz élményt! (x) »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Dr. Dan Buettner tudós, aki a National Geographicnak is dolgozik, az úgynevezett Kék Zónákat kutatja. Ezek azok a régiók, ahol a demográfiai és halálozási adatok szerint a legtovább élnek az emberek, ráadásul egészségesen. 

Hosszú életük titka elsősorban az életmódban és az étkezésben rejlik. A civilizációs kórnak és elsődleges haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségekből, a daganatos kórképekből és a diabéteszből is jóval kevesebb fordul elő ezekben a zónákban. 

Ezt esznek a Kék Zónákban az emberek?

Noha a Kék Zónák vidékei nem feltétlenül esnek egymáshoz közel, nagyfokú hasonlóság mutatkozik az elfogyasztott élelmiszerek között. Az étel alapvetően mediterrán jellegű, félvegetáriánus, de legalábbis kevés állati eredetű fogást tartalmaz. Az emberek elenyésző mennyiségű feldolgozott terméket esznek, a zöldségeket és gyümölcsöket helyben termesztik, és szezonjukban fogyasztják őket. 

Jellemző a hasonló életvitel is. A Kék Zónák lakói sokat mozognak, de ez mérsékelt intenzitású mozgást jelent. Keveset dohányoznak, de vörösbort sok helyen fogyasztanak. Aktív közösségi életet élnek, és a családjukat mindenek elé helyezik. Szinte minden Kék Zónához tartozó országban nagyon magas a hüvelyes zöldségek fogyasztási aránya. A zónák tanulmányozása jelenleg is folyik, most öt jól elkülöníthető régiót tartanak nyilván: az olasz Szardínia szigetét és azon a szélességi körön Acciarolit, a görög Ikária szigetét, a japán Okinawa szigetet, Nicoya település környékét Costa Ricán, illetve Kaliforniában Loma Linda város körzetét. 

Ezt is szeretjük