100 év fölötti emberektől kérdezték a hosszú élet titkát: érdemes megismerni a válaszokat

A hosszú élet titkát sokan próbálják megfejteni. A legidősebb embereket is megkérdezték róla.

Hosszú élet titka idős emberektől
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan próbálják kideríteni a hosszú, egészséges élet receptjét, rendre készülnek olyan tanulmányok is, amelyek az életmód, a szokások vagy az emberi kapcsolatok szerepét vizsgálják az egészségre nézve.

Bár tudományos alapokon fontos következtetésekhez juthat el az ember, amely szerint formálhatja picit a saját életét is, olykor az is izgalmas és elgondolkodtató válaszokat eredményez, amikor a kérdést egy-egy száz év fölötti embernek teszik fel. A következő emberekben közös, hogy a centenáriumot bőven túlélték, életútjuk azonban eltérő volt, így titokként természetesen egészen mást említettek meg.

A család szeretete: Dumitru Comanescu válasza

Idén nyáron, 111 éves korában hunyt el a román Dumitru Comanescu, aki így túlélte a két világháborút, a romániai diktatúrát és a szovjet megszállást. Hetven éven át dolgozott mezőgazdasági mérnökként és növényorvosként, az idős úr azonban mégsem ebben látta meg a titkot.

comanescu dumitru.png

Amikor néhány évvel ezelőtt feltették neki a kérdést a hosszú életének titkáról, a családja, felesége, gyermekei, unokái szeretetét és odaadását hangsúlyozta, amely mindvégig a boldogságot jelentette számára.

Jeanne Calment különös, aktív élete

Jeanne Calment élete nem volt mindennapi, 122 évet élt, és bizony jócskán voltak kihágásai az életmódjában: sok helyen meg is jegyezték, hogy szinte egész életében dohányzott, borozott, és a csokoládét is imádta.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a francia asszony módos férje mellett nem dolgozott, ellenben sokat sportolt, élete végéig aktív életet élt, tornázott, kerékpározott, és az olívaolaj is nagy kedvence volt. Mentálisan mindvégig ép maradt, csak 110 éves korától szorult némi segítségre.

Jó evésben a titok? Misao Okawa válaszai

Japánban híresen sok a száz év fölötti ember, a szigetországot a világ egyik kék zónájaként is emlegetik. Misao Okawa, a japán hölgy 117 évig élt, négy unokája és hat dédunokája is volt már, szerettei körében, békésen aludt el.

Okawa a finom ételeket tartotta hosszú élete egyik titkának, szerette a rament, a marhahúst, a makrélás sushit, az egyik kedvenc itala pedig a kávé volt. A fenti fotó a 116. születésnapján készült, egy évvel később egy kérdésre a hosszú időt röviden úgy összegezte: elég rövidnek tűnt.

Férj nélkül is boldogan: Jessie Gallan

Bár a kutatók szerint a család szeretete és a házasság megnöveli a várható élettartamot, Jessie Gallan ezt mindig cáfolta életében. A 109 évig élt skót asszony sosem ment férjhez, és többször állította, éppen ez az egyik titka egészségének. A másik a zabkása - mondta mindig viccesen.

jessie gallan

Gyermekként kétszobás házban élt családjával és hat testvérével, 13 évesen hagyta el otthonát, és állt be fejőnőnek. Reggelente egy meleg tál zabkását evett, aktívan élt, rendszeresen mozgott, és sosem házasodott meg. A The Daily Mailnek azt nyilatkozta, számára a férfiakkal több gond lenne, mint haszon. A társaság természetesen az ő életéből sem hiányzott, sok barátja volt, kedves emberek vették körül életében.

Ikária, a hosszú élet szigete

Az apró görög szigeten hosszú, egészséges életet élnek az emberek, nem véletlen, hogy annyian kíváncsiak a titkukra.

Ahol elfelejtenek meghalni az emberek: alig van betegség a gyönyörű szigeten

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Pinterest.)

Ezt is szeretjük