Ezek a legegészségesebb ételek, amiket a japánok fogyasztanak: a hosszú életük titka a táplálkozásban rejlik
A japánoknál a születéskor várható élettartam kifejezetten magas, ebben fontos szerepet játszhat az étrendjük is.


- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
A világ országait a születéskor várható életkor alapján rangsoroló listákon Japán rendre igen előkelő helyen szerepel. A Wordometer szerint a japánoknál jelenleg 85,03 év a születéskor várható élettartam, ezzel másodikak az összesítésben.
A szigetországhoz tartozik a halhatatlanok szigete elnevezést is kiérdemlő Okinava, ahol a lakók nagy része megéri a száz évet. A kutatókat érthető módon rendkívül foglalkoztatja a japánok hosszú életének titka. Magyarázatként több elmélet is akad, az egyik a kiegyensúlyozott, változatos étrend szerepét hangsúlyozza.
Legegészségesebb japán ételek
A japánoknál nem kifejezetten jellemző a számos egészségügyi probléma rizikótényezőjét jelentő elhízás, ez több dolognak is köszönhető. A szigetország lakói számára fontos a testmozgás, és a túlevést is tudatosan próbálják elkerülni, erre utal a népszerű mondásuk is („hara hachi bun me”), ami arra figyelmezteti őket, hogy csak addig egyenek, amíg 80 százalékban jól nem laktak. A hagyományos japán konyhának számos rendkívül egészséges fogása van, ellenben ritka szereplő az étrendben a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésbe hozott vörös hús.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- egészséges életmód
- család