Ezek a legegészségesebb ételek, amiket a japánok fogyasztanak: a hosszú életük titka a táplálkozásban rejlik

A japánoknál a születéskor várható élettartam kifejezetten magas, ebben fontos szerepet játszhat az étrendjük is.

japán ételek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ országait a születéskor várható életkor alapján rangsoroló listákon Japán rendre igen előkelő helyen szerepel. A Wordometer szerint a japánoknál jelenleg 85,03 év a születéskor várható élettartam, ezzel másodikak az összesítésben. 

A szigetországhoz tartozik a halhatatlanok szigete elnevezést is kiérdemlő Okinava, ahol a lakók nagy része megéri a száz évet. A kutatókat érthető módon rendkívül foglalkoztatja a japánok hosszú életének titka. Magyarázatként több elmélet is akad, az egyik a kiegyensúlyozott, változatos étrend szerepét hangsúlyozza.

Legegészségesebb japán ételek

A japánoknál nem kifejezetten jellemző a számos egészségügyi probléma rizikótényezőjét jelentő elhízás, ez több dolognak is köszönhető. A szigetország lakói számára fontos a testmozgás, és a túlevést is tudatosan próbálják elkerülni, erre utal a népszerű mondásuk is („hara hachi bun me”), ami arra figyelmezteti őket, hogy csak addig egyenek, amíg 80 százalékban jól nem laktak. A hagyományos japán konyhának számos rendkívül egészséges fogása van, ellenben ritka szereplő az étrendben a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésbe hozott vörös hús.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük