8 étel, ami csökkenti a koleszterinszintet - Ezekből bátran fogyaszthatsz

Megfelelő ételek fogyasztásával sokat tehetsz a koleszterinszint csökkentéséért.

Koleszterin csökkentése ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet normál működéséhez, ha túl magas koncentrációban van jelen a vérben, súlyos károkat okozhat. Megfelelő ételek fogyasztásával azonban sokat tehetsz a koleszterinszint csökkentéséért.

A koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozik, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a sejtek felépítésében. A vérben, a fehérjékhez kapcsolódva szállítódnak lipoproteinek formájában, ezeket a koleszterin mellett trigliceridek, különböző apoprotein fehérjék és foszfolipidek alkotják. A koleszterinek típusai közül a jó és a rossz koleszterin elkülönítése lényeges: míg az LDL-koleszterin jelentős szerepet játszhat a későbbi érelmeszesedés kialakulásában, valamint szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő, a másik, a HDL-koleszterin segít a lerakódott koleszterineket elszállítani.

Mikor lehet magas koleszterinről beszélni?

Akkor beszélünk magas koleszterinszintről, amikor ebből a zsírszerű anyagból túl sok lesz a vérben, és elkezd lerakódni az erek falában. A koleszterinszintet a helytelen táplálkozás, valamint a telített és transzzsírsavak emelik, de a mozgásszegény életmód, a dohányzás is növeli a magas koleszterinszint kialakulását - a folyamat azonban megfelelő étkezéssel visszafordítható.

A koleszterinszintet leginkább a növényi eredetű táplálékok fogyasztásával csökkentheted, hiszen az állati eredetű táplálékok és a feldolgozott élelmiszerek koleszterinszint-emelő transzzsírsavakat, telített zsírsavakat is koleszterint tartalmaznak. Mutatjuk, miből fogyassz sokkal többet!

A növényi fehérjék - például a szójafehérje - képesek csökkenteni a koleszterinszintet. Napi 25 gramm szójaprotein - ez lehet szójabab, tofu vagy szójatej - elfogyasztásával 5-6 %-kal csökkenthet a rossz LDL-koleszterin.
A zabpehely, zabkorpa, zabliszt sok élelmi rostot, béta-glükánt tartalmaz, ami vékony réteget képez a vékonybél falán, amivel korlátozza az elfogyasztott zsírmennyiség felszívódását.
Fotó: ansonmiao / Getty Images Hungary
Az olajos magvak jó hatással vannak a szívre, naponta egy kis maréknyi dió, mogyoró, mandula elfogyasztása jelentősen csökkenti az LDL-t.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
Az ómega-3 zsírsavaknak szív- és érrendszert védő hatásai is vannak. Nagyszerű forrásai a hideg vízben élő, zsírosabb halak, mint a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia.
Fotó: kajakiki / Getty Images Hungary
Az avokádóban található telítetlen zsírsavak védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét.
A hüvelyesekkel az állati fehérjéket lehet pótolni. Könnyen felszívódó rostforrások, a rostok a vékonybélben kölcsönhatásba lépnek a koleszterinmolekulákkal, és ez elősegíti a kiválasztást.
Fotó: Janine Lamontagne / Getty Images Hungary
Az alacsony kalóriatartalmú padlizsán a koleszterinszint és a vérnyomás stabilizálásában is segít. Antocianin-tartalma növeli a jótékony hatású HDL-koleszterin-szintet.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary
Az alma, a szőlő vagy a citrusfélék gazdagok pektinben, amely az oldható rost egyik LDL-csökkentő típusa.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük