8 étel, ami csökkenti a koleszterinszintet - Ezekből bátran fogyaszthatsz
Megfelelő ételek fogyasztásával sokat tehetsz a koleszterinszint csökkentéséért.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet normál működéséhez, ha túl magas koncentrációban van jelen a vérben, súlyos károkat okozhat. Megfelelő ételek fogyasztásával azonban sokat tehetsz a koleszterinszint csökkentéséért.

A koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozik, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a sejtek felépítésében. A vérben, a fehérjékhez kapcsolódva szállítódnak lipoproteinek formájában, ezeket a koleszterin mellett trigliceridek, különböző apoprotein fehérjék és foszfolipidek alkotják. A koleszterinek típusai közül a jó és a rossz koleszterin elkülönítése lényeges: míg az LDL-koleszterin jelentős szerepet játszhat a későbbi érelmeszesedés kialakulásában, valamint szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő, a másik, a HDL-koleszterin segít a lerakódott koleszterineket elszállítani.

Mikor lehet magas koleszterinről beszélni?

Akkor beszélünk magas koleszterinszintről, amikor ebből a zsírszerű anyagból túl sok lesz a vérben, és elkezd lerakódni az erek falában. A koleszterinszintet a helytelen táplálkozás, valamint a telített és transzzsírsavak emelik, de a mozgásszegény életmód, a dohányzás is növeli a magas koleszterinszint kialakulását - a folyamat azonban megfelelő étkezéssel visszafordítható.

A koleszterinszintet leginkább a növényi eredetű táplálékok fogyasztásával csökkentheted, hiszen az állati eredetű táplálékok és a feldolgozott élelmiszerek koleszterinszint-emelő transzzsírsavakat, telített zsírsavakat is koleszterint tartalmaznak. Mutatjuk, miből fogyassz sokkal többet!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük