8 szuperétel, aminél sokkal jobb a hazai: több bennük a vitamin, és olcsóbbak is

Szinte minden nap felfedezünk egy új szuperélelmiszert, ami sokszor messziről érkezik. Pedig a közelben is van hasonló.

Magyar szuperélelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon trendinek számítanak a főleg egzotikus helyekről származó gyümölcsök és zöldségek, melyeknek piaca folyamatosan nő.

Szuperételnek azt nevezzük, bár hivatalosan nincs ilyen fogalom, amelyikben rengeteg vitamin, ásványi anyag és olyan tápanyag található, mely bizonyítottan különböző betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. Sokszor valamelyik, számunkra egzotikus növényt ruháznak fel ezzel a névvel, ami irdatlan messziről érkeznek az országba. Miért van szükség több ezer kilométerről szállítani az ételeket?

Egészséges ételek, amik tönkreteszik a szegényeket

A Guardian cikke szerint az ilyen jellegű kereslet igen komoly szereppel bírnak az üvegházhatás felgyorsításában. Minden évben több mint 800 millió tonna élelmiszert szállítanak a világ különböző pontjaira, amire négyszer annyi előállítási energiára van szükség, mintha helyi forrásokból szereznék be az emberek.

Persze, sokan úgy hiszik, hogy ezáltal a származási ország lakóinak is egyfajta szívességet tesznek, hiszen különböző munkahelyeket teremtenek az egyébként is szegény régiókban. De ez sajnos nem így van. Azon kívül, hogy ezek a trendi élelmiszerek kiszorítják a helyi termelőket, drágítják is az adott növényt. Peruban a quinoa már méregdrága, holott az őslakosok mindennapi, olcsó tápláléka volt. 

Peru híres spárgaexportőr, viszont annyira megnőtt a kereslet, hogy ez az igen vízigényes növény jelentősen megcsapolta azt a kevés vízforrást, amire a helyi lakosok támaszkodtak eddig. Ráadásul más lassan meg sem éri nekik a termesztése, mert a profit nagy részét a viszonteladók nyelik be. Mivel Magyarország is spárgatermesztő nagyhatalom lehetne, érdemesebb inkább szezon idején, hazai portékából vásárolni. Szerencsére a többi, előszeretettel exportált élelmiszert is könnyedén lehet helyettesíteni olyannal, amit itthon is termesztenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük