8 szuperétel, aminél sokkal jobb a hazai: több bennük a vitamin, és olcsóbbak is
Szinte minden nap felfedezünk egy új szuperélelmiszert, ami sokszor messziről érkezik. Pedig a közelben is van hasonló.

globális hatása az export szuperételeknek
Ez is érdekelhet

Szárazak a kezeid a sok kézmosástól? Ne aggódj, jó kezekben vagy! (x)

Az autista Robika javulni kezdett (x)

Szabadtéri környezetben több mint 100 világmárka újra vár a Premier Outletben! (x)

beauty and style

Halványítja a pigmentfoltokat, csökkenti a gyulladást: házi arctonik zöld teával »

Ez lesz a nyár legszexibb színkombinációja: elképesztően nőies »

Beindítja a fogyást és sokáig eltelít: zsírégető fahéjas, datolyás turmix »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nagyon trendinek számítanak a főleg egzotikus helyekről származó gyümölcsök és zöldségek, melyeknek piaca folyamatosan nő.

Szuperételnek azt nevezzük, bár hivatalosan nincs ilyen fogalom, amelyikben rengeteg vitamin, ásványi anyag és olyan tápanyag található, mely bizonyítottan különböző betegségek megelőzésében is szerepet játszhat. Sokszor valamelyik, számunkra egzotikus növényt ruháznak fel ezzel a névvel, ami irdatlan messziről érkeznek az országba. Miért van szükség több ezer kilométerről szállítani az ételeket?

Egészséges ételek, amik tönkreteszik a szegényeket

A Guardian cikke szerint az ilyen jellegű kereslet igen komoly szereppel bírnak az üvegházhatás felgyorsításában. Minden évben több mint 800 millió tonna élelmiszert szállítanak a világ különböző pontjaira, amire négyszer annyi előállítási energiára van szükség, mintha helyi forrásokból szereznék be az emberek.

Persze, sokan úgy hiszik, hogy ezáltal a származási ország lakóinak is egyfajta szívességet tesznek, hiszen különböző munkahelyeket teremtenek az egyébként is szegény régiókban. De ez sajnos nem így van. Azon kívül, hogy ezek a trendi élelmiszerek kiszorítják a helyi termelőket, drágítják is az adott növényt. Peruban a quinoa már méregdrága, holott az őslakosok mindennapi, olcsó tápláléka volt. 

Peru híres spárgaexportőr, viszont annyira megnőtt a kereslet, hogy ez az igen vízigényes növény jelentősen megcsapolta azt a kevés vízforrást, amire a helyi lakosok támaszkodtak eddig. Ráadásul más lassan meg sem éri nekik a termesztése, mert a profit nagy részét a viszonteladók nyelik be. Mivel Magyarország is spárgatermesztő nagyhatalom lehetne, érdemesebb inkább szezon idején, hazai portékából vásárolni. Szerencsére a többi, előszeretettel exportált élelmiszert is könnyedén lehet helyettesíteni olyannal, amit itthon is termesztenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük