A szénhidrátok olyan gyakran bukkannak elő negatív összefüggésben, hogy sokan már mindenáron kerülendő táplálékokként tekintenek rájuk, holott a valóságban a szervezet számára nélkülözhetetlen makrotápanyagok.
Többféle fajtájuk létezik, amelyek másként hatnak a szervezetre, többek között a vércukorszintre is, ezt a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal élőknek, így a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciásoknak mindenképpen szem előtt kell tartaniuk.
Jó szénhidrátforrások cukorbetegeknek
A szénhidrátok lehetnek egyszerűek és összetettek. Mindkét típus energiával látja el a szervezetet, de míg az előbbiek gyors energialöketet biztosítanak, addig az utóbbiak lassabban bomlanak le, és a hatásuk is tovább tart. Ez a vércukorszint szempontjából azt jelenti, hogy az egyszerű szénhidrátok gyorsan emelik meg az értékeket, amit általában egy hirtelen leesés is követ, az összetett szénhidrátok viszont lassabb emelkedést és egyenletesebb vércukorszintet tesznek lehetővé. Az egyszerű szénhidrátok közé tartozik a fruktóz, a glükóz és a szőlőcukor is, természetes formában előfordulnak a gyümölcsökben és a tejben, hozzáadott formában pedig számos feldolgozott élelmiszerben. A cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciásoknak alapvetően az összetett szénhidrátok jelentik az előnyösebb opciót, ezek szerencsére számos egészséges táplálékban megtalálhatók.

A quinoa álgabona, amit a magjaiért termesztenek. Fehérjében gazdag, kitűnő rostforrás, magnéziumot, cinket, folsavat és vasat is tartalmaz. Kvercetin és kempferol nevű flavonoidok találhatók benne, amelyek erős antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Gluténmentes, így a speciális diétát tartók is fogyaszthatják.
Fotó: Elizaveta Antropova / Getty Images Hungary

Ideális esetben a cukorbetegek étrendjének fontos részét képezik a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek. Míg a magas keményítőtartalmú zöldségek, például a krumpli és a kukorica fogyasztása csak mértékkel javasolt, a többiből érdemes minél többet enni. A paradicsom színanyaga, a likopin sejtvédő hatású, és a koleszterinszintet is csökkentheti.
Fotó: Getty Images Hungary

A keresztesvirágúakhoz tartozó brokkoli gazdag C- és K-vitaminban, megfigyelések szerint javíthatja az inzulinérzékenységet. A zöldségek felszívódását gyorsíthatja a túlfőzés, illetve a pürésítés, ezzel érdemes számolni az elkészítésükkor.
Fotó: Getty Images Hungary

A hajdina teljes kiőrlésű álgabona, amelyből péktermékek, kásák, sőt még tészta is készíthető. Lassan felszívódó, összetett szénhidrátforrás, segíthet a vércukorszint stabilan tartásában, hosszan tartó jóllakottságot biztosít.
Fotó: Getty Images Hungary

A hüvelyesek - köztük a mind nagyobb népszerűségnek örvendő csicseriborsó - remek szénhidrát- és fehérjeforrások. A növényi étrendet folytatók legfontosabb táplálékai közé tartoznak. A hummusz alapanyagát jelentő csicseriborsó lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, kálium, magnézium és szelén is található benne.
Fotó: Getty Images Hungary

A lencse kiváló fehérjeforrás, alacsony a glikémiás indexe, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A vörös lencse a hagyományosnál gyorsabban, rohanós hétköznapokon is gyorsan puhára főzhető. Támogatja az emésztést, és ellátja a szervezetet hasznos tápanyagokkal.
Fotó: Getty Images Hungary

A zabpehely remek rostforrás, érdemes a teljes kiőrlésűt választani belőle. Amennyiben kásához használod, magvakkal, bogyós gyümölcsökkel igazán egészséges és finom fogást készíthetsz.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

A bulgur ízletes köret, de saláta, tabulé alapjaként is megállja a helyét. Rosttartalma kimagasló, kalóriatartalma ugyanakkor alacsonyabb, mint például a barna rizsé. Jó magnézium- és vasforrás, támogathatja a bélflóra egészségét. Előnye még, hogy gyorsan készre főzhető.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)