A legjobb zöldségek, amik csökkentik a gyulladást, és lassítják az öregedést: dugig vannak értékes tápanyagokkal

A zöldségek a legegészségesebb táplálékaink, óvják a sejteket a káros behatásoktól.

Gyulladáscsökkentő zöldségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyulladás alapvetően egy hasznos folyamat a szervezetben, sérülésekre, betegségekre adott reakcióként a gyógyulási folyamat fontos részét képezi. Ugyanakkor napjainkban egyre jellemzőbb az elhúzódó, krónikus gyulladás, ami hosszú távon súlyos következményekkel járhat, hozzájárulhat egyebek mellett az ízületi gyulladás, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához, illetve gyorsíthatja a test öregedését is. 

A krónikus gyulladás megelőzése és csökkentése nagyban múlik az életmódon, a táplálkozáson is. A stresszkezelés mellett rendkívül hasznos ilyen szempontból az antioxidánsokban gazdag zöldségek minél hangsúlyosabb jelenléte az étrendben. 

Gyulladáscsökkentő zöldségek

A zöldségek és gyümölcsök tele vannak fontos tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal. A színanyagaik többnyire erős antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, tehát segíthetnek a sejtek épségét veszélyeztető szabad gyökök elleni harcban. Ami a zöldséget illeti, egy-két kórképet, például refluxot leszámítva nincs rossz választás, arra érdemes ügyelni, hogy minél többet fogyasszunk belőlük. A következők a gyulladás csökkentésében és így a test öregedésének lassításában is a segítségedre lehetnek. 

A répa a béta-karotin egyik legjobb forrása, ami az A-vitamin előanyaga. A bőr és a szem védelmében különösen hasznos, antioxidáns hatású vegyület, ami hőkezelést követően könnyebben hozzáférhető a szervezet számára.
Fotó: Tatiana Volgutova / Getty Images Hungary
A brokkoliban található szulforafán nevű vegyület antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. De nem csak emiatt érdemes sokat fogyasztani a keresztesvirágú zöldségből: rostokban, kalciumban, C- és A-vitaminban is kifejezetten gazdag.
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary
A kaliforniai paprika ízletes, lédús, édeskés finomság, különösen jó forrása a C- és az A-vitaminnak. Magas antioxidánstartalma révén segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok leküzdésében.
Fotó: Dev Images / Getty Images Hungary
A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a rukkola, a kelkáposzta vagy a római saláta a legjobb gyulladáscsökkentő táplálékok közé tartoznak, kitűnő forrásaik az antioxidánsoknak. Ellátják a szervezetet K-, C-, E- és A-vitaminnal is.
Fotó: Getty Images Hungary
A fokhagymában található kéntartalmú vegyületek gyulladáscsökkentő tulajdonságúak, és az immunrendszert is támogatják. A fokhagyma antibiotikus hatású, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is segíthet.
Fotó: Amarita / Getty Images Hungary
A paradicsom tele van fontos tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kifejezetten magas a C- és az A-vitamin-tartalma, de K- és többféle B-vitamin, illetve kálium és magnézium is megtalálható benne. Színanyaga, a likopin egy vörös színű karotin, ami erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.
Fotó: Kuvona / Getty Images Hungary
A gomba kiváló növényi fehérjeforrás, szelénben, rézben és B-vitaminokban kifejezetten gazdag. Fenolokat és erős antioxidánsokat tartalmaz, összességében gyulladáscsökkentő táplálék.
Fotó: Getty Images Hungary
Az avokádó tele van káliummal, magnéziummal és jótékony, egyszeresen telítetlen zsírokkal. Utóbbiak segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében. A gyulladáscsökkentésben egyebek mellett a benne található B6-vitamin miatt hasznos.
Fotó: Olesia Shadrina / Getty Images Hungary

A gyulladás ellen gyógynövényekkel is szembeszállhatsz! 

Akár a felső légutakat, akár a szájüreget, az emésztőrendszert vagy a mozgásszerveket érintő betegségről van szó, a gyógyteakúrák valamelyest mérsékelhetik a problémákat. 

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény: teaként fogyasztva is hatékonyak a betegségek ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük